HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull.

Cavan gick för snart tio år sedan om champagne på exportmarknaden. Detta hälsades med stående ovationer i Spaniens nordöstra hörn, där merparten av cavan produceras. Det är fullkomligt naturligt, men samtidigt får vi inte glömma det viktigaste i allt ekonomiskt segerrus: att cavan är ett eget vin.

Det kan låta som en självklarhet. Men det är det inte. Långt därifrån. Under många år, decennier, nästan sekel, var cavan nämligen en budgetchampagne. Tidigare hette vinet inte ens cava, utan gick under benämningen champaña och sedan xampanya, det katalanska ordet för champagne. Ordvalet var ju bara en del i förvirringen. Och i hur tydligt det var vad vinet egentligen ville vara. Men aldrig kunde bli.

Det var också under den här tiden man började tillåta druvorna Chardonnay och Pinot Noir, båda druvorna som är basen i all prestigechampagne. Varför? Jo, för att höja statusen på vinet och erbjuda producenterna att göra ett vin som låg ännu närmare man kom champagne. Men hur nära kom dem, egentligen? Aldrig närmare än drygt 100 mil, precis så långt det är mellan cavaproduktionen söder om Barcelona, Spanien och vindistriktet Champagne öster om Paris, Frankrike. Något har ju läget med det hela att göra. Liksom jordmån, druvor och vinifiering.

Idag vet vi bättre: Cava är cava. Det har man tack och lov upptäckt och nu produceras det bättre bubbel i Spanien än någonsin tidigare. Det är en mängd anledningar till den enorma höjningen. Bättre kunskap, ett stegrande självförtroende, mer exklusiv vintillverkningen, selektering i vingården och – inte minst – en tilltro till de inhemska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, den lokala trion som lyfter hela industrin. En bra balans mellan dessa tre druvsorter, samtliga unika för området, gör att du kan tillverka ett vin som ingen annan kan, nämligen både områdes- och druvunikt.

Visst finns det fortfarande en del bubbel på Chardonnay som lämnar Spanien för vidare färd norrut. Samtidigt, hur intressant är det när vi istället kan dricka cava på original och äntligen sluta jämföra?

Drick en cava för att det är en cava, då smakar den som bäst. Och med lite sköna tapas till, blir smaken ännu lite godare. Och faktiskt, ännu mer unik.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Försäljningen av alkoholfritt bubbel har ökat kraftigt det senaste decenniet. De moderna alkoholfria alternativen utmanar verkligen originalen och inget tyder på att trenden ska vända. Vi tipsar om ..

Läs mer
Glöggen där du slipper sötchocken

Glöggen där du slipper sötchocken

Glögg och bubbel på samma gång verkar vara vinterns melodi. Efter Blossas mousserande kommer nu Glöet Sparkling tillbaka. Med Glöet ska du kunna dricka mer än en liten kopp utan att få sötchock. Glö..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer