HEM

Aktuellt

Rosévin

Rosévin är en egen vinkategori. Det är ett allt från mycket ljust rosa vin till ett lätt rött vin. Det ligger hos producenten att avgöra om det är vitt, rosé eller rött vin.

Det finns fler metoder att producera rosa vin på. Det vanligaste är att vinifiera blå druvsorter och låta musten ligga i skalkontakt under kort tid, egentligen bara tillräckligt länge för att musten ska få en rosa färg. Voilà! Rosévinet är klart.

En metod, som används för rosa champagne, är att producera ett vitt vin och sedan tillsätta lite rött vin. Detta är nu bara tillåtet i Champagne och få andra vindistrikt inom EU.

Vi kan också göra rosévin genom att använda gröna druvsorter som har färgpigmentering i skalen, viner som kallas Gris. Vi hittar här Grenache Gris, Pinot Gris, Sauvignon Gris, druvor som ser gröna ut men som får en mörk orange, närmast rosa ton i just skalen. Då låter man musten ligga i skalkontakt varvid färg lakas ur.

Idag är trenden mycket ljust rosa viner med viss mineral karaktär. Vi kallar den Minutyeffekten efter ett vin producerat i Provence i södra Frankrike från producenten med samma namn. Roséviner från hela världen tenderar att likna detta vin, både i färg och sensorisk upplevelse.

Det är ovanligt med rosévin som ligger på fat. Den stora andelen ligger på ståltank. Vinerna är dessutom till för att konsumeras inom något år efter att det släppts i butik.

Några av de viktigaste vindistrikten i världen är Provence med sina ljusrosa viner, Tavel som gör mörkt rosa viner samt Bandol med kraftiga, matorienterade viner, samtliga områden i Frankrike. Men även i spanska Navarra görs fruktig rosé och i Rioja låter man gärna även rosévinet ligga på fat.

I Nya världen är Kalifornien känt för sina roséviner, då under namnet Blush Zinfandel, alltså ett rosévin tillverkat på den blå druvsorten Zinfandel.

rosévin class=


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer
Perfekta rosévinet – för en solig sommardag

Perfekta rosévinet – för en solig sommardag

Här är vinet som ordnar den perfekta sommardagen. Perfect Day Rosé är ett ypperligt laxrosa rosévin för sommarens höjdpunkter. Vinet har fått toppbetyg och passar lika bra som aperitif som till lätt..

Läs mer
Roséviner älskar vegetarisk mat

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela vår..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw har haft stora framgångar med sina viner, och nu är det dags igen! Det nya vinet i hans populära MZ-kollektion är ett ljust och torrt rosévin – Hola MZ Rosé. Precis som tidigare komme..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer