HEM

Aktuellt

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlösa om nätterna. Men lugn, Vinguiden tipsar rätt vin, vitt som rött, till rätt rätt.

Nej, julen är inte vinets högtid. Verkligen inte. Öl och must är det som konsumeras, men i takt med att smakerna på bordet förändrats en smula, vi tar ständigt nya intryck även om det just vid juletider går mycket långsamt, ändras också vårt dryckesmönster. Så vi gör ett försök.

För nu är det så att alltfler vill ha sitt vin till julbordet, no matter what. Och då gäller att hitta rätt kombination. Det man ska ha klart för sig att det inte räcker med ett endaste vin, utan då rätterna är så olika, tänk löjrom i ena tuggan och kalvsylta i den andra, är det viktigt att ha flera viner på bordet. För upplevelsens skull.

Vinguiden gillar julbordet och så gillar vi vin, massor av vin, i olika skepnader, rött, vitt, rosé, starkvin, bubbel, ja allt som går att tänka sig. Därför har vi provat och provat och kommit fram till tio riktigt bra kombinationer. Kom ihåg att ha ett öppet sinne, det är så vi lär oss och hittar fram till nya favoriter.

Så varsågoda, vår julklapp till er: ett julbord med tio favoriter och med riktigt bra viner därtill! Och – naturligtvis – en riktigt god jul!

Köttbullar/prinskorv

Om man vågar krydda på både korven och köttbullarna, kanske är de rent utav gjorda på lamm är det extra härligt med en kraftig röding från Bordeaux:

Château Quinsac Bordeaux Supérieur
2018
Château Quinsac Bordeaux Supérieur
Utpräglad mognadston, soja, tjära, mogna, mörka bär, jord, fat, svart peppar i mer sötaktig stil.

Balans, fin ursprungston, utvecklad stil mörka bär, mogen vanilj, viss koncentration, kryddig stil, sträv, torr med lång eftersmak i mer smakintensiv ton.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
145 kr

Kalvsylta

Klassiker på julbordet som har behandlats lite ovarsamt. Men en riktigt god kalvsylta kan vara hur god som helst och matchar man det med ett gott, lent rött vin är det ännu en smula godare. Vinguiden föreslår:

Von Winning Pinot Noir II Von Winning
2014
Von Winning Pinot Noir II Von Winning
Gummi, utvecklade toner, frukt i rödbärig stil, smultron röda vinbär, skogsbär, lingon.

Sval, lingonfruktig med kryddiga inslag, elegant, mineral karaktär, fin balans med stålig ton, i synnerhet i avslut.

750 ml - 12.50% -
239.00 kr

Lantpaté

Kraftigt med smakintensiv karaktär och gärna med en skön fet karaktär behöver kombineras med en tungviktare till rött vin som skär igenom både fett och smakrikedom. Vi tror stenhårt på:

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge
2021
Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge
Söta frukttoner, fin balans, charmig stil, lätt mineralitet, parfymerad med bra balans.

Söta frukttoner, fin balans, charmig stil, fin torr karaktär med lätt mineralitet, parfymerad samt bra balans.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Jansons frestelse

Nu kan man tro att Jansons är en svensk eller åtminstone nordisk företeelse, och det är det, men smakerna, ansjovis, lök och potatis osar Medelhavsköket lång väg. Därför tar vi oss gärna ett glas som möter upp både sältan och smörigheten i frestelsen:

Amarone della Valpolicella Classico
2019
Amarone della Valpolicella Classico
Aningen bitter, lite mineral karaktär, eldig, liten utvecklad ton, körsbärskärv.

Sötaktig, mycket fruktig, viss balans i smakintensiv stil, körsbär, svarta vinbär, mjuk fruktig ton med kryddor och en påfallande eldig ton i avslut.

375 ml - 15% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
115 kr

Sill

Julens mest vågade val? Tveklöst, men oj så gott det är om man verkligen tar sats och äter och dricker förutsättningslöst. Finons salta smak, lite nötiga ton och skarpa mineralitet skär fin igenom sillens feta, salta ton. Ett fantastisk val, prisvärt som slår det mest om vi ställer fram en flaska:

La Guita Manzanilla
La Guita Manzanilla
Nötig, aromatisk frisk, fruktig, gräsig stil, inslag av jäst och sälta.

Frisk med mineral ton, sälta, nötiga toner, citrus, lime med inslag av jäst.

375 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr

Löjrom

Behöver allt som är dyrt också vara gott? Jo, nästan i alla fall. Och har man löjrom, kanske från Kalix, ska man matcha det med annan lyx, som inte alltid behöver kosta skjortan. Vinguiden tipsar därför om en av de mest prisvärda champagnerna i fast sortiment på Systembolaget:

André Legrand Brut
André Legrand Brut
Välproducerad champagne i enkel, generisk stil med inslag av brödighet, citrus, lätt äppelkaraktär och viss syra.

I smak återkommer en brödig ton, inslag av gröna äpplen och lime i balanserad, lättåtkomlig stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
329 kr

Lutfisk

Här kommer ett annat vågat val. Men samma sak gäller här, prova förutsättningslöst och det visar sig vara en lika överraskande som gyllene kombination där sötman gifter sig förvånansvärt väl med fisken. Har man dessutom knaperstekt bacon till som brygga går matchningen från gott till himmelskt med en:

Château Grillon
2015
Château Grillon
Aprikos, torkade frukter, intensiv arom, lite rökig, fatig, honung, saffran i aromatisk stil.

Fyllig, frisk med påtaglig sötma, inslag av aprikos, nektariner, saffran, torkade frukter, lätt kryddig ton med viss eldig ton i avslut som annars domineras av aprikossötma.

375 ml - 13.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
129 kr

Gravad lax

Gravad lax äter vi året runt och här kan vi välja fritt mellan massor av aromatiska viner med fin syra som skär genom fetman i laxen. Vinguiden är extra förtjust i:

Kung Fu Girl Riesling
2022
Kung Fu Girl Riesling
Frisk, mineraltoner, gräsig, liten honungssötma, vita blommor, fräsch, lätt nötig.

Fruktsöt, bra frisk ton, mineral karaktär, citrus, äpplen i bra balanserad stil med viss elegans.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
149 kr

Rödbetssallad

Spetsa till rödbetssalladen med lite extra vinäger och dra på några extra varv med pepparkvarnen så smaken blir lite mer vuxen. Då blir det perfekt med ett smakintensivt vitt vin med fattoner, som en:

Bonterra Chardonnay
2022
Bonterra Chardonnay
Gräsig ton, smörig i doft, aningen nötig med tydlig fruktighet i bra balans.

Smörig, fat, inslag av vanilj, viss syra, aningen eldig ton med bra balans, eftersmak där fruktigheten är markerad och litet inslag av tropiska frukter.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
149 kr

Julskinka

Skinkan kan snart se ut som helst, men om den griljeras med lite senap och har en härligt salt ton, fungerar alltid en lättsam Rioja som fångar upp det lena, salta köttet. Kör på en:

Primicia
2016
Primicia
Blåbär, fattoner, vaniljsötma i balanserad stil, liten fruktsöt ton.

Lätt spritsig, fruktsöt, inslag av vanilj, lingon, blåbär i överraskande torr stil med bra balans och en efterhängsen, lätt kryddig, sträv ton.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Lysande viner: småpartier 16 november

Lysande viner: småpartier 16 november

Systembolaget släpper flera spännande viner nu på fredag. Men det gäller att vara först på plats. Tillgången är begränsad och efterfrågan tycks vara större än någonsin. Den som är ute efter julklapp..

Läs mer
Spännande viner till midsommarsillen

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till mid..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Än lyser våren med sin frånvaro, men med dessa vinnyheter på Systembolaget ser vi ljuset i tunneln. Mars månad bjuder på snustorrt bubbel, sydafrikanskt rosé till vrakpris och unikt sött. Alla viner..

Läs mer
Gör som oss och fira pepparkakans dag

Gör som oss och fira pepparkakans dag

Den 9 december infaller Pepparkakans dag och vi tänker fira med ädelost och goda drycker. Visste du att Pepparkakans dag alltid infaller på Annas namnsdag? Orsaken är att det var just Annas Pepparka..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer