HEM

Aktuellt

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull.

Cavan gick för snart tio år sedan om champagne på exportmarknaden. Detta hälsades med stående ovationer i Spaniens nordöstra hörn, där merparten av cavan produceras. Det är fullkomligt naturligt, men samtidigt får vi inte glömma det viktigaste i allt ekonomiskt segerrus: att cavan är ett eget vin.

Det kan låta som en självklarhet. Men det är det inte. Långt därifrån. Under många år, decennier, nästan sekel, var cavan nämligen en budgetchampagne. Tidigare hette vinet inte ens cava, utan gick under benämningen champaña och sedan xampanya, det katalanska ordet för champagne. Ordvalet var ju bara en del i förvirringen. Och i hur tydligt det var vad vinet egentligen ville vara. Men aldrig kunde bli.

Det var också under den här tiden man började tillåta druvorna Chardonnay och Pinot Noir, båda druvorna som är basen i all prestigechampagne. Varför? Jo, för att höja statusen på vinet och erbjuda producenterna att göra ett vin som låg ännu närmare man kom champagne. Men hur nära kom dem, egentligen? Aldrig närmare än drygt 100 mil, precis så långt det är mellan cavaproduktionen söder om Barcelona, Spanien och vindistriktet Champagne öster om Paris, Frankrike. Något har ju läget med det hela att göra. Liksom jordmån, druvor och vinifiering.

Idag vet vi bättre: Cava är cava. Det har man tack och lov upptäckt och nu produceras det bättre bubbel i Spanien än någonsin tidigare. Det är en mängd anledningar till den enorma höjningen. Bättre kunskap, ett stegrande självförtroende, mer exklusiv vintillverkningen, selektering i vingården och – inte minst – en tilltro till de inhemska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, den lokala trion som lyfter hela industrin. En bra balans mellan dessa tre druvsorter, samtliga unika för området, gör att du kan tillverka ett vin som ingen annan kan, nämligen både områdes- och druvunikt.

Visst finns det fortfarande en del bubbel på Chardonnay som lämnar Spanien för vidare färd norrut. Samtidigt, hur intressant är det när vi istället kan dricka cava på original och äntligen sluta jämföra?

Drick en cava för att det är en cava, då smakar den som bäst. Och med lite sköna tapas till, blir smaken ännu lite godare. Och faktiskt, ännu mer unik.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Mors dag närmar sig, i år den 29 maj. Dags att lyfta på hatten för mamma och överraska henne med något riktigt fint. Högtiden har firats i Sverige sedan 1920-talet, alltid den sista söndagen i maj n..

Läs mer
Fira International Bubbly Day med sprakande bubbel

Fira International Bubbly Day med sprakande bubbel

Varje år firas International Bubbly Day som alltid infaller den första lördagen i juni. I år är alltså den 4 juni som gäller. Ta fram dina finaste champagneglas, låt champagnekorkarna smälla och de ..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Cava hittar sin identitet

Cava hittar sin identitet

Nej, cava är inte en budgetchampagne. Cava är ett mousserande vin från Spanien men där förutsättningarna är helt olika dem i Champagne. Det enda gemensamma är bubblorna. Och kanske ett festligt till..

Läs mer