HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kan ett vin smaka vanilj?

Visste du att ett vin både kan lukta och smaka vanilj? Rioja är ett uppskattat vin, och den speciella karaktären från det åtråvärda vaniljvinet kan vi inte att hitta någon annanstans.
I vinvärlden är det aldrig tillåtet att använda annat än druvor i tillverkningen. Ett sätt att komma runt detta är istället att låta omgivningen ge vinet smak, vilket ger ekfaten en värdefull roll. De har numera inte bara uppgiften att lagra vin, utan även att bli en smaktillsättare. Något tillverkarna i Rioja har tagit tillvara på.

Rioja är känt för sina viner med vaniljkaraktär, vilken framställs genom att lagra vinerna på de amerikanska viteksfaten. Under en kort period byttes faten ut, efter klagomål på att vaniljen tog över. Men efter mindre justeringar är de flesta producenter än en gång tillbaka i den traditionella tillverkningen, och den vanillina karaktären är tillbaka.

Utöver att faten ger smak anser vissa producenter även att regionens typiska druva sitter på stora delar av smaken, men huruvida det är sant är tveksamt.

– Tempranillo, huvuddruvan i Rioja odlas runt om i hela världen, men den får aldrig samma karaktär någon annanstans. Det blir helt enkelt ett ursprungstypiskt vin när man blandar Tempranillo med den amerikanska viteken, just i Rioja, förklarar Johan Franco Cereceda.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en ost- och rosmarinsmarinerad lammfilé.

Passande mat

Panerade lammkotletter

Klicka för att visa recept
Panerade lammkotletter
Klicka för att visa recept
Ingredienser
4 portioner
1 kg lammkotletter
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 ägg
1 dl panko
1 dl riven Arla Präst
2 msk hackad färsk rosmarin
Arla Smör- & rapsoljaPotatisgratäng
750 g potatis
2 ½ dl mjölk
½ tärning grönsaksbuljong
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl Arla Köket riven ost magerSå här gör du lammkotletterna:
Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vispa upp ägget på en annan tallrik och blanda panko, ost och rosmarin på en tredje. Vänd kotletterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoblandningen. Stek kotletterna i smör- & rapsolja 3–4 minuter på varje sida. Servera med potatis. Gärna i form av en gratäng.

Så här gör du gratängen:
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen. Lägg den i en kastrull. Tillsätt mjölk, smulad
buljongtärning, vitlök, salt och peppar. Låt koka 2-3 minuter. Häll allt i en smord ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med smak av vanilj

Fler klipp i serien

Programserier