HEM

Aktuellt

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen.

Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag finns det ett 40-tal gårdar i södra Sverige som odlar vin och producerar svenska viner. En stor del av hemligheten bakom är en ny druvsort som heter Solaris. Branschföreningen Svenskt vin uppger att det nu finns oldingar i Skåne, Blekinge, Halland, Öland och på Gotland.

Solaris är en ny grön druva som är framtagen av tyska forskare och passar i vårt svenska klimat. Dessutom klarar den sig bra utan bekämpningsmedel. Solaris är en grön druva, så det är mestadels vitt vin som tillverkas i Sverige. Prislappen är vanligtvis relativt hög, och vinerna klassas än så länge i de lägre kvalitetsklasserna.

Med tilltagande klimateffekt kan dock Sverige gynnas som vinland, då det kan bli för varmt i södra Europa.

– Jag tror att Sverige har stora möjligheter att växa som vinland. Men jag hoppas att vi inte blir världsledande på att odla druvor som Cabernet Sauvignon som trivs bäst i varma klimat. För det betyder att vi misslyckats med att stoppa den globala uppvärmningen och då har vi betydligt större problem att hantera än vilket vin vi ska dricka, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet och expert på vinodling och klimatförändringar till SVT.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt. – Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps v..

Läs mer