HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viner som passar utmärkt till vår kära semla

Det är svenska folkets favoritbakelse och enbart på fettisdagen, äter vi sex miljoner semlor. Men vad ska man dricka till? Vin såklart. Vinguiden har tre tips som förhöjer njutningen.

En undersökning som Arla genomförde för något år sedan visade att varannan svensk planerar att äta en semla på semmeldagen och ungefär tre av fyra föredrar en klassisk semla framför en hybridvariant. I siffror blir det imponerande läsning: varje år äter svenskarna omkring 40 miljoner semlor – och sex miljoner semlor äts bara på fettisdagen.

Men de senaste åren har privatdetektiven Ture Sventons favoritbakelse utvecklas på ett för många alldeles för radikalt sätt. Traditionella semlor har ersatts av nymodigheter som semle-wrap, Elvis-semla, prinsess-semla och en massa andra varianter. Och i fjol slog Grand Hôtel i Stockholm till med den lyxiga champagne-semlan som strösslades med ätbart guld och mandelmassan smaksattes med champagne. Skaparna av semlan hävdade att det var en riktig lyckträff eftersom mandlar och champagne älskar varandra.

Vi på Vinguiden instämmer – semla och vin fungerar alldeles utmärkt ihop.

Till en både söt och brödig bulle som semlan får vi rikta in oss på lite olika ingångsvärden. Är det sötman eller brödet vi vill fokusera på? Om vi gillar marsipanen kan det vara bra att möta upp den med ett sött efterrättsvin, som en söt Sauternes.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt 13.5 g per 100 ml
169 kr

Vanligtvis dricker man Vin Santo till italienska mandelskorpor, men varför inte testa dessa ljuva droppar till en svensk semla, rikligt fylld med söt mandelmassa
375 ml - 15.5% - Sockerhalt 10.6 g per 100 ml
179 kr

En gång i tiden ett stort vin, idag nästan bortglömt. Så varför inte denna fantastiska Madeira till våran kära semla?
750 ml - 19% -
349 kr

FAKTA

Till sist en kort historielektion om semlan:

• Vi äter bakverket för att minnas att vi en gång i tiden var katoliker och att vi på den tiden förberedde oss inför fastan.

• Katolikerna behöver hela 40 dagar för att förbereda sig på Jesus död under påsken. Först kom fettisdagen, på en tisdag, därefter askonsdagen då man skulle strö aska i håret för att visa att man ångrat sina synder.
• Förr i tiden ansågs fastande, då människor avstod från rött vin och rött kött, vara bra för oss. Men numera hävdar forskare att så kallade vita perioder inte är nyttiga. Dricker och äter du för mycket så ska du dricka mindre sett över tid. Inte avstå under vissa perioder för att frossa under andra.

• I år infaller fettisdagen den 1 mars
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa