HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sex ekoviner att njuta av i vårvärmen

Här är vinerna som lämnar större avtryck på smaklökarna än på jorden. Försäljningen av ekologiskt märkta viner ökar stort. Mer än var tionde såld flaska eller burk som säljs på Systembolaget är numera ekologisk. Vinguiden ger dig sex fina tips på ekoviner att njuta av i vårsolen.

Under vår- och sommarhalvåret ges många härliga tillfällen att servera mat och dryck. Att välja rätt i dryckesdjungeln är oftast inte det lättaste, men att bjuda på ett vin som håller kvalitetsmässigt kan vara nyckeln till en uppskattad meny. Därför väljer Vinguiden ut sex fina ekoviner som lämnar större avtryck på smaklökarna än på jorden. Och vi svenskar älskar ekologiskt vin: de senaste 15 åren har Systembolagets försäljning ökat från 0,43 procent till drygt 14 procent.

För tio år sedan år sedan satte Systembolaget som mål att 2020 ska minst 10 procent av allt som säljs vara ekologiskt (i volym räknat). Även om målet då kanske kändes ambitiöst så nåddes det redan 2016. Då var andelen ekologiskt drygt 11,6 procent. Den siffran steg till 13 procent 2019.

– Vi är väldigt glada över att andelen ekologiskt fortsätter att öka, särskilt på ölsidan, säger kategorichef Märta Kuylenstierna. Utan våra leverantörer hade det inte varit möjligt och vi vill givetvis även tacka kunderna.

Men ekoviner har blivit oerhört populära inte bara i Sverige, utan även i flera andra länder i övriga världen. Den ekologiska vinproduktionen har tredubblats i Europa och världen under det senaste decenniet.

Ekologiskt vin görs på druvor som odlas som förr i tiden, men med kunskapen av idag, det vill säga utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och lämnar spårämnen i druvan. Däremot är traditionell besprutning med kopparsulfat tillåten för ekologiska viner i alla länder.

De exakta kraven för ekologiska viner varierar i olika delar av världen, men inom EU ska druvorna odlas utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel som penetrerar vinrankan. I exempelvis USA får inte sulfiter tillsättas vilket gör deras lagstiftning både strikt och kan tyckas lite märklig, eftersom sulfiter är vinets naturliga konserveringsmedel.

Här är Vinguidens sex ekotips:

Ett vin från Österrike som har legat med sin jästfällning ett halvår på stora ekfat. Beskrivs som nyanserat, något aromatisk doft med inslag av ananas, mineral, vit persika, äppelblommor och citron. Weingut Jurtschitsch är ett mycket gammalt vineri, med månghundraåriga anor. Idag drivs företaget – strax väster om Wien – av Alwin Jurtschitsch.
750 ml - 12.5% -
150 kr

Ett stiligt Chardonnay-vin från Chile med toner av citrus, persika och
mineral som passar perfekt till skaldjur. Kräftskivan blir komplett med detta vin.
750 ml - 13% -
99 kr

Gjort på de två traditionella druvorna Primitivo och Sangiovese och är
lagrat på franska ekfat under sex månader. Notera den eleganta etiketten med Italiens mest berömda konstverk – dessutom är vinet ekologiskt i en lyxig 1-liters butelj. Det här rödvinet passar utmärkt till kötträtter av nöt, vilt och kyckling.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr

Den snygga flaskan och utformningen på etiketten gör att denna Prosecco från Venetien sticker ut lite extra och blir lätt en snackis under minglet eller middagsbjudningen. Vinet serveras som bäst väl kylt – 8–10°C.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
89 kr

Bonterra är en av de äldsta ekologiska vintillverkarna i USA (Kalifornien) och har sedan 1993 bara producerat vin från ekologiskt odlade Chardonnay-druvor. 70 procent av vinet har jäst i franska och amerikanska ekfat. Resterande del är jäst i rostfria ståltankar.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
149 kr

JP Chenet började produceras 1984 och har sedan dess vuxit till ett av världens största vinvarumärken. Och du ser faktiskt inte fel – vinet är aningen grönt (med en blek ljusgul nyans). Smaken beskrivs som frisk, liten äppelsötma, bra med frukt, rabarber, nässlor i bra balans. Druvor: Sauvignon blanc och Colombard, som oftast används till att göra basvinet till cognac.
750 ml - 11% -
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa