HEM

Aktuellt

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera.

Lax är en av de allra populäraste rätterna i Sverige. Vi fullkomligt älskar lax, och har alltid gjort det. Laxen är vinvänlig, dessutom är lax nyttigt, förhållandevis enkelt att tillaga och funkar till många tillbehör: potatis, sallad, rotfrukter, ris, pasta.

Men just där händer något när vinet ska inhandlas. För det är en ganska stor skillnad på hur det hela smakar om den röks, grillas eller steks och om vi väljer kokt potatis till, eller rostade rotfrukter. Eller sashimi på lax, vad gör vi då?

Samtidigt, lax har ju en grundsmak, den är fet, smakar mycket och just fetman är viktig att tänka på när man ska servera vin till lax. Det bör då vara ett vin som matchar den lite fylligare smaken i fisken, alltså ett fylligare vin.

Sedan kommer vi till tillbehören. Kokt potatis, ris eller bulgur? Det är visserligen viktigt, men än viktigare är kryddningen, sälta, citrus eller råa grönsaker som i sig tävlar om uppmärksamheten. Hemligheten ligger i att hitta bryggor, att matcha vin och mat.

Citrus är exempelvis mycket vanligt som tillbehör eller som kryddning till fisk. Alltså ska vi välja ett citrussyrligt vin till lax. Då är vi hemma. Det kan till och med fungera med lite sötma i vinet, gärna om maten då har en söt kryddning eller sötaktiga tillbehör. Asiatisk mat är ju inte bara kryddig, det finns ofta en liten sötma i den. Så då matchar vi även sötman, som i detta läge blir en brygga.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just din mat, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av den hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika laxrätter.
Vad ska du dricka till laxen ikväll? Testa vår nya vin och matmatchning

Vin till lax:

Grillad lax med grillad sparris

Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
2023
Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
Fruktsöt, liten spritsighet, honung, päronfrukter, blommig och i synnerhet en fin kryddighet som matchar laxens grillton.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
115 kr

Sashimi på lax med råris och asiatisk kryddning

La Villaudiere Sauvignon Blanc
2021
La Villaudiere Sauvignon Blanc
Frisk i smak, välbalanserad med fruktiga toner och en uppfriskande mineral ton som gifter sig mycket väl med den råa tonen i laxen.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Lax i ugn med bakad potatis och krämig sås

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
2022
Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
Skönt fruktig ton, inslag av smör, tropisk frukt, fat med krydda och i eldig stil som balanserar den mer smakrika tonen det ugnsbakade ger.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Smörstekt laxburgare på surdegsbröd och klassiska tillbehör.

Moreau Chardonnay
2019
Moreau Chardonnay
Fin matbitter ton, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, vit persika, exotisk frukt i druvtypisk stil som balanserar rättens smöriga ton.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
94 kr

Varmrökt lax som serveras till grillade grönsaker

Nederburg The Winemasters Riesling
2017
Nederburg The Winemasters Riesling
Balanserad smak med rejäl fruktsyra och en mineral ton i elegant stil med ton av lime och torkad aprikos som ger den varmrökta fisken en fräschör.
750 ml - 14% -
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa grillvinerna under hundringen

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudi..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer