HEM

3 viner som passar utmärkt till vår kära semla

Det är svenska folkets favoritbakelse och enbart imorgon, på fettisdagen, äter vi sex miljoner semlor. Men vad ska man dricka till? Vin såklart. Vinguidens Magnus Bergqvist har tre tips som förhöjer njutningen.

En undersökning som Arla genomförde för något år sedan visade att varannan svensk planerar att äta en semla på semmeldagen och ungefär tre av fyra föredrar en klassisk semla framför en hybridvariant. I siffror blir det imponerande läsning: varje år äter svenskarna omkring 40 miljoner semlor – och sex miljoner semlor äts bara på fettisdagen.

Men de senaste åren har privatdetektiven Ture Sventons favoritbakelse utvecklas på ett för många alldeles för radikalt sätt. Traditionella semlor har ersatts av nymodigheter som semle-wrap, Elvis-semla, prinsess-semla och en massa andra varianter. Och i fjol slog Grand Hôtel i Stockholm till med den lyxiga champagne-semlan som strösslades med ätbart guld och mandelmassan smaksattes med champagne. Skaparna av semlan hävdade att det var en riktig lyckträff eftersom mandlar och champagne älskar varandra.

Vi på Vinguiden instämmer – semla och vin fungerar alldeles utmärkt ihop.
Därför ger Vinguidens grundare Magnus Bergqvist tre matchande vin-tips:

Château Baulac Dodijos

Château Baulac Dodijos 2018

Till en både söt och brödig bulle som semlan får vi rikta in oss på lite olika ingångsvärden. Är det sötman eller brödet vi vill fokusera på? Om vi gillar marsipanen kan det vara bra att möta upp den med ett sött efterrättsvin, som en söt Sauternes.
Art.nr: 2154 - Pris: 119 kr

Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut Réserve 0

Om det är brödigheten som dominerar upplevelsen – kanske ett glas champagne. Och då är Taittinger ett riktigt bra husvin att alltid ha i kylen.
Art.nr: 7422 - Pris: 439 kr

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2018

Annars, om man vill ha ett stilla vin som inte är sött som en spinnande kattunge i mars, rekommenderas ett vin på druvan Gewurtztraminer.

Läs mer om Gewurtztraminer här!

Art.nr: 5244 - Pris: 109 kr

FAKTA

Till sist en kort historielektion om semlan:

• Vi äter bakverket för att minnas att vi en gång i tiden var katoliker och att vi på den tiden förberedde oss inför fastan.

• Katolikerna behöver hela 40 dagar för att förbereda sig på Jesus död under påsken. Först kom fettisdagen, på en tisdag, därefter askonsdagen då man skulle strö aska i håret för att visa att man ångrat sina synder.
• Förr i tiden ansågs fastande, då människor avstod från rött vin och rött kött, vara bra för oss. Men numera hävdar forskare att så kallade vita perioder inte är nyttiga. Dricker och äter du för mycket så ska du dricka mindre sett över tid. Inte avstå under vissa perioder för att frossa under andra.

• I år infaller fettisdagen den 25 februari
Läs mer