HEM

Aktuellt

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd.

Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. I januari var en stor kampanj planerad för att uppmana medborgare i hela Frankrike att spola kröken i januari. Men nu har den franska regeringen i tysthet ställt in kampanjen. Det sägs att påtryckningarna från landets vinproducenter blev för stora.

För några dagar sedan besökte president Emmanuel Macron vindistriktret Champagne och ska ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.

– Han sa till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.

Tidigare har presidenten förklarat att han dricker vin både till lunch och middag. Och när han mötte Kinas ledare Xi Jinping på statsbesök för några veckor sedan sen bjöds det friskt på franska klass-viner till förhandlingarna.

Idén om en vit januari började med föregångaren från Storbritannien, ”dry January”. Men nu har plötsligt Frankrikes hälsominister blivit luddigare och menar att man väntar med beslut om att starta en kampanj, ”kanske i februari”.

Frankrike är världens nästa största vinproducent (efter Italien) – och det handlar om mycket pengar som vinodlarna skulle gå miste om vid en vit månad.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobje..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer