HEM

Aktuellt

Rekordturism i Rioja

Nu åker turister till Rioja inte bara för vinets skull, utan även för arkitekturen. Här hittar vi nämligen några av världens mest spektakulära bodegor.

Den har blivit närmast ikonisk. Och kanske den byggnad som betytt mest för spansk vinindustri. Vi talar om Marqués de Riscals galet futuristiska byggnad mitt i den gamla medeltida byn Elciego i Rioja Alavesa. Från håll ser den ut som en jättelik svärm av gigantiska insekter som rör sig över marken, men ju närmare man kommer ser man också hur komplex den är.

– Som vinet, säger José Luis Muguiro på Marqués de Riscal.

Han är en av de mer tongivande personligheterna för vingiganten och hjärnan bakom superarkitekten Frank Gehrys storslagna komposition. Det var nämligen han som lyckades övertala den kanadensiska arkitekten, som är upphovsman till Guggenheimmuseet i Bilbao, att skapa något som inte tidigare hade skapats i vinvärlden.

– Men han var emot projektet från början. Men så frågade jag honom när han var född. 1928, sa han. Då gick jag ner i källaren och hämtade en flaska från 1928.

Resten är historia, berättar José Luis Muguiro. Frank Gehry föll för utmaningen, även om den inte skulle inbringa så mycket pengar som hans andra projekt. Men idag är det hans käraste skapelse. Och det är lätt att förstå, för det är inte bara ett skrytbygge, den känns helt rätt och har idag fått närmast oöverskådlig betydelse, inte bara för Marqués de Riscal, utan för spanska vinindustrin i stort.

Exempel: Innan byggnaden stod klar kom det omkring 3 000 besökare till byn Elgciego årligen. Förra året kom 120 000 (!) personer. Vad detta innebär för byn, för regionen, för Spanien är svårt att uppskatta, men att bodegan idag är den mest fotograferade och en av de mest kända i världen, är ställt utom allt rimligt tvivel.

Men det finns mer att upptäcka i Rioja och för den som fortfarande går och gruvar på semesterplaner, rekommenderas området varmt, för vinet, maten, arkitekten, för miljön. Nedan följer några små smultronställen.

Bodegor

Marqués de Riscal i Elciego

En klassiker med buteljerat vin från 1862 och framåt i sina källare. Bodegan är ju spektakulär i sig, men egendomen, stor som en liten by, rymmer massor av intressant. Inte minst en mycket fin vinshop. Har även två fantastiska krogar inom området. Och superlyxhotell, förstås med riktigt bra spa-avdelning.
marquesderiscal.com

R. López de Heredia i Haro

En annan klassiker i vinvärlden där det inte hänt någonting sedan 1970-talet då det var sista gången de städade bodegan. Här är det muggigt och med spindelväv i källarens varje vrå. Men så gör de också några av de mest traditionella viner som finns. I världen. Ett unikum, kort och gott.
lopezdeheredia.com

Baigorri i Samaniego

Designbodega med fantastisk utsikt över vingårdarna som ligger som i trappor ner. Här är det gravitationsprincipen som gäller, mycket noggrant och som vinturist har man möjlighet att följa processen på ett mycket utbildande och underhållande sätt. Har en mycket bra krog med vacker utsikt över vinfälten.
bodegasbaigorri.com

Krogar

Bodega Finca de los Arandinos i Entrena

Riktigt trevlig restaurang inhyst i den designade bodegan som också är hotell. Bra vinlista och vällagad mat åt det moderna hållet med mycket fisk på menyn. Prova gärna husets vin, alltså vin från den egna bodegan. Bara en så’n sak.
fincadelosarandinos.com

Hospedería los Parajes i Laguardia

Kul ställe i fantastiska Laguardia, en medeltida by på en kulle med en ringmur kring. Här tar man sig först ett glas vin i källaren och äter sedan gott i den lite lätt överdådiga restaurangen med vita dukar och kandelabrar. Gott är det verkligen. Och stora portioner. Inhyser också ett mycket fint hotell.
hospederiadelosparajes.com

Restaurante Arrope i Haro

Oväntat bra krog inhyst i ett mellanklasshotell. Mycket gedigen vinlista och modernt kök med traditionella rätter med en tvist. Ett ställe för lokalbefolkningen och för många vinmakare som ses skymta vid borden. Det är ett gott betyg.
hotelarrope.com

Hotell

Viura i Villabuena de Alava

Rena rama boxlyxlogin. Byggnaden ser ut att ha hamnat mitt i en jordbävning då boxarna ligger huller om buller. Men väl inne välkomnas man av en mycket härlig atmosfär. Fina rum, fantastisk krog på bottenvåningen. Ett ställe att återkomma till. Igen och igen.
hotelviura.com

Los Augustinos i Haro

I hjärtat av Haro, inofficiell vinhuvudstad i Rioja, ligger detta palatsliknande hotell med en enorm innegård som bara den gör hotellvistelsen till en njutning. Härlig atmosfär i mycket snygg miljö där man satsat på detaljer. Det gamla klostret har uppgraderats dessutom med en riktigt bra restaurang.
hotellosagustinos.com

Eguren Ugarte utanför Laguardia

Oj vilken utsikt! Över halva Rioja, känns det som. Stora rum, enormt sköna sängar varifrån man har milsvid utsikt. Tröttnar man på den kan man gå ner (eller upp) till restaurangen som bjuder på mat i världsklass. I samma byggnad ligger också bodegan, för visst är det så att hotellet som rymmer krog också är vineri. På känt Rioja-manér.
egurenugarte.com


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Konkurrensen är stenhård, mousserande viner kommer nu från hela världen. Och gott är det. Så vad göra för att positionera sig? Jo, i cavaland satsar man på kvalitet. Hög kvalitet. Något var tvunget ..

Läs mer
Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Servera torr sherry i vitvinsglas för bästa upplevelse och matcha gärna med sälta.

Läs mer
Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Terras do Cigarrón Godello är inte något vanligt vin. Vinet består till 100 procent av druvan godello. För bara ett par decennier sedan var det mycket nära att druvan utrotades helt – krossad ..

Läs mer
Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Det spanska distriktet har länge dalat i popularitet men är nu tillbaka med en helt andra viner.

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Det finns mycket märkliga viner världen över… och så finns det Palo Cortado. Ett starkvin, alltså en sherry, sprunget ur staden Jerez och något så ovanligt som ett vin som tillverkar sig självt. Näs..

Läs mer