HEM

Aktuellt

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen.

Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag finns det ett 40-tal gårdar i södra Sverige som odlar vin och producerar svenska viner. En stor del av hemligheten bakom är en ny druvsort som heter Solaris. Branschföreningen Svenskt vin uppger att det nu finns oldingar i Skåne, Blekinge, Halland, Öland och på Gotland.

Solaris är en ny grön druva som är framtagen av tyska forskare och passar i vårt svenska klimat. Dessutom klarar den sig bra utan bekämpningsmedel. Solaris är en grön druva, så det är mestadels vitt vin som tillverkas i Sverige. Prislappen är vanligtvis relativt hög, och vinerna klassas än så länge i de lägre kvalitetsklasserna.

Med tilltagande klimateffekt kan dock Sverige gynnas som vinland, då det kan bli för varmt i södra Europa.

– Jag tror att Sverige har stora möjligheter att växa som vinland. Men jag hoppas att vi inte blir världsledande på att odla druvor som Cabernet Sauvignon som trivs bäst i varma klimat. För det betyder att vi misslyckats med att stoppa den globala uppvärmningen och då har vi betydligt större problem att hantera än vilket vin vi ska dricka, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet och expert på vinodling och klimatförändringar till SVT.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer