HEM

Kan ett vin smaka citron?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta citron? Den tyska Rieslingrankan anses skapa en av världens mest tacksamma druvsorter, men är även känd för sin intensiva smak av citrus.

Riesling är en druva som odlas runt om i världen, men som framförallt har sitt mecka i Tyskland. Den kräver kyla och en sen mognad, vilket gör flodområdena med sitt milt utdragna klimat idealt. Med dessa förutsättningar får druvan en naturligt intensiv citruskaraktär. Men med sin förmåga att ta till vara på jordmån och mineralitet är det inte ovanligt att den fångar upp ytterligare fräschör.

Vin på Riesling kan göras såväl knastertorrt som fruktsött, och när det gäller de söta nyanserna har de tyska vinmakarna skapa en specialité, eiswein. För att tillverka vinet skördas druvorna vid hög kyla, minst åtta minusgrader och pressas sedan så snabbt som möjlig. Detta resulterar i låg vattnighet, hög koncentration och en intensiv fräschör. Fina kvaliteter i ett vin som ska serveras till dessert.

De torrare varianterna av Riesling serveras med fördel till mat med matchande citruskaraktär. Förslag på sådana är skaldjur och ostron. Men även asiatiskt om man vill fånga upp den underliggande sötman.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som passar till vinet. I det här fallet en härlig salviafisk i citronsås.

Passande mat

Salviafisk i citronsås

Klicka för att visa recept
Salviafisk i citronsås
Klicka för att visa recept
Ett enkelt och gott recept på fisk i mild och frisk sås. Lätt att variera till vardag eller fest. Serveras med fördel tillsammans med ett gott vin gjort på druvan Riesling.Ingredienser
4 portioner
600 g sejfilé
3 dl ris
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk salvia
2 dl Arla vispgrädde
Finrivet skal och saft av ½ citroSå här gör du:
Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt anvisning på förpackning. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Strö över kryddorna. Blanda grädde, citronskal och saft och häll i formen. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 minuter. Servera ihop med en brödbit och ett Rieslingvin.
Receptkälla: Arla.se/recept/

Vin med smak av citron

Fler klipp i serien

Programserier