HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och bättre champagne. Och den allra bästa kallas prestige.

Det finns rörelser i Champagne som vill sudda ut den gamla termen Non Vintage, alltså årgångslös champagne. Själva ordet Non, nej, rimmar illa med champagne. Och när vi berättar att vi i Sverige kallar just den champagnetypen för standardchampagne, ja då går de i taket. Det finns inget standard över den, menar de högljutt.

Men allt ska sättas i ett sammanhang. Att då gradera bubbel har naturligtvis sin poäng. Det finns ju en rad olika typer av bubbel, några av hög kvalitet och några av ännu högre kvalitet. Och hamnar vi i topp, ja då kallar vi den champagnen för prestige.

Här har vi några av världens allra bästa viner, alla kategorier. Det är välproducerat, unikt med makalös ursprungstypiskhet nere på vingårdsnivå och samtidigt tydlig hustypiskhet. För det sistnämnda är mycket viktigt. Vi handlar nämligen champagne på ett lite annorlunda sätt mot övrigt vin. Nu är vi nämligen betydligt mer varumärkesbenägna och återkommer därför till våra favoriter, år efter år och pratar till och med gärna årgångar och ställer dessa mot varandra.

Att en egendom därför måsta ha en prestige i sitt sortiment är med andra ord av högsta vikt. Dels för att blidka sina trogna kunder, dels för att få bra exponering, inte minst medialt.

Men vad är då en prestigechampagne? Det kan vara mycket, dels en årgångsvariant (nästan alltid), dels en vingårdsvariant (ibland), dels en lyxblandning (ofta), dels ett endruvsvin (ganska sällan). Och samtidigt allt på en gång (ovanligt).

Den kanske mest kända prestigchampagnen är Dom Perignon, Moët & Chandons flaggskepp, namngiven efter den person som betytt mest för champagnens utveckling, munken med samma namn. Det är en champagne som består av de bästa druvorna på Chardonnay och Pinot Noir, samtidigt som det är en årgångschampagne. Druvblandningen skiljer sig emellertid år från år.

Cristal är en annan känd prestige. Åter handlar det om en blandning av Chardonnay och Pinot Noir samt av årgång. Champagnen tillverkas alltså endast de år då druvorna är som allra bäst. Champagneegendomens prestige har fått sitt namn från flaskan, som tidigare var i kristall. Anledningen till den unika flaskan ska ha varit att den ryska tsaren, som hade vinet som sin favorit, var orolig att champagnen skulle komma förgiftad, varvid han hade en önskan om att flaskan skulle vara transparent.

Taittingers prestige Comtes de Champagne är likaså ett årgångsvin men samtidigt en blanc de blancs. Det innebär att det är ett vin producerat endast på druvan Chardonnay, vitt på vita som det betyder på franska, men där man tagit druvorna från så kallade Grand Cru-gårdar. En liten del har dessutom legat på fat för att få en mer smörig ton.

Sedan har vi vinfirmor i Champagne där samtligt vin som lämnar egendomen skulle kunna betraktas som prestigechampagner. Krug exempelvis, som har kanske världens bästa standardchampagne, Krug Grande Cuvée för priset av en Cristal men där deras toppvin, Clos de Mesnil ligger på tre gånger priset.

Nu behöver inte alla prestigechampagner kosta som en weekendresa till Amsterdam. Vissa vinhus, som normalt har ett lägre prisläge, gör också sina varianter av prestige, och då kan man hitta prestiger för omkring 400 kronor.

Inte illa det heller.

Exempel på prestigechampagne

Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs

Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006

Fin äppeldoft, frisk, lite smörig, nötig i komplex ton, mineral karaktär med lime och citrus.

Elegant med nötiga inslag, smör, citrus, lime, komplex ton, påtaglig friskhet med lång eftersmak i mycket välbalanserad stil.

Art.nr: 75978 - Pris: 1,350.00 kr

Collet Brut Millesime

Collet Brut Millesime 2008

Mogna äpplen, aromatisk karaktär med inslag av frukt, aningen smörig, balanserad stil.

Lätt mineral ton, utvecklad karaktär, mogna äpplen, citrus, viss smörig karaktär, nötter med frisk ton och en lång eftersmak i balanserad stil med fin krämig karaktär.

Carpaccio på kalv, serveras med pinjenötter och kapris.

Art.nr: 77622 - Pris: 589 kr

Amour de Deutz Rosé

Amour de Deutz Rosé 2008

Balanserad, frivol med inslag av jordgubbar, hallon, smultron, röda bär i mycket försiktig stil, elegant, mineral ton, lite rökig, utvecklad ton.

Balanserad, smakrik, fruktsyrlig, fint utvecklad ton, tydligare inslag av röda bär, jordgubbar men med finess, bra mineral skjuts, citrus, blodapelsin, storstilat komplex.

Art.nr: 92437 - Pris: 2,499.00 kr

Cuvée Sir Winston Churchill

Cuvée Sir Winston Churchill 2013

Utvecklade toner, smör, nöt, noisette, fruktig med inslag av tropiska karaktär, rostad ton, kaffe, fat, choklad, aromatiskt elegant.

Mogen, fint utvecklad med tropiska frukter, aprikos, nötter, smöriga inslag, aningen grapebitter karaktär, smakintensiv, bra balans med fattoner, choklad, rostad karaktär och mycket lång eftersmak.

Art.nr: 7548 - Pris: 1850 kr


Du kanske även vill läsa dessa