HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd.

Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. I januari var en stor kampanj planerad för att uppmana medborgare i hela Frankrike att spola kröken i januari. Men nu har den franska regeringen i tysthet ställt in kampanjen. Det sägs att påtryckningarna från landets vinproducenter blev för stora.

För några dagar sedan besökte president Emmanuel Macron vindistriktret Champagne och ska ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.

– Han sa till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.

Tidigare har presidenten förklarat att han dricker vin både till lunch och middag. Och när han mötte Kinas ledare Xi Jinping på statsbesök för några veckor sedan sen bjöds det friskt på franska klass-viner till förhandlingarna.

Idén om en vit januari började med föregångaren från Storbritannien, ”dry January”. Men nu har plötsligt Frankrikes hälsominister blivit luddigare och menar att man väntar med beslut om att starta en kampanj, ”kanske i februari”.

Frankrike är världens nästa största vinproducent (efter Italien) – och det handlar om mycket pengar som vinodlarna skulle gå miste om vid en vit månad.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa