HEM

Aktuellt

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat.

Bilden av Grekland: fornlämningar, ett azurblått Medelhav, kalkvita byggnader, öar, kanske en grekisk sallad, ekonomisk kris, Aten med dess pompösa arkitektur, retsina… stopp! What? Retsina?! Någon som dricker det idag, verkligen?

Nej, grekiskt vin är inte retsina. Det är retsina – också. Men idag är grekiskt vin komplext, fruktigt, bulk, anonymt, fantastiskt, box, torrt, tråkigt, kvalitet, oxiderat, nytt, fräscht och spännande. Precis som alla andra vinländer. Men de har sin stil, grekerna, ofta på helt unika druvor. Att vi inte druckit grekiskt vin tidigare, annat än om vi har varit där, beror på att kvaliteten har lämnat en hel del att önska.

Här har vi själva ett ansvar. Vi kan inte förvänta oss en kvalitetshöjning om vi själva beställer in husets vin på karaff nästa gång vi är i landet. Istället ska vi vara nyfikna, våga betala mer och fråga oss fram efter ett riktigt bra lokalt (alltid!) vin.

På rödvinssidan är det en rad spännande viner som dyker upp globalt. Och i Grekland är man nu noga med att dessa druvor inte ska förvandlas till exportvara, som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Tidigare hade ju Frankrike en enorm fördel med dessa druvor, men sedan de gick world wide, har attraktionskraften svalnat.

Agiorgitiko, Xinomavro, Liatiko, Mavrodaphne, Mandilaria, Kotsifali och Liatiko är bara några av de hundratals druvor som ligger bakom flera kvalitetsviner, antingen i endruvsvin eller i blandningar. Men visst hittar vi också internationellt inflytande i form av druvor, men det verkar som att de finns där för vinets skull, inte för att de ska exponeras på etiketten i hopp om merförsäljning, bara för att.

Så vad kan vi då vänta oss av grekiskt vin? Jo, mer unika viner på unika druvor från unika områden, dyrare men betydligt bättre viner där vi till och med kommer att skåla i en uppdaterad, riktigt spännande retsina.

Jodå, jag lovar.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Dags att kolla in vad april bjuder på för vinnyheter på Systembolaget. Prisvärd champagne, supersnygg riesling, barolo och rött till vårfesten finns med bland favoriterna. Nu håller vi tummarna för ..

Läs mer
Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Hur ska man egentligen matcha pastarätter med vin? Att pasta och vin fungerar bra ihop är ingen hemlighet. Däremot kan det vara en utmaning att verkligen hitta en kombination som dina gäster sent ko..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från lan..

Läs mer