HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren.

Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas som ett slags svenskt glüwhein. Och det är ett riktigt svenskt hantverk: I fabriken uppe på Edsåshöjden i Jämtland tillverkar man 1000 flaskor per dag – för hand. Varje person gör ett moment; från att fylla på flaskorna till att torka dem inför att etiketten ska klistras på. Skaparen själv – ekoingenjör Peter Mosten – tappar 15 liter sav från varje björk.

– Björksav måste tappas under en viss tid av året, beroende på art och geografi, säger han. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak. Vi har bara tre veckor på sig att tappa björkarna, precis då tjälen går ur marken.

Savhuset Åre Sav Glöd

Savhuset Åre Sav Glöd

Smak: Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

Doft: Kryddig doft med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

Art.nr: 34128 - Pris: 120 kr

En liten björk (stammens diameter ca 15 cm) kan producera upp till 5 liter sav per dag, ett större träd (diameter 30 cm) upp till 15 liter per dygn. Det är emellertid bara en liten del av detta som kan samlas in, om man inte vill skada trädet. Färsk björksav är mycket ömtålig. Även kyld, så håller den sig bara upp till 2–5 dagar.

Peter Mosten jobbar försiktigt för att göra en så ekologisk produkt som möjligt: han har valt bort transport med skotrar och fyrhjulingar och bär själv dunkarna med sav från skogen för att inte riskera att förstöra naturen.

Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen mot olika åkommor, till exempel bot för lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, samt olika bristsjukdomar såsom skörbjugg. Carl von Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel.

Forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar skulle kunna motverka cancer. Detta återstår dock att vetenskapligt bestyrka.


Du kanske även vill läsa dessa