HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kan ett vin smaka skumbanan?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta skumbanan? Det kan kanske låta märkligt, men faktum är att den oväntade smakupplevelsen från druvan Pinot Gris är både spännande och angenäm.

Pinot Gris är en druva värd att hylla för sina variationsmöjligheter. Med potential att skapa allt inom spektrat söta till torra viner fungerar den i flera sammanhang. Men det som den kanske inte är lika känd för, är sin smak och doft av skumbanan.

Varför denna oväntade smakkombination dyker upp är inte riktigt säkert, men troligen är det blandningen av klimat, ekfat och druvsort som väcker våra nostalgiska tankar. Skumbanan har förutom sin artificiella smak även en vanillin karaktär, som gärna väcks till liv av just ek.

Viner gjorda på Pinot Gris härstammar framförallt från norra Italien och klassas där som en känd specialitet. Den har dock inte riktigt hittat hem på de svenska hyllorna än, något som Johan Franco Cereceda vill ändra på.
– Det är ett kul vin, som passar bra till havets enklare rätter. Men man ska dock vara medveten om att det görs i olika stilar, så man får vad man betalar för.

Förutom att rekommendera det till de klassiska fiskrätterna vill han även slå ett slag för söta Pinot Grisviner i kombination med det asiatiska.
– Man möter upp sötman i det asiatiska köket mot sötman i vinet. Då dämpas det sliskiga och det blir en fräsch smak istället.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en skaldjurspizza som gifter sig fint med just druvan Pinot Gris.

Passande mat

Skaldjurspizza

Klicka för att visa recept och vintips
Skaldjurspizza
Klicka för att visa recept
Pinot Grigio till en pizza med havets läckerheter i fyllningen. Utsökt för alla som älskar skaldjur – och vin!Ingredienser:
4 port.
25 g jäst
2½ dl ljummet vatten max 37°
2 msk Arla Smör- & rapsolja
½ tsk salt
6 dl siktat dinkelmjölFyllning
360 g musslor
400 g kronärtskockshjärtan
300 g Kvibille cheddar riven
Nymald svartpeppar från kvarn

Topping
500 g räkor med skal
1 dl hackad färsk dill
Rivet skal av ½ citron
100 g ärtskott

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, smör- & rapsolja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Låt musslor och kronärtskockshjärtan rinna av i en sil. Dela varje kronärtskockshjärta i fyra delar. Kavla ut degen till 2 stora eller 4 små bottnar. Lägg över dem på bakplåtspapper på plåtar.

Strö över 2/3 av osten. Lägg på musslor och kronärtskockshjärtan och krydda med peppar. Strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min. Skala räkorna och blanda med dill och citron. Fördela räkorna och ärtskotten på pizzan och servera genast.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med smak av Skumbanan

Fler klipp i serien

Programserier