HEM

Aktuellt

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar konsumtion.

För att ett vin ska kunna lagras bör det i rött fall ha markerad strävhet, bra syra, fin frukt och hög alkohol. Poängen här är att det ska finnas balans mellan dessa egenskaper. Då utvecklas vinet som bäst och är balanserat även när det är färdigt för konsumtion.

Strävhet, syra och alkohol är konserverande, så utan dessa egenskaper är det inte möjligt att låta ett vin ligga till sig i källaren.

När det kommer till vitt vin är det lite svårare. Men för att ett vin ska kunna lagras bör det ha påtagligt fruktig karaktär, bra med syra och tydlig alkoholton. Återigen är balansen helt avgörande. Ett vin som saknar någon av dessa egenskaper kommer att upplevas som obalanserat när det väl korkas upp.

Söta viner, röda som vita, är lättare att lagra då sockret i vinet är konserverande. Ett vin från Sauternes går att lagra femtio år eller mer. Starkvin är viner som även dessa går att lagra länge. Ofta är de söta, som portvinet, och med sockrets konserverande kraft har vi framför oss några av de mest lagringsbara vinerna som finns.

Från vilka vindistrikt kommer röda respektive vita viner som kan och bör lagras?

Generellt gäller röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône i Frankrike, Napa Valley i Kalifornien i USA, Rioja och Priorat i Spanien samt Barolo i Italien. För vita viner kommer de gärna från Bourgogne, Sonoma i Kalifornien, Mosel i Tyskland och som bubbelviner från Champagne i Frankrike.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Experten tipsar – så avnjuter du lagrade viner

Experten tipsar – så avnjuter du lagrade viner

Vi har alla hört om hur viner som lagras ofta blir bättre med åren. Men hur identifierar man ett moget vin? Hur vet man när det är dags att öppna flaskan? Och framför allt – hur lär jag mig vad jag ..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig. Det ges ut mycket mat- och dryckeslitterat..

Läs mer