HEM

Aktuellt

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor.
– Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än det som är idag, bekräftar Lennart Agén, presschef på Systembolaget. Det handlar om ett försök att konkurrera ut gränshandeln.

I dag kostar det billigaste burkölet på Systembolaget 8,40 kronor. Det är Fem Komma Tvåan (Åbro bryggeri) som har det priset och totalt är det 19 öl på bolagets hyllor som kostar mindre än tio kronor. Men nu vill Systembolaget erbjuda åtminstone två ljusa lager som ska vara ännu billigare, runt 6,90 kronor styck.

Systembolagets presschef Lennart Agén bekräftar nyheten:
– Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, säger han till Beernews.se.

Ett av de starkaste skälen är att Systembolaget vill slå undan benen på gränshandeln som finns i bland annat Tyskland och Danmark. Där säljs öl ofta till lägre pris än 6,90 kronor. Skillnaden är att det är privata aktörer som har ett så kallat samhällsansvar – något som Systembolaget värnar hårt om.

Beernews.se har pratat med flera av de större hantverksbryggerierna, som säger att de inte ens skulle kunna släppa en burk med kranvatten på Systembolaget för 6,90 kronor och få ekonomi i det. Kostnader för bland annat burkning, personal och transporter kombinerat med en alkoholskatt skulle kosta mer än så per burk.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Arsenal får sitt eget officiella öl. Camden Town Brewery kommer att säljas på alla hemmamatcher. – Om du hade sagt till mig för tio år sedan att ölet jag skapade i min källare en dag vara öl till Ar..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer