HEM

Kan ett vin lukta kattkiss?

Visste du att ett vin ej bör smaka, men däremot gärna får lukta kattkiss?
Den oväntade doften är en välkänd gammal tradition inom Sauvignon Blancviner.

Sauvignon Blanc har blivit en omåttligt populär druva, som spridit sig från norra Frankrike ut över resten av världen. Syrligheten påminner oss om fläder och rabarber, klassiska smaker inom vita viner. Men i doftväg förvånar den mer, då druvan påminner om kattkiss.

Trots att det är lätt att tänka sig doften som diskret är den faktiskt så pass distinkt att vi utan problem kan urskilja Sauvignonvinet vid blindprovningar och liknande, endast med hjälp av näsan. Johan Franco Cereceda menar dock att efterfrågan på markanta viner som detta inte är vad den varit och att det antagligen beror på att vi har tröttnat lite på det överaromatiserade.

Något som är viktigt att tänka på vid starka dofter i vin är att det bör serveras ihop med rätt mat. Till ett Sauvignon Blanc rekommenderas därför en enkel men smakrik rätt, till exempel fiskrygg med citrussås, eller räkor.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en skaldjursplatå som inte låter det distinkta vinet ta över.

Passande mat

Skaldjursplateau

Klicka för att visa recept och vintips
Skaldjursplateau
Klicka för att visa recept
Lyxig skaldjursplateau med läckra såser att bjuda på vid speciella tillfällen. En skaldjursplateau ger gästerna möjlighet att frossa i hummer, krabba, kräftor, räkor, musslor eller ostron. Välj det du själv tycker om och kombinera gärna med ett Sauvignon Blancvin, varför inte från Nya Zeeland.Ingredienser
4 portioner
2 humrar eller
2 krabbor
8 kräftor
4 ostron
600 g räkor med skal
¾ kg kokta musslor i skal
1 citronFänkålsås:
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 tsk stötta hela fänkålsfrön
2 msk hackad färsk dill
2 msk hackad färsk gräslök
2 krm salt

Saffransås:
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet Saffran & Tomat

Gör så här:
Rör ihop crème fraiche, fänkålsfrön, dill, gräslök och salt. Häll upp i en skål.
Häll upp crème fraiche Saffran & Tomat i en annan skål.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med doft av kattkiss

Fler klipp i serien

Programserier