HEM

Aktuellt

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera.

Lax är en av de allra populäraste rätterna i Sverige. Vi fullkomligt älskar lax, och har alltid gjort det. Laxen är vinvänlig, dessutom är lax nyttigt, förhållandevis enkelt att tillaga och funkar till många tillbehör: potatis, sallad, rotfrukter, ris, pasta.

Men just där händer något när vinet ska inhandlas. För det är en ganska stor skillnad på hur det hela smakar om den röks, grillas eller steks och om vi väljer kokt potatis till, eller rostade rotfrukter. Eller sashimi på lax, vad gör vi då?

Samtidigt, lax har ju en grundsmak, den är fet, smakar mycket och just fetman är viktig att tänka på när man ska servera vin till lax. Det bör då vara ett vin som matchar den lite fylligare smaken i fisken, alltså ett fylligare vin.

Sedan kommer vi till tillbehören. Kokt potatis, ris eller bulgur? Det är visserligen viktigt, men än viktigare är kryddningen, sälta, citrus eller råa grönsaker som i sig tävlar om uppmärksamheten. Hemligheten ligger i att hitta bryggor, att matcha vin och mat.

Citrus är exempelvis mycket vanligt som tillbehör eller som kryddning till fisk. Alltså ska vi välja ett citrussyrligt vin till lax. Då är vi hemma. Det kan till och med fungera med lite sötma i vinet, gärna om maten då har en söt kryddning eller sötaktiga tillbehör. Asiatisk mat är ju inte bara kryddig, det finns ofta en liten sötma i den. Så då matchar vi även sötman, som i detta läge blir en brygga.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just din mat, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av den hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika laxrätter.
Vad ska du dricka till laxen ikväll? Testa vår nya vin och matmatchning

Vin till lax:

Grillad lax med grillad sparris

Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
2023
Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
Fruktsöt, liten spritsighet, honung, päronfrukter, blommig och i synnerhet en fin kryddighet som matchar laxens grillton.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
115 kr

Sashimi på lax med råris och asiatisk kryddning

La Villaudiere Sauvignon Blanc
2023
La Villaudiere Sauvignon Blanc
Frisk i smak, välbalanserad med fruktiga toner och en uppfriskande mineral ton som gifter sig mycket väl med den råa tonen i laxen.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Lax i ugn med bakad potatis och krämig sås

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
2023
Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
Skönt fruktig ton, inslag av smör, tropisk frukt, fat med krydda och i eldig stil som balanserar den mer smakrika tonen det ugnsbakade ger.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Smörstekt laxburgare på surdegsbröd och klassiska tillbehör.

Moreau Chardonnay
2019
Moreau Chardonnay
Fin matbitter ton, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, vit persika, exotisk frukt i druvtypisk stil som balanserar rättens smöriga ton.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
94 kr

Varmrökt lax som serveras till grillade grönsaker

Nederburg The Winemasters Riesling
2017
Nederburg The Winemasters Riesling
Balanserad smak med rejäl fruktsyra och en mineral ton i elegant stil med ton av lime och torkad aprikos som ger den varmrökta fisken en fräschör.
750 ml - 14% -
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om si..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativ odling är det senaste i vinvärlden och lockar såväl kändisar som vinmakare. Nu finns en certifiering för dem som arbetar enligt de superekologiska metoderna, och vinerna finns i Sverige...

Läs mer
Fem veritabla toppviner från Beställningssortimentet

Fem veritabla toppviner från Beställningssortimentet

Systembolaget skryter gärna om sitt sortiment. Men i själva verket finns det tusentals viner i sortimentet som aldrig omnämns annat än i prislistan. På Vinguiden provar vi gärna vinerna och tipsar o..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer