HEM

Aktuellt

Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Vid förvaring av vin i köket råder samma rekommendationer som vid förvaring i vinkällaren – svalt, mörkt och stabilt. Den ideala temperaturen ligger mellan 8°C och 15°C för att utvecklingen varken ska gå för snabbt eller långsamt. Flaskan bör även ligga ned så att korken inte torkar ut. Bra platser för detta kan till exempel vara ett mörkt skafferi eller annat köksskåp.

Med lite sunt förnuft kan man kan göra skillnad på lagring och kortare förvaring. Det vita, friska vinet som du ska ha till skaldjuren om någon vecka kommer antagligen inte ta skada av att stå framme i köket ett tag, medan din fina årgångsbordeaux kanske mår bättre av att flytta in i matkällaren, eller varför inte en garderob?


Vendela Bjurberg

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Vin att lagra

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar k..

Läs mer
Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Fredagkväll, ett glas vin eller två och sedan somna på soffan. Alla har vi varit där och kanske känt olust över att ha slösat en hel flaska. Men andas ut, vinet klarar sig! Bakterier ogillar i regel..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer