HEM

Nytt vin från sherryland

Glöm fino, oloroso och annat starkvin från södra Spanien för en stund. För nu kommer den andra sidan, vanliga viner på druvan Palomino. Och redan nu slår de världen med häpnad.

Den sydspanska staden Jerez är känt för sin ridskola och sitt starkvin. Klimatet är unikt där två vindar möts, Poniente och Levante som i sig skapar ett mikroklimat. Ur detta gör man sedan ett av världens absolut bästa viner under samlingsnamnet sherry, eller vinos de Jerez på original. Men om vi glömmer det berömda starkvinet för en stund och fokuserar på vanligt vin, alltså vin utan sprittillsats, ser vi en helt ny vision där kvalitet sätts i fokus. Där man dessutom tar tillvara på de unika förutsättningarna: jordmån, klimat och druvan Palomino.

– Vi har en unik jordmån som är mycket intressant att jobba med. Den ger viner med markeradfräschör och unik karaktär.

Det säger Alejandro Muchada på den nystartade vinfirman Muchada-Léclapart. Det är ett samarbete mellan Alejandro och fransmannen David Léclapart på champagnefirman med samma namn. Det har talats om likheter mellan dessa två områden, Jerez och Champagne, och även om likheter i att vinet får sitt slutgiltiga uttryck i vineriet. Må så vara, men dessa både herrar vill att den kalkhaltiga jordmånen Albariza, ska komma till uttryck. Vi tar oss runt i området, åker uppför de långa kullarna, vi ser havet i väster och solen steker över Miraflores, en av de mest berömda vingårdarna i området och där det ska ha odlats vindruvor i över 3000 år.

–Här, säger han och pekar över vinrankorna i höstskrud, ser du det som är unik, Palominodruvan

Han återkommer hela tiden till förutsättningarna, vad som gör Jerez olikt allt annat och även om han själv är en stor fan av sherry, vill han att vinet ska få en tydligare ursprungsprägel.
Snabbt tillbaka i hans bodega som ligger inklämd i den vackra kuststaden Sanlúcar de Barrameda och provning av sex viner, alla vita, alla på Palominodruvan, alla från olika vingårdslägen. Och alla olika i karaktären, men med gemensamheter som en mineral ton, mycket fräschör, fruktighet, unik prägel.

– Vi startade för bara några år sedan, men jag tycker vi har hittat ett spännande uttryck i vinerna. Och världen står i kö.

Att besöka Jerez

Bästa boende
Hotel Jerez & Spa

Riktigt trevligt boende tio minuters promenad från Jerez city. Rymliga rum, välj gärna ett med utsikt över balkongen (söderläge), stora sociala ytor och dignande frukostbuffé. Personalen är mycket serviceminded och kan hjälpa till med allt från att ta fram lokala busstidtabeller till att organisera besök på bodegor. Dessutom har man bra parkeringsmöjligheter, vilket är ett måste då Jerez är rätt prångigt att ha bil i. Roomservice dygnet runt och både en riktigt bra krog med mycket lokalt vin och en bar med rimliga priser.
Hotel Jerez & Spa

Bästa krog
La Carboná
Utsökt restaurang som ligger i en gammal sherrybodega, så atmosfären verkligen andas vin. Uppmärksam personal, snabbfotad och delvis engelskkunnig. Men hit kommer man för de läckra
kombinationerna sherry och mat, välsmakande utan att vara fånigt exklusiva, med lokal prägel, både i råvara och kryddning. Har en kul vinkällare man kan gå in i.
La Carboná

Intressanta bodegor att besöka
González-Byass
Ledande inom sherrysegmentet, stort, vackert, unikt med massor av bra vin att prova. I Jerez.
González-Byass

Muchada-Léclapart
Liten bodega som gör fantastiska vita viner utan spritförstärkning. I Sanlúcar de Barrameda.
Muchada-Léclapart


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer
Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år. I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 ..

Läs mer
Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Servera torr sherry i vitvinsglas för bästa upplevelse och matcha gärna med sälta.

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Sherry brukar vi säga, men tänk hellre vin från Jerez. Det torra är förträffligt till mat.

Läs mer