HEM

Aktuellt

Vin till kyckling

Alla älskar kyckling, inte minst för att man kan variera maten i det oändliga. Men för att verkligen höja måltidens smaker, krävs bra dryck, gärna vin. Men är det vitt eller rött som gäller? Vinguiden hjälper gärna till i konsten att kombinera vin till kyckling.

Kyckling till vardag och till fest. Frigående, majskyckling, fryst, filéer eller lever, kanske på grillen eller i lerkrus i ugn. Variationerna är otaliga men det blir nästan alltid gott. Och billigt är det, om man inte köper exklusivt. Kyckling går också att servera till fest och som amuse med en smart tvist.

Men som vanligt kommer när man vet det bästa sättet att tillaga, servera, garnera och imundiga: vinet? För vin till kyckling vill vi ha. I Sverige dricker åtta av tio vuxna vin. Det kanske inte verkar så speciellt, men det är det. I klassiska vinländer som Frankrike och Spanien är det faktiskt färre som konsumerar den jästa druvmusten. Så vin vill vi ha. Men vilket vin till kyckling?

Om frågan är den ständiga är svaret detsamma: det beror på. Tillagning, kryddning, tillbehör. Visst handlar det om personliga preferenser där några kanske föredrar kraftigt, kryddigt vin med massor av strävhet samtidigt som andra vill ha ett mjuk, bärigt och ytterligare några föredrar vitt vin till kyckling.

Det finns också skolor i mat- och dryckeskombination som förordar gott vin till god mat. Bara så. Och det kan väl fungera, men det blir efterhand tråkigt och lite förutsägbart. Man lär sig inget nytt och kombinationen lyfter inte. Det är ju viktigt att få vin och mat att smaka ännu bättre ihop. Synergier, kallas det ju. Också ett bra sätt att spara pengar. Vinet behöver inte vara svindyrt för att det ska matcha maten, utan det gäller att tänka rätt, hitta de där bryggorna.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just ditt favoritrecept på kyckling. Med hjälp av vår matchningstjänst hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika kycklingrätter.

Få förslag på de bästa vinerna till kyckling och just dina tillbehör här.

Vin till kyckling:

Grillad kyckling med pommes frites

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
2022
Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
Välbalanserat rött vin med vaniljsötma, inslag av choklad och silkig tanninstruktur som matchar den grillade tonen och den lite fetare potatisen.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Ceasarsallad på klassiskt vis

Conde Valdemar Rosé
2022
Conde Valdemar Rosé
Rosévinets rena karaktär med återhållen fruktighet, balanserade ton och med både mineral och citrus gifter sig med de rena smakerna i salladen.
750 ml - 13% -
129 kr

Smörstekta majskycklingfiléer med råris och pico de gallo

Musar Jeune
2021
Musar Jeune
Balanserat rött vin med rödbäriga inslag, blåbär, elegant struktur där den bäriga, svala karaktären lockar fram den mer eleganta smaken i kycklingen.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Pulled chicken med grillade majskolvar och grönsallad

Hacienda López de Haro Crianza
2017
Hacienda López de Haro Crianza
Mjukt rött vin med bäriga toner, smakintensivt med inslag av kaffe och mjuk strävhet som matchar kycklingens mer smakrika, aningen sötaktiga karaktär.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Friterad kyckling med barbecue- och chilidipp

P.Lex Vin pour la Table
2015
P.Lex Vin pour la Table
Snyggt balanserat rödtjut med skogsbär, varmfruktig karaktär och lätt rökig ton som fungerar mycket bra till framför allt den lite heta, lätt rökiga dippen.
750 ml - 14.00% - Sockerhalt 5 g/l
89.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fyra riktigt bra röda greker

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat. Bild..

Läs mer
Småpartier 20 oktober

Småpartier 20 oktober

När Systembolaget nu lanserar småpartier fredagen den 20 oktober är det klassikerna och Gamla världen som står i centrum. Men visst smyger sig ett eller annat vin från Nya världen in. Vinguiden tips..

Läs mer
7 sorters blommande viner till midsommar

7 sorters blommande viner till midsommar

Midsommar, förväntningarnas tid. Med sju sorters blommor under kudden väntas din kommande partner presentera sig i drömmarna. Särskilt om du innan du lagt dig också hoppat över sju gärdesgårdar – nå..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen semester, äntligen dags att avnjuta några vinnyheter. Sommaren står i full blom och det har blivit dags för en välförtjänt semester. Juli månad bjuder på lyxbubbel från Spanien, pastavin fr..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Är plånboken väldigt tunn nu i januari? Ingen fara – Vinguiden tipsar om prisvärda viner att satsa på nu i vinter. För den modige har vi samlat lite galna tips längst ner. [product]7919|En myc..

Läs mer