HEM

Kan ett vin smaka jordgubbar?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta jordgubbar? De röda bären är en av våra mest älskade sommarsmaker. Som de är, i tårtor, eller i sylt. Men de gör även en smakfull inverkan på rött vin.

Bland röda viner är en doft och smak av jordgubb inte helt ovanlig, det är något som ger en fräschör och fruktighet som uppskattas hos såväl vintillverkare som konsumenter.
Men vill man ha ett vin med den riktigt intensiva bärsmaken, ja då ska man välja ett Pinot Noir.

Pinot Noir, även kallad skillsmässodruvan, är en svårhanterlig men populär druva vars smeknamn speglar dess känslighet, dels i odlingsprocessen men även i själva vintillverkningen.

– Det är en druva många älskar att jobba med, men som inte riktigt alla klarar av, förklarar Johan Franco Cereceda medan han pratar vidare om mindre lyckade utsvävningar i samband med vinet.

Ur klimatsyfte trivs druvan framförallt i norra Italien, svalkan i luften stöttar dess syrliga smakbalans och jordgubbssmaken får en större utvecklingspotential.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en härligt smakrik saffranspaella som kompletterar det fruktiga Pinot Noirvinet perfekt.

Passande mat

Paella

Klicka för att visa recept och vintips
Paella
Klicka för att visa recept
En färgstark och festlig spansk paella med saffran, räkor och avorioris. Tillaga och servera den gärna i en stor wok och njut ett gott vin gjort på Pinot Noir till rätten.Ingredienser:
4 port.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Arla Svenskt Smör till stekning
½ pkt saffran à 0,5 g
2½ dl avorioris
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
40 gr smör
Pressad saft av 1 lime
1 krm sambal oelek
500 g stora räkor med skal
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
225 g musslor
½ dl grovhackad färsk persiljaGör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond.Låt riset koka på svag värme under lock cirka 20 minuter. Rör ihop smör, limesaft och sambal oelek. Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering.

Kärna ur paprikan. Skär paprika, tomater och kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av. Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och eventuellt mer vatten.

Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med smak av jordgubbar

190.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier