HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren.

Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas som ett slags svenskt glüwhein. Och det är ett riktigt svenskt hantverk: I fabriken uppe på Edsåshöjden i Jämtland tillverkar man 1000 flaskor per dag – för hand. Varje person gör ett moment; från att fylla på flaskorna till att torka dem inför att etiketten ska klistras på. Skaparen själv – ekoingenjör Peter Mosten – tappar 15 liter sav från varje björk.

– Björksav måste tappas under en viss tid av året, beroende på art och geografi, säger han. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak. Vi har bara tre veckor på sig att tappa björkarna, precis då tjälen går ur marken.

Savhuset Åre Sav Glöd
Savhuset Åre Sav Glöd
Smak: Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

Doft: Kryddig doft med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

500 ml - 14% -
121 kr

En liten björk (stammens diameter ca 15 cm) kan producera upp till 5 liter sav per dag, ett större träd (diameter 30 cm) upp till 15 liter per dygn. Det är emellertid bara en liten del av detta som kan samlas in, om man inte vill skada trädet. Färsk björksav är mycket ömtålig. Även kyld, så håller den sig bara upp till 2–5 dagar.

Peter Mosten jobbar försiktigt för att göra en så ekologisk produkt som möjligt: han har valt bort transport med skotrar och fyrhjulingar och bär själv dunkarna med sav från skogen för att inte riskera att förstöra naturen.

Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen mot olika åkommor, till exempel bot för lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, samt olika bristsjukdomar såsom skörbjugg. Carl von Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel.

Forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar skulle kunna motverka cancer. Detta återstår dock att vetenskapligt bestyrka.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Nu har du chansen att tävla om en natt i Blossas Rum 24 på Hotell Haymarket by Scandic i Stockholm. Rummet är julpyntat från golv till tak och du kan njuta av julfilmer och julmusik ihop med glöggen..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Att dricka glögg är en av de äldsta jultraditionerna vi har. Både Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg – och på 1890-talet blev det en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin e..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorte..

Läs mer
Blossa lanserar mousserande glögg

Blossa lanserar mousserande glögg

”Glubbel” är nya trenden inför julens glöggfester. Bubbelvin gifter ihop sig med glögg och skapat ett nytt juligt mousserande vin. Blossa släpper nu ett mousserande vin med härlig glöggsmak. Nu komm..

Läs mer