HEM

Aktuellt

Leif GW:s jättesuccé: sålde 600.000 liter vin

Svenskarna vill inte bara läsa hans böcker och höra hans åsikter i tv. Vi vill dricka hans viner också. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson gör succé på Systembolaget. I fjol såldes inte mindre än 604 000 liter av GW-vinerna.

Inhoppet i vinbranschen började 2018 med det portugisiska rödvinet GW:s Röda. Vinet blev snabbt en storsäljare och följdes sedan upp med boxvinet GW:s Vita som har burits hem till stugorna i lika stor omfattning. Men i fjol ville Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida och lanserade därför även ett rosévin. Och det har långt ifrån handlat om att han bara lånat ut sitt namn och sitt ansikte till etiketterna. Bakom framtagandet ligger mycket arbete.

– Jag provade mig igenom en massa sorter tillsammans med en vinexpert. Och vi fastnade för ett vin som vi båda var säkra på var ett fint Rhône-vin, men vi tänkte att det kommer bli för dyrt. Men det visade sig vara ett portugisiskt rött vin som är oerhört prisvärt, har Leif GW berättat för Vinguiden.

Det noggranna arbetet har lönat sig och svenska folket gör tummen upp för GW:s alla tre viner. I fjol kommenterade Leif GW försäljningen:

– Det har varit ett fenomenalt mottagande. Vi säljer mellan 40.000 och 50.000 flaskor av det röda varje månad, och det vita säljer omkring 10.000 boxar i månaden, nästan lika mycket som det röda räknat i volym.

Leif GW erkänner utan omsvep att han tjänar en hel del pengar på sina viner.

– Jag får royalty per såld flaska och nu går det bra, det har blivit en liten kassako, även om de som gjort reklamen nog tjänat mer. Men någon GW Snaps blir det nog inte, det är för små marginaler på brännvin, helt enkelt.

GW :s Röda
2021
GW :s Röda
Doft: Mogna röda bär, solvarm frukt med viss aromatisk karaktär, liten örtig karaktär.

Smak: Balanserad, mogna frukter, mjuk i stilen med kryddig, örtig ton, skogsbär med viss eldig ton och medellång eftersmak.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
119 kr

GW :s Vita
2023
GW :s Vita
Doft: Fruktig, kryddig, bra balans, lite skumbanan, tropiska frukter i enkel rättfram stil.

Smak: Kryddig, fruktig, nektarin, en släng av tropiska toner, bra balans med fruktig, drickvänlig karaktär.

3000 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

GW :s Rosa
2022
GW :s Rosa
Doft: Aromatiskt vin med toner av solmogna aprikoser, vita blommor och mineral.

Smak: Frisk lättsam och fruktig smak med toner av hallon och andra röda bär.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

FAKTA

Försäljningssiffrorna från Systembolaget för GWs viner:

Nästan en fördubblad försäljning av GW:s röda. Från 178.000 liter under 2018 till 317.000 liter i fjol.

GW:s vita sålde 4.000 liter under första året - och ökade till otroliga 244.000 liter under 2019.
GW:s rosé startade inför sommaren i fjol, men sålde ändå 43.000 liter. Totalt 604.000 liter.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Ett coolt vin från Australien och en av världens mest kända artister. Det är samarbetet som nu ska få fler att vilja dricka rödvin. – Jag är ett stort fan av 19 Crimes och väldigt exalterad över att..

Läs mer
Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre? – Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som ..

Läs mer
Kriminologiprofessor bakom ny vinsuccé

Kriminologiprofessor bakom ny vinsuccé

Leif GW Perssons röda vin blev en omedelbar succé. Nu tar han nya tag och lanserar ett vitt vin, på box. Framgången är stakad. Eller? Vinguiden har träffat kriminologiprofessorn för att snacka vin. ..

Läs mer
Måns: ”Mitt nya vin blev ännu bättre än väntat”..

Måns: ”Mitt nya vin blev ännu bättre än väntat”..

Hans cava har blivit en riktig hit – nu släpper Måns Zelmerlöw sitt eget rödvin. MZ Raval är en förförisk spanjor med intensiva toner av frukt och kryddighet. – Jag är väldigt stolt över den här lan..

Läs mer
Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Kan man göra ett kriminaldrama av ett rödvin? Ja, det tyckte regissören Felix Herngren och lät Leif GW Persson vara sig själv i filmen. – Jag har aldrig filmat med en professor i huvudrollen förut, ..

Läs mer