HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars.

Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännande producenter – alla i olika länder. Det finns så mycket spännande produkter att välja på, men några är värda att uppmärksamma lite extra, tycker vi.

Frankrike:

Confidences de Prieuré-Lichine från 2016 En bourdeaux med anor – här, på den västra stranden i Bordeaux,
domineras jordmånen av grus och den druvsort som trivs särskilt bra är cabernet sauvignon. Ursprungligen var slottet Château Prieuré-Lichine ett benedictinkloster, men har efter det haft många ägare. Vinet beskrivs som nyanserad, balanserad smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, körsbär, kaffe, tobak, ceder och vanilj.

Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Confidences de Prieuré-Lichine

Confidences de Prieuré-Lichine 2019

Art.nr: 95993 - Pris: 299 kr

Spanien:

Vinet har lagrats 14 månader på franska ekfat – nyanserad, utvecklad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av körsbär, torkade jordgubbar, choklad, lagerblad, örter och vanilj. Familjeföretaget Chivite grundades 1647 och drivs idag i elfte generation av Julián Chivite López. Tempranillo-druvan odlas främst i norra och mellersta Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Chivite Colección 125 Reserva

Chivite Colección 125 Reserva 2012

Art.nr: 92790 - Pris: 229 kr

Libanon:

Vad kul att kunna testa ett libanesiskt vin! Château Ksara är Libanons äldsta och största vingård, det är även Libanons tredje största turistattraktion. När vingården grundades var Libanon under islamisk ottomansk regi och de tillät endast vinproduktion om det var för religösa ändamål.

Druvor: Petit verdot, cabernet franc och syrah.

Grekland:

Redan under antiken tillverkades viner på Santorini. Ön var då känd under namnet Thíra. Vinerna var då relativt okända, men ön fick ökad betydelse som vinproducent under de åren den var under venetianskt
styre (1479-1489). Druvan assyrtiko härstammar från ön och är den mest planterade druvan där.
Estate Argyros grundades 1903 och drivs idag av Matthew Argyros, fjärde generationen av vinmakare i familjen.

Det här vinet från 2016 beskrivs som nyanserad och med fruktig smak med inslag av gröna äpplen, mineral, aprikos, grapefrukt, färska örter och mandel.

Estate Argyros Assyrtiko.

Estate Argyros Assyrtiko. 2018

Art.nr: 92929 - Pris: 199 kr

Chile:

En chenin blanc som har lagrats ett halvår i de amforor det jäst i. Ingen tillsatt jäst användes och vinifieringen skedde utan temperaturkontroll. Resultatet är en fruktig, något aromatisk doft med inslag av gul kiwi, vita vinbär, färska örter och citrusskal. Viña Longavi är ett samarbete mellan två vänner, Julio Bouchon från Chile och David Nieuwoudt från Sydafrika. Longavi betyder ‘ormens huvud’ och är inspirerat av stratovulkanen Nevado de Longavi i Maule, Chile, som ligger allra längst söderut i regionen Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago.

Glup Chenin Blanc

Glup Chenin Blanc 2019

Art.nr: 96067 - Pris: 159 kr


Du kanske även vill läsa dessa