HEM

Aktuellt

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i rött vin motverkar både stress och depression.

Här är dagens glada nyhet för oss som älskar rött vin. En ny forskningsstudie visar att rött vin kan motverka depression. Åtminstone gäller det laboratoriemöss.

Kan ett glas rött vin hjälpa när du känner dig lite nere? Ja, amerikanska forskare från universitetet i Buffalo och kinesiska forskare från Xuzhou Medical University tror det. Tillsammans har de publicerat en forskningsstudie i tidskriften Neuropharmacology.

Studien visar att resveratrol, ett ämne som finns i rik omfattning i röd vin, är effektivt mot depression och oro. Forskarna fann att resveratrolet blockerade ett enzym som är från stresshormoner. Testerna gjordes på möss, men de blev betydligt mindre oroliga när de fick konsumera resveratrol.

Nu rekommenderar forskarna att resveratrol ska användas i stället för antidepressiva mediciner.

Resveratrol är redan känt för att ha andra hälsofördelar, såsom att skydda mot hjärtsjukdomar och även minska risken för cancer i vissa försök. Forskare har funnit att det också påverkar våra neurologiska processer.

En sak att ha i åtanke att mössen fick resveratrol i betydligt högre koncentration än vad som finns i rött vin. Men ett litet glas rött kan nog inte skada i alla fall!


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer