HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kalifornien visar vägen mot kvalitet

Ett av världens mest respekterade vinområden, men också ett av de största. Högt och lågt, med andra ord och vilken betydelse har Zinfandel idag för vinproducenterna? Vinguiden återkommer gärna till The Golden State.

Cabernet Sauvignon och Chardonnay är idag Kaliforniens viktigaste druvor. Under många år var druvorna så dominerande att det väcktes en motreaktion mot vinet från Kalifornienproducenterna som fick namnet ABC, Anything But Chardonnay/Cabernet Sauvignon. Samtidigt, den här trenden höll i sig i några år, ungefär så långt tid det tog får många konsumenter att inse att vinerna på dessa druvor faktiskt når upp i absolut högsta klass om man jobbar för det. Och det är många som gör.

Det andra närmast obligatoriska temat att nämna när Kalifornien förs på tal är The Judgement of Paris, den kontroversiella blindprovningen som hölls i Paris 1976 där några av Kaliforniens bästa viner på just de ovan nämnda druvor ställdes mot franska diton. Provningen hade inte varit lika berömd om de franska vinerna vann, men nu vann de kaliforniska, och som de vann! Nederlaget var så förnedrande för Frankrike att det inte ens nämndes i fransk press och flera av de franska blindprovarna vägrade både ge ifrån sig sina provningsanteckningar och tro på resultatet. Det var riggat, skrek de i kör.

Volymviner väckte motreaktion

Alltsedan dess har vin från Kalifornien fått ta mer och mer plats. Men volym är inte alltid av godo. Gallo, vingiganten som producerade mer vin än många vinländer gör totalt, hade sina guldruschdagar under 1980-talet, men sedan gick något fel. Vinerna var bra, prisvärda och hade viss druvtypiskhet. Men det räckte inte för konsumenten, som ville ha något mer. ABG, liksom, Anything But Gallo.

På över 200 000 hektar odlar man vin. Det är ungefär hälften av hela USA:s totala vinodling. Samtidigt står Kalifornien för närmare 85 procent av kvalitetsvinerna, så dominansen är fortfarande stor.

Zinfandel var en druva som hjälpte vinproducenterna att hitta ut på den internationella marknaden, druvan stod för något nytt, unga, fräscha, blåbärstonade viner som skulle konsumeras nu, dessutom med namnet tydligt exponerat på etiketten. Sedan kom Cabernet Sauvignon och Chardonnay och visade vägen mot kvalitet i världsklass, men nu på ett bredare plan. Idag är exempelvis Napa Valley ett av de absolut bästa områden för just Cabernet.

Kalifornien går mot ursprung

Regionen är indelad i sex huvudsakliga områden: Far North Coast, North Coast, Inland Valleys, Sierra Foothills, Central Coast och Southern California. Inland Valleys, tidigare Central Coast, står för merparten av volym, i Sierra Foothills hittar vi de äldsta stockarna och gamla odlingar av Zinfandel samtidigt som North Coast med vinområden som Napa, Sonoma och Mendocino är att betrakta som det mest kvalitetsorienterade.

Även i Kalifornien jobbar vinproducenterna med att gå mer och mer mot ursprung, alltså mer områdestypiska viner. Hela regionen är uppdelad i så kallade AVA:s, American Viticultural Areas. För att ett vin ska tillåtas skriva ut AVA plus område på etiketten måste vinet innehålla minst 85 procent av druvor från just det området.

När det kommer till druvor, något man flitigt exponerar i Nya världen och Kalifornien, måste flaskans innehåll bestå av minst 75 procent av innehållet, en mycket generös reglering då 85 procentsregeln gäller för alla andra länder.

Vill du veta mer om Kalifornien?
Artikel: Kaliforniska toppviner
Podcast: Druvrikedom i Kalifornien
Webb-tv: Vi begraver ABC


Se alla viner från Kalifornien här

294.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa