HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vin till kyckling

Alla älskar kyckling, inte minst för att man kan variera maten i det oändliga. Men för att verkligen höja måltidens smaker, krävs bra dryck, gärna vin. Men är det vitt eller rött som gäller? Vinguiden hjälper gärna till i konsten att kombinera vin till kyckling.

Kyckling till vardag och till fest. Frigående, majskyckling, fryst, filéer eller lever, kanske på grillen eller i lerkrus i ugn. Variationerna är otaliga men det blir nästan alltid gott. Och billigt är det, om man inte köper exklusivt. Kyckling går också att servera till fest och som amuse med en smart tvist.

Men som vanligt kommer när man vet det bästa sättet att tillaga, servera, garnera och imundiga: vinet? För vin till kyckling vill vi ha. I Sverige dricker åtta av tio vuxna vin. Det kanske inte verkar så speciellt, men det är det. I klassiska vinländer som Frankrike och Spanien är det faktiskt färre som konsumerar den jästa druvmusten. Så vin vill vi ha. Men vilket vin till kyckling?

Om frågan är den ständiga är svaret detsamma: det beror på. Tillagning, kryddning, tillbehör. Visst handlar det om personliga preferenser där några kanske föredrar kraftigt, kryddigt vin med massor av strävhet samtidigt som andra vill ha ett mjuk, bärigt och ytterligare några föredrar vitt vin till kyckling.

Det finns också skolor i mat- och dryckeskombination som förordar gott vin till god mat. Bara så. Och det kan väl fungera, men det blir efterhand tråkigt och lite förutsägbart. Man lär sig inget nytt och kombinationen lyfter inte. Det är ju viktigt att få vin och mat att smaka ännu bättre ihop. Synergier, kallas det ju. Också ett bra sätt att spara pengar. Vinet behöver inte vara svindyrt för att det ska matcha maten, utan det gäller att tänka rätt, hitta de där bryggorna.

Vinguiden har skapat en unik tjänst där vi hjälper dig att hitta rätt vin till just ditt favoritrecept på kyckling. Med hjälp av vår matchningstjänst hittar vi följande riktigt goda viner till fem olika kycklingrätter.

Få förslag på de bästa vinerna till kyckling och just dina tillbehör här.

Vin till kyckling:

Grillad kyckling med pommes frites

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2019

Välbalanserat rött vin med vaniljsötma, inslag av choklad och silkig tanninstruktur som matchar den grillade tonen och den lite fetare potatisen.
Art.nr: 2257 - Pris: 89 kr

Ceasarsallad på klassiskt vis

Conde Valdemar Rosé

Conde Valdemar Rosé 2019

Rosévinets rena karaktär med återhållen fruktighet, balanserade ton och med både mineral och citrus gifter sig med de rena smakerna i salladen.
Art.nr: 79470 - Pris: 99 kr

Smörstekta majskycklingfiléer med råris och pico de gallo

Musar Jeune

Musar Jeune 2018

Balanserat rött vin med rödbäriga inslag, blåbär, elegant struktur där den bäriga, svala karaktären lockar fram den mer eleganta smaken i kycklingen.
Art.nr: 75905 - Pris: 189 kr

Pulled chicken med grillade majskolvar och grönsallad

Hacienda López de Haro Crianza

Hacienda López de Haro Crianza 2015

Mjukt rött vin med bäriga toner, smakintensivt med inslag av kaffe och mjuk strävhet som matchar kycklingens mer smakrika, aningen sötaktiga karaktär.
Art.nr: 75696 - Pris: 119 kr

Friterad kyckling med barbecue- och chilidipp

P.Lex Vin pour la Table

P.Lex Vin pour la Table 2015

Snyggt balanserat rödtjut med skogsbär, varmfruktig karaktär och lätt rökig ton som fungerar mycket bra till framför allt den lite heta, lätt rökiga dippen.
Art.nr: 72767 - Pris: 89.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa