HEM

Aktuellt

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd.

Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. I januari var en stor kampanj planerad för att uppmana medborgare i hela Frankrike att spola kröken i januari. Men nu har den franska regeringen i tysthet ställt in kampanjen. Det sägs att påtryckningarna från landets vinproducenter blev för stora.

För några dagar sedan besökte president Emmanuel Macron vindistriktret Champagne och ska ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.

– Han sa till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.

Tidigare har presidenten förklarat att han dricker vin både till lunch och middag. Och när han mötte Kinas ledare Xi Jinping på statsbesök för några veckor sedan sen bjöds det friskt på franska klass-viner till förhandlingarna.

Idén om en vit januari började med föregångaren från Storbritannien, ”dry January”. Men nu har plötsligt Frankrikes hälsominister blivit luddigare och menar att man väntar med beslut om att starta en kampanj, ”kanske i februari”.

Frankrike är världens nästa största vinproducent (efter Italien) – och det handlar om mycket pengar som vinodlarna skulle gå miste om vid en vit månad.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Tre goda drycker till Ostronets dag

Tre goda drycker till Ostronets dag

Från Strömstad i norr till Falkenberg i söder. Handfiskade av erfarna dykare i näringsrika och friska vatten. Västkusten är inte bara vacker utan är också hem för havets guld – svenska ostron. Fira ..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag? Valentines Day..

Läs mer
Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel. Att Storbritanni..

Läs mer
Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer