HEM

Aktuellt

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sverige

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm.
– Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ser fram emot att få bjuda vinälskare runt om i landet på denna smakupplevelse, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik.

2010 blev Högberga Vinfabrik först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana. Sedan dess har fabriken skördat många ton druvor och tillverkat många tusen flaskor vin. Nu lanserar vinmakarna sitt första naturvin: Högberga Natur.

Vinet är tillverkat på Lidingö, av ekologiska druvor från Toscana och blir ännu ett välsmakande tillskott i vinfabriken. På druvornas tredagarsfärd i kylbil till Lidingö får de vila i låg temperatur, som ger en lugnare alkoholjäsning och ett mer komplext och fruktigt vin.

Från och med 4 maj kan vinet avnjutas på Högberga Gård. Det finns även på hyllan på Lidingös Systembolag samt i beställningssortimentet i hela landet.

– Här har vi och naturen tillsammans tagit fram ett vin på druvorna Merlot, Petit Verdot och Sangiovese, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik. Vinet har vildjäst på ståltank med druvornas naturliga jäst. Det är ofiltrerat och har minimalt med sulfiter vilket gör att en öppen flaska kan förvaras i kylskåp någon dag.

De flesta producenter anser att det är tillåtet att använda sig av sulfiter. Dels i form av den svaveldioxid som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det som tillsätts för att göra vinet hållbart och inte oxidera. Men då är det minimal användning som gäller och bara vid buteljeringen för att göra vinet stabilt.

Däremot vill naturvinsproducenter minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera eller tillsätta must eller socker i vinet. Ekchips eller ekstavar för att tillföra smak är heller inte att tänka på.

Högberga Gård är idag en konferensanläggning på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Förutom att man erbjuder naturvin ordnas här även konferenser, bröllop och fester.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Nu lanseras En räv i Toscana. När två experter inom sitt respektive fält bestämmer sig för att skapa något tillsammans blir resultatet ofta enastående. Det är definitivt fallet med En Räv i Toscana...

Läs mer