HEM

Aktuellt

Prisvinnande svenska viner – som du bara måste prova

På kort tid har Sverige gått från att vara lekmän inom vinproduktion, till att vinna stora internationella utmärkelser. Därför har vi plockat ut några riktigt uppseendeväckande och dekorerade viner åt dig. Smaken är… mer än bara lagom.

Svenskar gör vin – hur blev det så här?

Trodde du inte att Sverige hade en vinhistoria? Tänk om. Trots det relativt karga och svala klimatet har det genom historien funnits perioder av mer värme. Det talas faktiskt om vinodlingar i Stockholmsområdet redan under tidigt 1600-tal. Inte tillräckligt imponerad? Arkeologer konstaterar också att vi odlade vindruvor i våra trakter redan under stenåldern – för 6 000 år sedan!

Från minimalist till internationell prisvinnare

Sedan 1999 är Sverige ett officiellt vinland. Det som började i liten skala ökade plötsligt lavinartat. Mellan åren 2015 och 2019 steg svensk vinförsäljning med hela 225 procent, samtidigt som utmärkelserna fullständigt har haglat in över svenska vinproducenter. Idag finns det cirka 30 vinproducenter i Sverige, och det är vitt vin på druvan Solaris som dominerar. Den har nästintill fått epitetet ”den svenska vindruvan” eftersom den passar att odla i vårt svenska klimat.

Svenska viner du verkligen inte får missa

ELSA Fredholms och Flyinge vingård
2021
ELSA Fredholms och Flyinge vingård
Guldvinnare 2022 i både International Wine & Spirits Awards och PIWI International Wine Challenge. I ELSA plockar druvan Solaris fram fantastiska smaker av gröna äpplen, päron, örter, krusbär, persika, mandel och lime. Och så en härlig fatkaraktär på det. Vilken mix.
500 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
285 kr

Åhus Solaris EQ
2020
Åhus Solaris EQ
Årgången från 2019 vann silver i International Wine & Spirits Awards 2020. Spännande att se vad som väntar denna vackra tappning. Nyanserad och fruktig smak som passar som handen i handsken till grillade fiskrätter. Säljstart 5 juni 2023.
500 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
193 kr

Askesäng Kullabergs Vingård
2021
Askesäng Kullabergs Vingård
För fyra år sedan vann Askesäng från Kullabergs Vingård utmärkelsen Seal of Approval i den internationella vintävlingen AWC Vienna. Nu byter vi årgång från -19 till -21. Ett mycket friskt vitt vin där Solaris-druvan får trevligaste sällskap i form av nyfiken Souvignier Gris. Häll upp i glasen till kyckling eller fisk.
750 ml - 12.5% -
344 kr

Mer än lagom – på svenska flaggans dag

Sverige är ju känt för att vara landet lagom. Nu har du chansen att bryta den typen av uttjatade och trötta jargong – på självaste nationaldagen. Låt oss tillsammans skåla och fira Sverige med riktigt imponerande svenska viner!

Övriga källor:
svensktvin.se, systembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer