HEM

Aktuellt

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av världens bästa”

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök.
– Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dessutom priser.

Kärt barn har många namn och när det gäller veteöl så stämmer det verkligen. De främsta tillverkarna har historiskt sett varit Tyskland och Belgien och beroende på hur mycket vete som blandas i och var i länderna ölet produceras så används olika namn. Veteöl från norra Tyskland går under benämningen weizen (vete) och i södra delarna (Bayern) kallas det för weissen (vit). Och i Belgien kallas de biere blanche (franska) eller witbier (flamländska). Oftast innehåller dessa öl en del omältat vete, vilket gör att de ibland kan upplevas som lite fylligare och syrligare än sina tyska kusiner.

Men nu har ett isländskt bryggeri gett sig in i leken – och dessutom med ett veteöl som vunnit både respekt och priser. Förebilden är den belgiska veteölen, men med en isländsk personlig touch.

– Det tar oss nio till tolv månader att skapa en ny öl. Vi tar oss tid att brygga olika versioner och sen besluta oss för vilken som är bäst, förklarar islänningarna på sin hemsida.

Det tålamodet har gett ett hyllat resultat: Einstök White Ale.

Det är normalt sett kombinationen av vetemalt ihop med den speciella jästen som ger veteöl dess karaktär. Men islänningarna menar att vattnet har stor betydelse för kvaliteten. Och här kan ingen mäta sig med Einstök. Vattenkällan är nämligen hämtad från en glaciär, en bit från den lilla hamnorten Akureyri som ligger endast 10 mil söder om polcirkeln.

– Glaciären har världens renaste vatten och förutom det har vi varit noggranna med andra ingredienser både från Island och andra delar av världen.

Den 17 juni är Islands nationaldag. Då kan du höja ett glas med veteöl och skåla för landet.

Einstök Icelandic White Ale
Einstök Icelandic White Ale
Ölen har lätt kryddig doft och maltig, kryddig smak. Apelsinskal och koriander har blandats i och ger en extra karaktär.
330 ml - 5.2% -
37.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Torsdag den 4:e augusti är det åter dags för internationella IPA-dagen. Dagen instiftades 2011 som en nationell IPA-dag i USA, men blev snabbt en internationell succé. Sedan flera år firas den på fl..

Läs mer
”En öl som är 100 procent Dregen”

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt. – “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Med ..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Hallå! Du är bjuden till världens största ölfest – k..

Hallå! Du är bjuden till världens största ölfest – k..

Dags för ölfest! Söndagen den 12 februari är det äntligen dags för Super Bowl i USA. Finalmatchen i den amerikanska fotbollens högsta liga ska avgöras, och eventet är ofattbart stort. So what? I sam..

Läs mer
Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Suröl, eller syrligt öl som det också kallas, smakar inte som vanligt öl. Hemligheten bakom den speciella karaktären kommer från bryggningsprocessen, där man elegant sänker pH-värdet på ölet genom a..

Läs mer