HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kan ett vin dofta rök?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta rök? Att känna aromen av en sydafrikansk Pinotage för raskt våra tankar till höstens och vinterns nytända brasor.

Anledningen till den tydligt rökiga karaktären inom Pinotagevinerna är omtvistad. Att smaken och doften till stora delar sitter i druvan är de flesta överens om, men somliga pratar även om att ekfat, kalkbesprutning och jordmån skulle kunna ligga bakom. Hur det i själva verket ligger till vet ingen säkert.

Ett av skälen till vår bristande kunskap om hur smaken framställs kan vara att Pinotage är en unik, sydafrikansk druvkorsning , vilket är väldigt ovanligt i vinvärlden.
– Man skulle kunna kalla det kvalitetskorsning. Man har Pinot Noir och så har man en druvsort som lokalt har kallats Hermitage, vilket tillsammans blev Pinotage.

Druvan skapar förutom den rökiga karaktären en söt fruktighet med mörka bär och en torr strävhet. Smakkombinationen har med största sannolikhet slagit igenom i Sverige med anledning av vår matkultur. Rökigheten i vinet går fint ihop med såväl nygrillat som vilt.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en grillad biff med bluecheesesmör.

Passande mat

Grillad biff med bluecheesesmör

Klicka för att visa recept
Grillad biff med bluecheesesmör
Klicka för att visa recept
Gör ett enkelt kryddsmör genom att mosa smör och mögelost. Passar perfekt på biffen tillsammans med honungsgrillade päron och ett gott Pinotagevin till det!Ingredienser
500 g utskuren biff i skivor
1 tsk salt
1 krm svartpepparBluecheesesmör:
150 g Castello Blue
50 g Arla Svenskt Smör, rumsvarmt
1 kg potatis
2 msk rapsolja
Flingsalt
2 hårda päron
2 tsk flytande honung
Färsk rosmarin

Så här gör du:
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt. Ringla över oljan och vänd runt. Stek potatisen i mitten av ugnen 25-30 minuter. Rör om efter halva tiden. Ta ut potatisen och strö över flingsalt. Mosa eller mixa osten och blanda med smöret. Skär päronen i klyftor och grilla eller stek dem runtom 3-5 minuter. Ta från värmen och ringla över honung. Salta och peppra köttet och grilla det 2-3 minuter på varje sida. Servera med bluecheesesmör, grillat päron, ugnsrostad potatis och ett glas vin. Garnera eventuellt med färsk rosmarin.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Vin med doft av rök

109.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier