HEM

Aktuellt

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält.
– Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vid jul och nyår, säger Håkan Guldkula till Breakit.se.

Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Delägare är bland andra Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och hockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt och justerat av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.

Guldkula Premier Cru är gjord på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay-druvor som delvis är hämtade från Champagnes vagga, Hautvillers – samma by som Dom Perignon levde och verkade i under 1700-talets början. Vinomondo har gett betyget 5 av 5 möjliga.

Trots den höga kvaliteten hade champagnen ett kämpigt 2018. Men så plötsligt kom vändningen och det största skälet var att flaskorna lyckades komma in i Systembolagets ordinarie sortiment i september. Enligt Håkan Guldkula gör det en enorm skillnad.

– Jag är själv förvånad över att man är så beroende av att komma in i ordinarie sortimentet. Jag hade aldrig trott att vi skulle få så bra försäljning under 2019. Den största utmaningen nu har varit att få tillräckligt med leveranser, säger han till Breakit.se.

Det innebär upp till 16 miljoner kronor i intäkter. Nästa år räknar Guldkula med att dubbla volymen.

Här kan du läsa mer om Guldkula:

Guldkula Premier Cru
Guldkula Premier Cru
Doft: Mineral ton, smör, nötig ton, rökiga inslag, citrussorbet, liten vaniljsöt ton, bra med frukt.

Smak: Balanserad i smak, rökiga inslag, smör, citrus, mogen lime, äppelton med brödig karaktär i eftersmaken.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
379 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer
Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Château Mouton Rothschild från 1991, Château Lafite från 1995 och Château Haut Brion från 1996. Det är bara några av de viner som The Winery Hotel lägger ut till försäljning. – Vissa årgångar är jus..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Här får du dricka bubbel – hela dagen

Här får du dricka bubbel – hela dagen

Tänk dig en hel mässa en hel dag med bara bubbel. Det blir verklighet den 5 oktober i Göteborg. Provsmaka underbar champagne, cava, crémant och prosecco. Har du bråttom finns det speedtasting. Intre..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer