HEM

Aktuellt

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots corona

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken.
– Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck.

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker i Sverige har ökat med 114 stycken – från 760 till 874 tillverkare sedan ifjol. Av dessa har ett 40-tal registrerats under de fem första månaderna 2020. Det framgår av Dryckesbranschrapporten för 2020, som är gjord på uppdrag svenska dryckesproducenter.

Den svenska dryckesbranschen består förstås av ett antal stora tillverkare som The Absolut Company, Saturnus, Kopparberg, Spendrups och Åbro med lång tradition. Men de mindre entreprenörsdrivna företagen blir allt fler. Få branscher kan faktiskt visa upp lika snabb tillväxt – och idag har t ex Sverige fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

– Den svenska dryckesbranschens utveckling imponerar. Det är inte bara antalet producenter som har blivit flera. Kvaliteten och bredden på utbudet av öl, vin, cider, vodka, gin, akvavit och whisky har gjort Sverige till en ledande dryckesnation i Europa, säger Fredrik Borelius, ordförande i Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker. Om branschen ges möjlighet att fortsätta utvecklas, är jag övertygad om att vi snart kommer ha flera exportsuccéer.

Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck, är också lyrisk över branschens tillväxt, trots att vårens coronapandemi har varit tuff för många företagare.

– Ja, det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, stärker Sverige som måltidsland, bidrar till att utveckla besöksnäringen och skapar nya jobb. Men branschen saknar inte utmaningar, där coronapandemin är den senaste i raden, säger Anna Kaijser.

1. Fler bryggerier än Belgien

Sedan 2017 har antalet svenska bryggerier ökat med 45 procent. Sverige har nu fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

2. Boom för svensk klassiker

118 företag finns registrerade för att tillverka akvavit, vodka, whisky och gin – en ökning med 21 procent på drygt ett år.

3. Cider växer snabbast

I dag finns 92 producenter av cider – en ökning med 23 procent från årsskiftet 2018–2019.

4. Stabilt för Sveriges vingårdar

Det finns ett 60-tal svenska tillverkare av vin.. Antalet har legat tämligen stabilt de senaste åren. Vinproducenter finns i tio av Sveriges 21 län och företrädesvis i de mest sydligaste länen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Jorden runt på 8 viner

Jorden runt på 8 viner

Många längtar efter att komma ut i världen och resa. Men covid-19-viruset reser hinder. Vilken tur då att du kan åka världen runt med hjälp av spännande viner. Häng med på en jorden runt-resa via 8 ..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer
Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer