HEM

Aktuellt

Sex ekoviner att njuta av i vårvärmen

Här är vinerna som lämnar större avtryck på smaklökarna än på jorden. Försäljningen av ekologiskt märkta viner ökar stort. Mer än var tionde såld flaska eller burk som säljs på Systembolaget är numera ekologisk. Vinguiden ger dig sex fina tips på ekoviner att njuta av i vårsolen.

Under vår- och sommarhalvåret ges många härliga tillfällen att servera mat och dryck. Att välja rätt i dryckesdjungeln är oftast inte det lättaste, men att bjuda på ett vin som håller kvalitetsmässigt kan vara nyckeln till en uppskattad meny. Därför väljer Vinguiden ut sex fina ekoviner som lämnar större avtryck på smaklökarna än på jorden. Och vi svenskar älskar ekologiskt vin: de senaste 15 åren har Systembolagets försäljning ökat från 0,43 procent till drygt 14 procent.

För tio år sedan år sedan satte Systembolaget som mål att 2020 ska minst 10 procent av allt som säljs vara ekologiskt (i volym räknat). Även om målet då kanske kändes ambitiöst så nåddes det redan 2016. Då var andelen ekologiskt drygt 11,6 procent. Den siffran steg till 13 procent 2019.

– Vi är väldigt glada över att andelen ekologiskt fortsätter att öka, särskilt på ölsidan, säger kategorichef Märta Kuylenstierna. Utan våra leverantörer hade det inte varit möjligt och vi vill givetvis även tacka kunderna.

Men ekoviner har blivit oerhört populära inte bara i Sverige, utan även i flera andra länder i övriga världen. Den ekologiska vinproduktionen har tredubblats i Europa och världen under det senaste decenniet.

Ekologiskt vin görs på druvor som odlas som förr i tiden, men med kunskapen av idag, det vill säga utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och lämnar spårämnen i druvan. Däremot är traditionell besprutning med kopparsulfat tillåten för ekologiska viner i alla länder.

De exakta kraven för ekologiska viner varierar i olika delar av världen, men inom EU ska druvorna odlas utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel som penetrerar vinrankan. I exempelvis USA får inte sulfiter tillsättas vilket gör deras lagstiftning både strikt och kan tyckas lite märklig, eftersom sulfiter är vinets naturliga konserveringsmedel.

Här är Vinguidens sex ekotips:

Jurtschitsch Langenlois Riesling
2022
Jurtschitsch Langenlois Riesling
Ett vin från Österrike som har legat med sin jästfällning ett halvår på stora ekfat. Beskrivs som nyanserat, något aromatisk doft med inslag av ananas, mineral, vit persika, äppelblommor och citron. Weingut Jurtschitsch är ett mycket gammalt vineri, med månghundraåriga anor. Idag drivs företaget – strax väster om Wien – av Alwin Jurtschitsch.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
159 kr

Cono Sur Chardonnay Organic
2021
Cono Sur Chardonnay Organic
Ett stiligt Chardonnay-vin från Chile med toner av citrus, persika och
mineral som passar perfekt till skaldjur. Kräftskivan blir komplett med detta vin.
750 ml - 13% -
99 kr

Lisa 1503 White organic
Lisa 1503 White organic
Gjort på de två traditionella druvorna Primitivo och Sangiovese och är
lagrat på franska ekfat under sex månader. Notera den eleganta etiketten med Italiens mest berömda konstverk – dessutom är vinet ekologiskt i en lyxig 1-liters butelj. Det här rödvinet passar utmärkt till kötträtter av nöt, vilt och kyckling.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr

Gloria Prosecco Brut
Gloria Prosecco Brut
Den snygga flaskan och utformningen på etiketten gör att denna Prosecco från Venetien sticker ut lite extra och blir lätt en snackis under minglet eller middagsbjudningen. Vinet serveras som bäst väl kylt – 8–10°C.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
99 kr

Bonterra Chardonnay
2021
Bonterra Chardonnay
Bonterra är en av de äldsta ekologiska vintillverkarna i USA (Kalifornien) och har sedan 1993 bara producerat vin från ekologiskt odlade Chardonnay-druvor. 70 procent av vinet har jäst i franska och amerikanska ekfat. Resterande del är jäst i rostfria ståltankar.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
149 kr

JP Chenet Colombard Sauvignon Blanc
2020
JP Chenet Colombard Sauvignon Blanc
JP Chenet började produceras 1984 och har sedan dess vuxit till ett av världens största vinvarumärken. Och du ser faktiskt inte fel – vinet är aningen grönt (med en blek ljusgul nyans). Smaken beskrivs som frisk, liten äppelsötma, bra med frukt, rabarber, nässlor i bra balans. Druvor: Sauvignon blanc och Colombard, som oftast används till att göra basvinet till cognac.
750 ml - 11% -
81 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
Vad är ekologiskt vin?

Vad är ekologiskt vin?

Ekologiskt vin, eller eko-vin, är ett vin tillverkat utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och lämnar spårämnen i druvan. Kraven för ekovin varierar i olika delar av vä..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Vinfilosof med surfbrädan under armen

Vinfilosof med surfbrädan under armen

Gillar man eko ska man också leva det hela vägen ut. De säger en av Sydafrikas viktigaste vinproducenter, eller vinfilosofen med surfbrädan under armen. Som också hyllar biodynamisk odling som veten..

Läs mer
Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer