HEM

Aktuellt

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktailformat.

De senaste åren har en ny glöggtrend vuxit sig stark där den vinbaserade klassikern allt oftare serveras kall. Nu tar Guinness och bartendern Jens Dahlberg, vinnare i Bartender´s Choice Awards, trenden steget längre med två läckra, kalla cocktails baserade på glögg och Guinness.

– Kallglöggstrenden har etablerat sig ordentligt, där kalla drinkar är nästa steg för att utmana smaklökarna och ge den juliga drycken det lilla extra. Med dessa drinkar har jag förenat kall glögg och Guinness i två juliga cocktails som dessutom är enkla för hemmabartendern att blanda själv, säger Jens Dahlberg.

Under december månad byter många ut ljus lager till mörkare och mer smakrika drycker. Guinness är därför extra populär under denna period och har dessutom en karaktär som passar väl till den salta och feta julmaten.

– Vi ville verkligen testa något nytt till årets högtider och har experimenterat med traditionella juldrycker som mörk öl och glögg för att hitta nya sätt att underhålla och utveckla smaklökarna. Tillsammans med Jens har vi i den oväntade blandningen glögg, cocktails och Guinness hittat en spännande kombination som lyfter julfirandet, säger Wilhelm Biörck, Commercial Manager Craft & Speciality, Carlsberg Sverige.

De två nya glöggdrinkarna från Guinness:

FRIAR IN DISGUISE
I cocktailen ”Friar in Disguise” samsas glöggsockerlag, bitter och whiskey med Frangelico och citronjuice. Detta formar en frisk och julsuktande drink som avslutningsvis toppas med ett lent Guinness-skum.

4 cl Monkey Shoulder whiskey
1,5 cl Frangelico
2 cl glöggsockerlag
3 cl citronjuice
1 dash Angostura bitter
Guinness-skum
Flingsalt

Så här gör du:
Häll alla ingredienser förutom Guinness-skum och saltet i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett rocksglas (whiskeyglas), fyll upp med is, toppa med skummet och avsluta lite flingsalt. Njut!

ST JAMES CHRISTMAS TIKI
En smakfull blandning av citrusfrukter, ljus rom, kanelsockerlag och en likör med karibiska toner. Även denna cocktail toppas med rostad smak från Guinness, här i form av en float.

3 cl Plantation Three Star
2 cl Velvet Falernum
2 cl grapefrukt och kanelsockerlag
3 cl limejuice
3 dash Peychaud Bitters
Float med Guinness

Så här gör du:
Häll alla ingredienser förutom Guinness i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett cocktailglas. Häll på Guinness försiktigt ovanpå drinken, använd en sked så inte det blandas direkt. Meningen är att det ska sikta sig som två olika lager. Klart!


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Blossa lanserar mousserande glögg

Blossa lanserar mousserande glögg

”Glubbel” är nya trenden inför julens glöggfester. Bubbelvin gifter ihop sig med glögg och skapat ett nytt juligt mousserande vin. Blossa släpper nu ett mousserande vin med härlig glöggsmak. Nu komm..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer
Årets öl till julbordet

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna..

Läs mer
De säljer öl till stöd för Ukraina

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slo..

Läs mer
Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Nu släpps årgångsglöggen med rekordlite socker. 2019 års Tegnér & Son Torr Glögg har mindre än en tredjedel så mycket socker som vanlig glögg. – Vi har höga förväntningar på Torr Glögg, s..

Läs mer