HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars.

Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännande producenter – alla i olika länder. Det finns så mycket spännande produkter att välja på, men några är värda att uppmärksamma lite extra, tycker vi.

Frankrike:

Confidences de Prieuré-Lichine från 2016 En bourdeaux med anor – här, på den västra stranden i Bordeaux,
domineras jordmånen av grus och den druvsort som trivs särskilt bra är cabernet sauvignon. Ursprungligen var slottet Château Prieuré-Lichine ett benedictinkloster, men har efter det haft många ägare. Vinet beskrivs som nyanserad, balanserad smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, körsbär, kaffe, tobak, ceder och vanilj.

Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Confidences de Prieuré-Lichine
2019
Confidences de Prieuré-Lichine
750 ml - 14.5% -
299 kr

Spanien:

Vinet har lagrats 14 månader på franska ekfat – nyanserad, utvecklad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av körsbär, torkade jordgubbar, choklad, lagerblad, örter och vanilj. Familjeföretaget Chivite grundades 1647 och drivs idag i elfte generation av Julián Chivite López. Tempranillo-druvan odlas främst i norra och mellersta Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Chivite Colección 125 Reserva
2012
Chivite Colección 125 Reserva
750 ml - 13% -
229 kr

Libanon:

Vad kul att kunna testa ett libanesiskt vin! Château Ksara är Libanons äldsta och största vingård, det är även Libanons tredje största turistattraktion. När vingården grundades var Libanon under islamisk ottomansk regi och de tillät endast vinproduktion om det var för religösa ändamål.

Druvor: Petit verdot, cabernet franc och syrah.

Cuvée Du Troisiéme Millénaire Château Ksara
2016
Cuvée Du Troisiéme Millénaire Château Ksara
750 ml - 14% -
269 kr

Grekland:

Redan under antiken tillverkades viner på Santorini. Ön var då känd under namnet Thíra. Vinerna var då relativt okända, men ön fick ökad betydelse som vinproducent under de åren den var under venetianskt
styre (1479-1489). Druvan assyrtiko härstammar från ön och är den mest planterade druvan där.
Estate Argyros grundades 1903 och drivs idag av Matthew Argyros, fjärde generationen av vinmakare i familjen.

Det här vinet från 2016 beskrivs som nyanserad och med fruktig smak med inslag av gröna äpplen, mineral, aprikos, grapefrukt, färska örter och mandel.

Estate Argyros Assyrtiko.
2018
Estate Argyros Assyrtiko.
750 ml - 13.5% -
199 kr

Chile:

En chenin blanc som har lagrats ett halvår i de amforor det jäst i. Ingen tillsatt jäst användes och vinifieringen skedde utan temperaturkontroll. Resultatet är en fruktig, något aromatisk doft med inslag av gul kiwi, vita vinbär, färska örter och citrusskal. Viña Longavi är ett samarbete mellan två vänner, Julio Bouchon från Chile och David Nieuwoudt från Sydafrika. Longavi betyder ‘ormens huvud’ och är inspirerat av stratovulkanen Nevado de Longavi i Maule, Chile, som ligger allra längst söderut i regionen Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago.

Glup Chenin Blanc
2019
Glup Chenin Blanc
750 ml - 12.5% -
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer
Fler litar på Systembolaget än på polisen

Fler litar på Systembolaget än på polisen

Nya förtroendebarometern visar att Systembolaget är det företag som vi svenskar har mest förtroende för. Undersökningen visar att vi till och med litar mer på Systembolaget än polisen. – Svenskarna ..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Vad händer med gårdsförsäljningen?

Vad händer med gårdsförsäljningen?

Den 9:e december kom den tredje utredningen i frågan om gårdsförsäljning och denna gång verkar det bli av. Men det höjs flera röster både för och emot förslaget. Nedan kan du läsa en sammanfattning ..

Läs mer
Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
Småpartier 20 oktober

Småpartier 20 oktober

När Systembolaget nu lanserar småpartier fredagen den 20 oktober är det klassikerna och Gamla världen som står i centrum. Men visst smyger sig ett eller annat vin från Nya världen in. Vinguiden tips..

Läs mer