HEM

Aktuellt

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning.

Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt, eller transparent? Skriv gärna ned dina intryck. Men dra inga slutsatser.

Sedan är turen kommen till doft. Snurra på glaset för att frigöra doftmolekyler och täcka glasets innerväggar med vin så att vinets yta blir ännu lite större. På så vis får vi ut mer aromer av det.

Det är samtidigt viktigt att inte dofta för länge på vinet, då stiger alkoholen, som är flyktig, upp i huvudet och då är det lika bra att lägga ned provningen.

Smaken är tredje delen i vinprovningen och på sätt och vis den viktigaste delen eftersom vi alltid pratar om vinets smak. Ta en liten klunk, skölj hela munnen och känn efter hur det smakar. Det är viktigt att vi får vin även över övre tandraden då det är framför allt där vi känner vinets strävhet, en viktig komponent i framför allt röda viner. Spotta gärna sedan ut vinet, i synnerhet om du ska prova fler viner.

Till sist ska du försöka sammanfatta dina intryck: är vinet bra eller dåligt, varför, hur samspelar doft och smak, är det värt pengarna?

Men det finns en sak till, en femte del i vinprovningen: Vad vi ska använda vinet till. Mat? Vilken typ av mat? Här ska vi prova oss fram och vara så nyfikna som möjligt.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Varför ska jag lufta mitt vin?

Varför ska jag lufta mitt vin?

Vin kan ibland kännas knutet, ungefär som en blommas doft innan den slagit ut. Man vet att den borde dofta mer. Och så är det med vinet, det kan dofta och smaka lite instängt. Att då lufta vinet inn..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer
Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig. Det ges ut mycket mat- och dryckeslitterat..

Läs mer