HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – faktiskt – enkla konsten att kombinera.

Lax är en av de allra populäraste rätterna i Sverige. Vi fullkomligt älskar lax, och har alltid gjort det. Laxen är vinvänlig, dessutom är lax nyttigt, förhållandevis enkelt att tillaga och funkar till många tillbehör: potatis, sallad, rotfrukter, ris, pasta.

Men just där händer något när vinet ska inhandlas. För det är en ganska stor skillnad på hur det hela smakar om den röks, grillas eller steks och om vi väljer kokt potatis till, eller rostade rotfrukter. Eller sashimi på lax, vad gör vi då?

Samtidigt, lax har ju en grundsmak, den är fet, smakar mycket och just fetman är viktig att tänka på när man ska servera vin till lax. Det bör då vara ett vin som matchar den lite fylligare smaken i fisken, alltså ett fylligare vin.

Sedan kommer vi till tillbehören. Kokt potatis, ris eller bulgur? Det är visserligen viktigt, men än viktigare är kryddningen, sälta, citrus eller råa grönsaker som i sig tävlar om uppmärksamheten. Hemligheten ligger i att hitta bryggor, att matcha vin och mat.

Citrus är exempelvis mycket vanligt som tillbehör eller som kryddning till fisk. Alltså ska vi välja ett citrussyrligt vin till lax. Då är vi hemma. Det kan till och med fungera med lite sötma i vinet, gärna om maten då har en söt kryddning eller sötaktiga tillbehör. Asiatisk mat är ju inte bara kryddig, det finns ofta en liten sötma i den. Så då matchar vi även sötman, som i detta läge blir en brygga.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just din mat, oavsett hur du tänkt tillaga den. Med hjälp av den hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika laxrätter.
Vad ska du dricka till laxen ikväll? Testa vår nya vin och matmatchning

Vin till lax:

Grillad lax med grillad sparris

Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
2022
Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
Fruktsöt, liten spritsighet, honung, päronfrukter, blommig och i synnerhet en fin kryddighet som matchar laxens grillton.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
109 kr

Sashimi på lax med råris och asiatisk kryddning

La Villaudiere Sauvignon Blanc
2021
La Villaudiere Sauvignon Blanc
Frisk i smak, välbalanserad med fruktiga toner och en uppfriskande mineral ton som gifter sig mycket väl med den råa tonen i laxen.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Lax i ugn med bakad potatis och krämig sås

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
2022
Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
Skönt fruktig ton, inslag av smör, tropisk frukt, fat med krydda och i eldig stil som balanserar den mer smakrika tonen det ugnsbakade ger.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Smörstekt laxburgare på surdegsbröd och klassiska tillbehör.

Moreau Chardonnay
2019
Moreau Chardonnay
Fin matbitter ton, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, vit persika, exotisk frukt i druvtypisk stil som balanserar rättens smöriga ton.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
94 kr

Varmrökt lax som serveras till grillade grönsaker

Nederburg The Winemasters Riesling
2017
Nederburg The Winemasters Riesling
Balanserad smak med rejäl fruktsyra och en mineral ton i elegant stil med ton av lime och torkad aprikos som ger den varmrökta fisken en fräschör.
750 ml - 14% -
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Vin till kyckling

Vin till kyckling

Alla älskar kyckling, inte minst för att man kan variera maten i det oändliga. Men för att verkligen höja måltidens smaker, krävs bra dryck, gärna vin. Men är det vitt eller rött som gäller? Vinguid..

Läs mer
Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa..

Läs mer