HEM

Aktuellt

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Rosévin och Prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men efter flera år av rykten om att det ska bli verklighet så uppges Prosecco DOC i Italien ha fattat beslut om att det ska bli verklighet.

– Prosecco är fortfarande den största vintrenden och det snabbast växande vinet, säger Andrea Ruggeri på den brittiska vinimportören Enoitalia till Imbibe.

Det nya vinet är alltså en kombination av de två vinstilarna Prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. I dag är det inte tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir, och slutresultatet måste bli vitt vin.

Rådets omröstning ses som en milstolpe för Prosecco-producenterna, men fortfarande måste förslaget klubbas av regionala myndigheter och av Italiens regering.

– Om allt går enligt planerna så kommer de första Rosé-Proseccona på marknaderna 2020. Vi tror att det kan handla om 15 till 20 miljoner flaskor, säger Stefano Zanette. chef för Prosecco-konsortiet till Imbibe.

Vissa av Proscecco-producenterna säljer redan i dag mousserande rosévinerna, men dessa får inte kallas Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer
Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco. – Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland a..

Läs mer
Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco? Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste moussera..

Läs mer
5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar i..

Läs mer
10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco? Efter en tillfällig ..

Läs mer