HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd.

Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. I januari var en stor kampanj planerad för att uppmana medborgare i hela Frankrike att spola kröken i januari. Men nu har den franska regeringen i tysthet ställt in kampanjen. Det sägs att påtryckningarna från landets vinproducenter blev för stora.

För några dagar sedan besökte president Emmanuel Macron vindistriktret Champagne och ska ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.

– Han sa till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.

Tidigare har presidenten förklarat att han dricker vin både till lunch och middag. Och när han mötte Kinas ledare Xi Jinping på statsbesök för några veckor sedan sen bjöds det friskt på franska klass-viner till förhandlingarna.

Idén om en vit januari började med föregångaren från Storbritannien, ”dry January”. Men nu har plötsligt Frankrikes hälsominister blivit luddigare och menar att man väntar med beslut om att starta en kampanj, ”kanske i februari”.

Frankrike är världens nästa största vinproducent (efter Italien) – och det handlar om mycket pengar som vinodlarna skulle gå miste om vid en vit månad.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gäst..

Läs mer
Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer