HEM

Aktuellt

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år.

I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan påverka proteinsyntesen i grödor. Studien var seriös och publicerades i flera vetenskapliga tidskrifter.

Nu går den exklusiva vinmakaren Château Palmer vidare och tänker spela musik för sina druvor. De har satt upp högtalare som drivs via solceller och kommer enligt Decanter att spela försiktigt kalibrerade musikvågor för sina Merlot-druvor.

– Att använda olika typer av ljud i en vingård påverkar blomning och tillväxt positivt. Men det kan också hjälpa till att kontrollera sjukdomar, säger Thomas Duroux, vd för Château Palmer till Decanter.

Vilka musikstycken det kommer att handla om är ännu inte kommunicerat. Det är tidigare känt att japanska biffkor får lyssna på klassisk musik för att få ett mörare och mer marmorerat kött.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Nu släpper Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble sin gemensamma vinsatsning: Frantzén & Cauble. Special Blend Frantzén & Cauble är en Côtes-du-Rhône som till 90 procent ..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer