HEM

Aktuellt

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren.

Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas som ett slags svenskt glüwhein. Och det är ett riktigt svenskt hantverk: I fabriken uppe på Edsåshöjden i Jämtland tillverkar man 1000 flaskor per dag – för hand. Varje person gör ett moment; från att fylla på flaskorna till att torka dem inför att etiketten ska klistras på. Skaparen själv – ekoingenjör Peter Mosten – tappar 15 liter sav från varje björk.

– Björksav måste tappas under en viss tid av året, beroende på art och geografi, säger han. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak. Vi har bara tre veckor på sig att tappa björkarna, precis då tjälen går ur marken.

Savhuset Åre Sav Glöd
Savhuset Åre Sav Glöd
Smak: Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

Doft: Kryddig doft med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

500 ml - 14% - Sockerhalt 12.5 g per 100 ml
120 kr

En liten björk (stammens diameter ca 15 cm) kan producera upp till 5 liter sav per dag, ett större träd (diameter 30 cm) upp till 15 liter per dygn. Det är emellertid bara en liten del av detta som kan samlas in, om man inte vill skada trädet. Färsk björksav är mycket ömtålig. Även kyld, så håller den sig bara upp till 2–5 dagar.

Peter Mosten jobbar försiktigt för att göra en så ekologisk produkt som möjligt: han har valt bort transport med skotrar och fyrhjulingar och bär själv dunkarna med sav från skogen för att inte riskera att förstöra naturen.

Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen mot olika åkommor, till exempel bot för lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, samt olika bristsjukdomar såsom skörbjugg. Carl von Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel.

Forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar skulle kunna motverka cancer. Detta återstår dock att vetenskapligt bestyrka.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Urvalet är stort när det är dags att ordna vin och öl som passar till julmat. Och som inte det var nog äts oftast julmat som en enda stor, härlig buffé där det liksom hör till att många smaker bland..

Läs mer
Här är årets första glöggnyheter

Här är årets första glöggnyheter

Redo för julen? Det är i alla fall glöggtillverkarna, som nu släppt de första flaskorna på Systembolagets beställningssortiment. Här är Blossas och Saturnus bidrag till årets dryck vid julbordet. De..

Läs mer
Gin & tonic glöggen är här

Gin & tonic glöggen är här

Älskar du både glögg och gin och tonic? Här är den perfekta glöggen för dig? Swedish Tonic släpper en speciell Gin & Tonic-glögg. Årets stora trend är att släppa glögg med olika smakinfluenser...

Läs mer
Gör egen glögg till jul – 3 goda recept

Gör egen glögg till jul – 3 goda recept

Briljera med egen glögg i jul. Julbordet brukar ofta vara fullt av godsaker men en sak kommer garanterat stå ut om du gjort den själv – glöggen. Att göra sin egen glögg kan vara både enkelt eller li..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Att dricka glögg är en av de äldsta jultraditionerna vi har. Både Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg – och på 1890-talet blev det en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin e..

Läs mer