HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguiden nu även i böckernas värld

I boken Dödspelen i Olympia får karaktärerna i boken en privat vinprovning arrangerad av ingen mindre än Monique från Vinguiden! Självklart blev vi nyfikna och tog kontakt med författaren. Här berättar hon bland annat om sina böcker, varför hon väljer att ta livet av människor i semestermiljön och vad hon helst själv häller upp i glaset. Ta chansen och vinn​​​​​​​ den tredje boken i serien om Anna, reseledaren som alltid hamnar mitt i mystik, solsken och mord.

Berätta för oss om dina böcker och genren Charterdeckare, vad kan man förvänta sig som läsare?
– Sol, semester, turkosblått vatten och avkoppling! Vad kan man mer begära av en charterresa? I mina böcker får du ta del av något unikt från destinationen som till exempel mytologi, religion och historia som kombineras med gästernas upplevelse av platsen. Du får chansen att uppleva resmålet i bokens värld.

Hur kommer det sig att du skriver just om mystik, ond bråd död i semestermiljö?
– Jag är inspirerad av Agatha Christie, där hon valde olika exotiska platser för sina berättelser och människor som oftast i någon bemärkelse var på resande fot. Själv är jag intresserad av de psykologiska motiven bakom mord. Vad är det som gör att en person väljer att begå det otänkbara. Jag får inspiration till mina berättelser genom bland annat poddar som handlar om verkliga mord.

Berätta om huvudpersonen Anna, vem är hon?
– Anna är en helt vanlig tjej som får chansen att resa ut i världen och bli reseledare. Hon är huvudkaraktären som vi kommer att följa på hennes resa, frigörelse och utveckling i serien på 14 böcker. Fördelen att ha en reseledare som huvudkaraktär är att hon reser runt i hela världen och byter destination ungefär två gånger per år.

I den tredje boken i serien får vi möta Monique från Vinguiden som håller en vinprovning med grekiska viner för gästerna. Hur stort är ditt vinintresse? Vad skulle du rekommendera i glaset från Grekland, vad får man inte missa?
– Jag tycker att det är spännande med viner och provar gärna nytt. Jag är en amatör på området men har duktiga vinkännare i min närhet som hjälper mig. På tal om poddar rekommenderar jag Vinguidens egen podd.

– I Grekland rekommenderar jag Ouzo tillsammans med några smårätter eller ett glas vitt vin gärna från Norra Grekland. Det finns oftast lokala viner/huset vin som är värt att prova. Men två grekiska viner som går att köpa på systembolaget och som jag rekommenderar är Kir-Yianni Assyriko och Ramnista Xinomavro (du kan läsa mer om vinerna nedan).

Nu kan du vinna boken ”Dödsspelen i Olympia”, klicka HÄR för att tävla.

Du kan även köpa boken. Använd koden VINGUIDEN för gratis frakt (gäller vid köp av två böcker).

Kir-Yianni Assyrtiko
2021
Kir-Yianni Assyrtiko
Doft: Frisk med fin citruston, lime, aningen gräsig med försiktig matbittert anslag.

Smak: Örtig, fruktig, medelfyllig med inslag av citrus, äpplen, aningen pepprig ton med balans och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Ramnista Xinomavro
2018
Ramnista Xinomavro
Doft: Balanserad, inslag av järn, mineral, bärig, lingon, aningen kärv.

Smak: Markerad strävhet, torr, aningen kärv i karaktärsfull stil, bärig, röda bär, balanserad, aningen rustik med minerala toner och medellång eftersmak.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

FAKTA

Mer om boken:

Dödsspelen i Olympia
Efter ett omtumlande år där ingenting har varit sig riktigt likt är reseledaren Anna på plats i Grekland. Ett gäng simmare med OS-drömmar anländer för en veckas träningsläger, men när en kvinnlig deltagare hittas svårt sjuk redan första dagen står det snart klart att hon har blivit förgiftad. Och när ytterligare en av deltagarna blir sjuk höjs misstankarna om mordförsök. Stefanos blir tilldelad fallet och tar hjälp av Anna. När de kommer över den kvinnliga deltagarens dagbok leder de noggranna anteckningarna till åtskilliga frågetecken. Det visar sig att hon bär på många mörka hemligheter. Finns svaret på varför någon vill mörda henne någonstans i dagboken?
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Är du redo för sommaren och värmeböljan? Här är tipsen och prylarna som håller både dryck och huvud kallt. Få saker är lika härligt i värmen som en kall öl, drink eller ett glas kallt vin. Men det ..

Läs mer
Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Alla älskar Agiorgitiko. Agiorg… vad? Ja, den blå druvan som är närmast att betrakta som en nationaldruva i Grekland. Och så långt bort från Retsina vi bara kan komma. Grekland har lite uppförsbacke..

Läs mer