HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera.

Lax är en av de allra populäraste rätterna i Sverige. Vi fullkomligt älskar lax, och har alltid gjort det. Laxen är vinvänlig, dessutom är lax nyttigt, förhållandevis enkelt att tillaga och funkar till många tillbehör: potatis, sallad, rotfrukter, ris, pasta.

Men just där händer något när vinet ska inhandlas. För det är en ganska stor skillnad på hur det hela smakar om den röks, grillas eller steks och om vi väljer kokt potatis till, eller rostade rotfrukter. Eller sashimi på lax, vad gör vi då?

Samtidigt, lax har ju en grundsmak, den är fet, smakar mycket och just fetman är viktig att tänka på när man ska servera vin till lax. Det bör då vara ett vin som matchar den lite fylligare smaken i fisken, alltså ett fylligare vin.

Sedan kommer vi till tillbehören. Kokt potatis, ris eller bulgur? Det är visserligen viktigt, men än viktigare är kryddningen, sälta, citrus eller råa grönsaker som i sig tävlar om uppmärksamheten. Hemligheten ligger i att hitta bryggor, att matcha vin och mat.

Citrus är exempelvis mycket vanligt som tillbehör eller som kryddning till fisk. Alltså ska vi välja ett citrussyrligt vin till lax. Då är vi hemma. Det kan till och med fungera med lite sötma i vinet, gärna om maten då har en söt kryddning eller sötaktiga tillbehör. Asiatisk mat är ju inte bara kryddig, det finns ofta en liten sötma i den. Så då matchar vi även sötman, som i detta läge blir en brygga.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just din mat, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av den hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika laxrätter.
Vad ska du dricka till laxen ikväll? Testa vår nya vin och matmatchning

Vin till lax:

Grillad lax med grillad sparris

Jean Biecher Pinot Gris

Jean Biecher Pinot Gris 2020

Fruktsöt, liten spritsighet, honung, päronfrukter, blommig och i synnerhet en fin kryddighet som matchar laxens grillton.
Art.nr: 81401 - Pris: 99 kr

Sashimi på lax med råris och asiatisk kryddning

La Villaudiere Sauvignon Blanc

La Villaudiere Sauvignon Blanc 2020

Frisk i smak, välbalanserad med fruktiga toner och en uppfriskande mineral ton som gifter sig mycket väl med den råa tonen i laxen.
Art.nr: 79480 - Pris: 99 kr

Lax i ugn med bakad potatis och krämig sås

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay 2020

Skönt fruktig ton, inslag av smör, tropisk frukt, fat med krydda och i eldig stil som balanserar den mer smakrika tonen det ugnsbakade ger.
Art.nr: 77372 - Pris: 135 kr

Smörstekt laxburgare på surdegsbröd och klassiska tillbehör.

Moreau Chardonnay

Moreau Chardonnay 2019

Fin matbitter ton, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, vit persika, exotisk frukt i druvtypisk stil som balanserar rättens smöriga ton.
Art.nr: 75700 - Pris: 94 kr

Varmrökt lax som serveras till grillade grönsaker

Nederburg The Winemasters Riesling

Nederburg The Winemasters Riesling 2017

Balanserad smak med rejäl fruktsyra och en mineral ton i elegant stil med ton av lime och torkad aprikos som ger den varmrökta fisken en fräschör.
Art.nr: 74621 - Pris: 109 kr


Du kanske även vill läsa dessa