HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinnaren av Sveriges mästerkock 2021 – Christin Kashou

Nu släpper vinnaren i Sveriges mästerkock 2021 en egen kokbok. Christin Kashou, 24, avgudar spännande asiatiska smaker – men vinet hämtar hon helst från Italien.
– Jag vill göra den asiatiska maten mer lättillgänglig. Jag älskar både kinesisk och japansk mat, säger hon.
Exklusivt för Vinguidens läsare bjuder hon på ett underbart laxrecept.

Christin Kashou tog den klaraste vinsten någonsin i Sveriges mästerkock. Som första mästerkock tog hon segern utan att hamna i eliminering en endaste gång. Segern innebar förutom evig ära att hon kammade hem 250.000 kronor och ett kontrakt om att ge ut en egen kokbok. Efter segern har hon mötts av enormt mycket positiva reaktioner, främst i sociala medier.

– Det har varit en intensiv tid med stor press, där man inte hinner med så mycket annat än att tävla. Jag har varit på inspelning måndag till torsdag i ett antal veckor, jag fick sätta övriga livet på paus. Men det var det värt för det var en otroligt spännande resa där jag fick lära känna många människor och lära mig mycket.

Christins intresse för matlagning tog fart på allvar när hon var 14-15 år gammal och började ta över vid spisen hemma. Eftersom mamma är från Palestina blev det både svensk och arabisk husmanskost.

– Mitt stora matintresse började i tonåren, när mamma började lita på mig utan att jag skulle bränna ner huset, sedan har det bara vuxit och förutom att jag gillar svenskt, italienskt och arabiskt till vardags brinner jag för asiatisk mat. Mamma har lärt mig allt hon kan, annars är jag självlärd i köket.

Det var kunskaper som kom väl till pass i Sveriges mästerkock, där Christin tjusade både tittarna och juryn med sin säkra matglagningskonst och smaksinne,

– Tiden var en svår faktor i programmet. Det är väldigt tidspressat vilket även syns i rutan. Jag är nog ganska duktig på att leverera under press, jag har stor målmedvetenhet och fokus. Allra roligast var det att laga Xiao Long Bao och superdumplings. Jag älskar kinesiskt, det blev så bra och jag tillägnade det till min pappa. Sedan var gåsamiddagen väldigt häftig. Det var många komponenter och vi fick till allt så bra.

Christin är förutom mästerkock även nyutexaminerad jurist, men den karriären har hon pausat lite för ögonblicket. Efter programmet har hon gjort en kokbok som heter ”Mina asiatiska favoritrecept”.

– Det är ett urval av mina favoritrecept från Kina, Japan och i viss mån Vietnam och Korea. Som jurist var det extra kul att få visa sin kreativa sida. Jag vill gärna bidra till att göra den asiatiska maten lite mer lättillgänglig. Jag älskar det asiatiska köket och har en extra kärlek till japanskt och kinesiskt. Det får gärna vara starkt.

När det gäller vin har Christin främst italienska preferenser. Hon betecknar sig inte som någon riktig vinkännare, men jobbar på att upptäcka vinets förlovade värld i större utsträckning.
– Jag tycker väldigt mycket om italienska viner, framförallt Barbera och Barolo. Lite tyngre viner från norra Italien är en klar favorit.

För Vinguidens läsare bjuder hon på ett laxrecept från sin nya bok.
– Det är en jättegod lax som dessutom är enkel att laga. En bra början för att börja upptäcka det japanska köket.

UANYAKI-LAX

Soja, mirin och sake – mer japanskt än så blir det inte! Detta är en klassisk och enkel japansk marinad som kan användas till alla sorters fisk, men som är extra god till lax.

4 portioner

4 portionsstora bitar lax med skinn
1 msk olja till stekning

MARINAD:
1 lime
1 dl japansk soja 1⁄2 dl mirin
3⁄4 dl sake

CITRONSÅS:
2 dl crème fraiche 1⁄2 citron
1⁄2 tsk strösocker
1 tsk japansk soja
1 krm nymald svartpeppar salt

TILL SERVERING:
Basmatiris
8 shisoblad eller 1 dl
hackad mynta och 1 dl hackad färsk oregano
MARINAD:
Skär limen i runda skivor och blanda med

Gör såhär:
1. Blanda crème fraiche med saft från citronen och strösocker. Rör ner soja och svartpeppar och smaka av med salt.

2. Grilla eller stek laxen i olja i en het stekpanna, cirka 2 minuter på vardera sidan. Tillagas laxen i en stekpanna kan ett par matskedar av den kvarvarande marinaden hällas över laxen under tiden som den steks.

3. Servera laxen tillsammans med nykokt ris, citronsås och shishoblad

Copyright/fotograf: Frida Wismar

FAKTA

Christins 5 bästa matlagningstips:

1. Laga något som du själv ätit eller lagat tidigare så att du har en bra smakreferens.
2. Använd recept som inspiration, men du behöver inte följa det till punkt och pricka, krydda gärna extra.
3. Provsmaka mycket och krydda extra.
4. Våga salta maten, då smakar det i regel mer och bättre.
5. Använd soja och vinäger som smakförhöjare. Testa en skvätt vinäger i potatismos, det ger syra och balans.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa