HEM

Kan ett vin smaka lakrits?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta lakrits?
Den omstridda Zinfandeldruvan skapar ett spektra med allt från den sötaste lakritsen till vår mest salta salmiak.

Zinfandel är druvan med otaliga härkomster. Från att vara av kaliforniskt ursprung har den senare spårats tillbaka till såväl Italien som Kroatien. Hittills har man dock kunnat skilja på vinets härkomst utefter namnet, då det endast har kallats Zinfandel i Kalifornien. Men på senare tid har fler och fler velat rida på framgångsvågen och därmed har även de italienska vinerna nu tagit tillvara på det amerikanska namnet.

När det kommer till lakritstoner ligger det kaliforniska vinet dock fortfarande i topp. Varför just detta har den speciella karaktären av lakrits är som mycket annat i vinvärlden okänt. Men en teori är att den kommer från sötman i de ekfat som används.

Till ekfatstonen rekommenderar Johan Franco Cereceda även sötma i mat, för att skapa en balanserad smakupplevelse. Exempel på detta är en amerikansk hamburgare gjord på vilt, tillsammans med coleslaw och liknande tillbehör.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en härligt smakrik högrevsburgare som lyfts fint av just Zinfandel.

Passande mat

Högrevsburgare med bacon

Klicka för att visa recept
Högrevsburgare med bacon
Klicka för att visa recept

Saftiga högrevsburgare med knaperstekt bacon, krispig sallad och smakrik cheddar. Högrevsfärsen gör burgarna extra saftiga och goda. Servera med cole slaw, rostad potatis och ett vin gjort på Zinfandel.

Ingredienser:
4 portioner
500 g högrevsfärs
140 g bacon
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla Svenskt Smör
4 skivor Castello Burger Cheddar

Tillbehör:
2 tomater
1 silverlök
4 blad krispsallad
1 saltgurka
4 msk majonnäs
4 hamburgerbröd
2 msk tomatketchup

Gör så här:
Börja med att steka baconet knaprigt i en varm stekpanna, låt det rinna av på hushållspapper. Fortsätt med tillbehören. Skiva tomaterna tunt. Skala och skiva silverlöken. Skiva saltgurkan tunt på längden. Dela hamburgerbröden och rosta snittytan. Bred majonnäs på brödens över- och underdel. Forma färsen till fyra hamburgare, salta och peppra. Stek dem i smör cirka 3 minuter på varje sida. Lägg en ostskiva på varje hamburgare. Fördela alla ingredienser på hamburgerbröden.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med smak av lakrits

Fler klipp i serien

Programserier