HEM

Aktuellt

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år.

Vinfirman Keller är kända för att göra några av Tysklands bästa rieslingviner. De har blivit uppskattade för sin finess och elegans, vinerna är underbara redan när de är unga med syra, mineral och friska frukter. Men med några år i vinkällaren blir de ännu bättre.

För de som uppskattar Keller-viner så släpper nu Systembolaget ett mycket speciellt vin. Det handlar om Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller för 975 kr per flaska som är ett mycket speciellt litet parti. Ett vinfat från 2007 jäste inte ut allt socker och klarade inte den lagliga sockerhalten på max nio gram per liter. Keller valde då att tappa upp fatet på flaskor och låta det spontanjäsa under mer än 10 år. Resultatet är en komplex, utvecklad smak med sötma, inslag av gula päron, acaciahonung, torkade aprikoser, saffran och citrus. Vinet passar utmärkt till både fisk och ljust kött, eller varför inte som en sällskapsdryck serverad vid 8 grader nu i värmeböljan.

Vinhuset Keller grundades så tidigt som slutet på 1700-talet. I dag drivs det av Klaus-Peter Keller. Han tog över för snart 20 år sedan och har lyckats göra Keller till den mest belönade vinfirman i Tyskland. De producerarriesling (både torr och söt) men också silvaner, pinot gris/blanc, pinot noir, rieslaner och scheruebe.

Vinerna brukar vara kostsamma och även dra i väg på auktion, så kanske är Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller en bra investering för 975 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer
Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer