HEM

Aktuellt

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Italien genom mat, vin och dessutom resor. Vi pratade med Mats Kalles, ny VD och en av delägarna, om deras nya koncept, vinprovningar och även en av Italiens dolda pärlor.

Vinbaren Corvina slog upp sina dörrar första gången i juni 2014 och sedan dess har den utmärkt sig som en oas för vinälskare. Här finns ett stort utbud av viner, där många av dem går att få på glas. Det är därför inte anmärkningsvärt att kollegorna Mats, Pierre, Ulrika och Mattias har gjort det till sitt favoritställe.

Tillsammans driver de sedan flera år tillbaka resebyrån Classic World of Travel. När de hörde att Corvina skulle säljas kunde de inte låta denna möjlighet gå dem förbi. “Vi såg givetvis en synergi mellan restaurang och resor, eftersom vi redan gör mat- och vinresor med besök på italienska vingårdar,” säger Mats.

I september tog de officiellt över rodret. Strax därefter anställdes restaurangchef och sommelier Andreas Kensén samt köksmästare och sommelier Astrid Stolt. “Tillsammans skapar de magi i fråga om mat och vin” menar Mats, och fortsätter “Det är verkligen vår fantastiska personal som skapar stämningen och gör Corvina till den fantastiska vinbar det är!”

Olika italienska regioner i fokus varje månad

Varje månad står en av Italiens 20 regioner i fokus. Baserat på regionens specialiteter komponerar Astrid och Andreas en specialgjord meny med mat och vin. Mats berättar att de “lagar typiska maträtter, tar in ost- och charkprodukter och så klart viner som normalt inte finns på vinlistan den månaden”. Dessutom avser de skapa resor till de regioner som står i fokus. Resan annonseras i samband med regionens månad och genomförs ett par månader senare. Det är möjligt att resa både i grupp och individuellt.

Under mars månad står Veneto-regionen i fokus, med specialiteter som exempelvis cicchetti, små antipasti med utvalda kött-, fisk- och vegetariska smaker, på menyn. Trots att Corvina Enoteca är en vinbar och vanligtvis inte har drinkar på menyn, serveras det under mars Aperol Spritz vilket är en klassiker från Veneto. Självklart serveras den med en oliv, precis som man gör i Venedig.

“Kvalitet och autenticitet står hela tiden i centrum samt att vi inte ska ha något matsvinn” – Mats Kalles, VD Corvina Enoteca

Beställ en smakexplosion

De har även utvecklat ett helt nytt smakkoncept där gäster kan beställa smakupplevelser, exempelvis utifrån ett visst vin. Andreas och Astrid tar då fram en liten smakmeny där vin och mat skapar unika smakupplevelser, ibland på ett oväntat sätt. Konceptet har ännu inget definierat namn, men enligt Mats har det blivit mycket uppskattat av gästerna att kunna beställa en “smakexplosion”, utan att fundera på vad man faktiskt vill äta.

Vinprovning i stenvalv från 1700-talet

Eftersom restaurangen ligger i Gamla stan i Stockholm finns det givetvis ett källarvalv från 1700-talet. Detta går att boka för middagar eller vinprovningar för sällskap på 8-12 personer. Där avser de även återkommande genomföra öppna vinprovningar dit man kan anmäla sig utan att behöva dra ihop ett större sällskap.

Ett annat unikt erbjudande är möjligheten till en spontan vinprovning. Du kan helt enkelt be om en vinprovning på drop-in, utan förbokning. Du får tyvärr inte sommelierens odelade uppmärksamhet i det fallet, men de tar fram ett vinprovningspaket och delar med sig av sin kunskap om vinerna.

Italiens dolda pärla

Som en person som många gånger rest till Italien måste vi även be Mats avslöja en dold pärla som många hittills missat.

“Jag älskar hela Italien men vill särskilt lyfta fram en region som många förbiser – regionen Puglia, klacken på Italiens stövel” säger Mats utan omsvep och fortsätter. “Här finns en traditionell italiensk känsla, kristallklart vatten, boende i alla standarder samt fantastisk mat och vin. Helt klart en dold pärla som fler borde upptäcka!”


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
5 restaurangtips för dig som älskar skaldjur

5 restaurangtips för dig som älskar skaldjur

Hösten är här och med den – dags att frossa i skaldjur! Ostronpremiären infaller enligt traditionen den första lördagen i september, medan det faktiskt inte finns något officiellt datum för kräftorn..

Läs mer
Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer