HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

36 svenska sommarpärlor du inte får missa

Sommarsverige är fullt av härliga upplevelser.
Bland det trevligaste du kan göra är att besöka en riktig sommarkrog.
Vad sägs om bryggservering, färsk fisk, skaldjur och ett svalkande glas vin medan solen går ner?
Här är 36 sommarpärlor du inte får missa.

Få saker slår en svensk sommarkrog. Uteservering i naturen eller direkt på en brygga med havet som granne. Färska svenska råvaror som fisk, skaldjur och nyskördade sommarprimörer. Mat som gifter sig perfekt med en sval flaska vin en vacker sommarkväll medan du ser solen gå ner.

Sverige är fullt av underbara sommarrestauranger från norr till söder. Extra många finns det i Skåne, Bohuslän och runt Stockholm. Det är så många att det är svårt att göra ett urval eller välja. Här presenterar vi på Vinguiden ett axplock av alla härliga svenska restauranger du kan uppleva i sommar – minst en i varje svenskt landskap. Vi har inte provätit maten mer än i undantagsfall – det överlåter vi åt dig.

 

Blekinge

Restaurang & Vin, Karlshamn
På restaurang &Vin står maten och vinet i centrum. Den är belägen precis vid havet och har en avslappnad stil utan vita dukar. På sommarmenyn står bland annat skaldjusfat med ostron, hummer och räkor.

Bohuslän 

Hummerkrogen, Hunnebostrand
En av de allra mest anrika ställena är Hummerkrogen i Hunnebostrand. Här kan du äta skaldjur i den nyrenoverade sjöboden eller sitta direkt på bryggan och njuta av underbart vin och mat, utsikt  över vattnet och solnedgången.

Havslogiet (Mollösunds Värdshus)
Klassikern Mollösunds Värdshus heter numera Havslogiet och är nyrenoverat. Maten lagas på lokala råvaror vilket förstås innebär att fisk och skaldjur står i centrum.

Brygghuset i Fiskebäckskil, Fiskebäckskil
Precis vid havet i fina Fiskebäckskil hittar du Brygghuset. En restaurang bland saltdoften, tångdoften havet och vågorna. Fisk- och skaldjur står i fokus, men också rätter från den bohuslänska husmanskosten.

Skärets Krog, Smögen
I början av Smögenbryggan, i samma lokaler som räkmackan såg dagens ljus 1931, finns du Skäret. Maten och utsikten över Smögens hamninlopp står i fokus. Allt lagas och bakas allt från grunden med lokala råvaror som utgångspunkt. Stjärnkocken Thomas Sjögren ser till att allt håller hög nivå.

Restaurang Telegrafen, Grebbestad
I den gamla telegrafstationen i Grebbestad finns en restaurang. Maten består endast av färska råvaror både från hav och land.

Dalarna

Dala-Floda Värdshus
Dala-Floda Värdshus, tidigare Jonases Värdshus, är ett klassiskt pensionat med hundraårig tradition beläget 4 mil väster om Borlänge. Värdshuset erbjuder närproducerad ekologisk, vällagad mat med rena smaker.

Dalsland

Stenebygrytan viltrestaurang, Dals Långed
Sedan september 2019 är fransmannen Fabien Jaquet ny ägare och kökschef på Stenebygrytan. Han har tidigare arbetat på såväl Restaurang Trädgård’n som den tvåstjärniga Michelinkrogen Restautant Gualtiero Marchesi Erbusco. Dessutom har han varit hovleverantör åt belgiska kungen. Här utlovas en av Dalslands bästa kulinariska upplevelser.

Gotland

Gula Hönan, Hemse
Gula Hönan i Ronehamn ligger i en liten hamnsocken på sydöstra Gotland. Det är ett gammaldags, nyvaket gästgiveri med restaurang. Maten lagas till stor del med ingredienser som odlats i trädgården och från närbelägna gårdar.

Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
Lilla Bjers är en grön, ekologisk oas i Västerhejde på Gotland, 7 km söder om Visby. Här lagas hållbar mat med ekologiska grödor som odlats på friland på gården.

Gästrikland

Skärgårdskrogen Utvalnäs
Utvalnäs är ett gammalt fiskeläge på Norrlandet utanför Gävle. Redan på 1800-talet började fiskarna bosätta sig här när Gävles storfiskarfamiljers fjärrfiske började bli olönsamt. Fiskare flyttade även in från öarna. I Utvalnäs finns ännu mycket bevarat av den gamla bebyggelsen med gistvallar och båthus. Skärgårdskrogen serverar delikat mat i det  i det nedlagda fiskrökeri lokaler i Utvalnäs.

Göteborg

Långedrag Värdshus, Västra Frölunda
Värdshuset har ett unikt läge vid havet med fantastiskt vacker utsikt över Göteborgs skärgård bara några minuter från centrala Göteborg. Det havsnära läget och närheten till fiskauktionen gör att fokus ligger på fiskrätter. Dessutom finns Havsbaren som ligger nedanför restaurangen och är öppen sommartid.

Pensionat Styrsö Skäret, Styrsö
Närmare havet än så här är svårt att komma. Styrsö Skäret Hotell och Resturang ligger på en bilfri ö i Göteborgs södra skärgård. Maten är förstås till stor del lagad på råvaror från havet.

Halland

Majas vid Havet, Varberg
Majas vid havet är vackert belägen vid havet i Apelviken, strax söder om Varberg.  Här bjuds det både på gig med kända artister och god mat och dryck.

Hälsingland

Växbo Krog, Bollnäs
Växbo Krog invigdes 2008 och ligger dold under jord, med en vacker fönsterfasad ut mot kvarndammen. Under sommaren öppnas glasdörrarna till uteserveringen som rymmer 100 gäster. Krogen vill erbjuda de allra bästa råvarorna från regionen och Sverige för att sedan lyfta fram de rena smakerna utan att krångla till det.

Härjedalen

Skoogs Krog & Logi, Funäsdalen
Fjällkon har vuxit upp hos Mats Dalgren i Tännäs, Black Agnus-korna kommer Stefan och Ellika i Ljusnedal.
Alla grönsaker på menyn odlar restaurangen själva eller kommer antingen från Ås trädgård eller gårdar runt om Mora. Grisarna kommer från Ljusnedal eller Älvdalen. Ja, här är det verkligt lokal mat som står i fokus. Vinerna som ackompanjerar maten är till stor del naturviner.

Jämtland

Hävvi i Glen, Åsarna
Upplev en samisk restaurang i Oviksfjällen. Hävvi Glen baserar menyn på egna råvaror. Thomas som är renskötare, jägare & en utmärkt fiskare står för alla våra råvaror.  Thomas driver Hävvi tillsammans med sambon Malin som alltid haft förkärlek till riktig och äkta matlagning.

Lappland

Abisko Turiststation, Abisko
Abisko är en mötesplats för gäster från hela världen. Restaurangen ligger mitt i en nationalpark vid starten av eller slutet av Kungsleden. Från Restaurang Kungsleden får du dessutom en magnifik utsikt över Torneträsk på ena sidan och Abiskoalperna på den andra sidan. Råvarorna är förstås ekologiska till denna KRAV-certifierade restaurang. Fokus ligger på ekologisk och närproducerad mat och det finns alltid vegetariska alternativ.

Medelpad

Restaurang Lörudden, Njurunda
Det här är en riktig klassiker som drivits av familjen Sillman sedan urminnes tider. Löran idag är en av få levande fiskelägen där man som besökare kan se fiskare både landa och rensa fisken på kajen. Att få sitta i restaurangen och se fiskarna landa sin råvaror efter en fisketur skapar en unikt genuin känsla som förhöjer smakupplevelsen på Restaurang Lörudden då maten i princip går direkt från trålaren till tallriken.

Norrbotten

Kukkolaforsen, Haparanda
Restaurangen har stark lokal prägel men med influenser från hela världen. Råvarorna kommer från skogens gömmor, forsens vågor och bondens tegar. Allt tillreds så att de norrländska, ja, tornedalska, smakerna kommer till sin rätt.

Närke

Katrinelund Sjökrog, Stora Mellösa
Här kan du njuta av utsikten över Hjälmaren och låta smaklökarna tillfredsställas av kökets fantastiska gastronomi. Vad sägs om Fish & chips på Hjälmargös eller tartar på Närkekött?

Skåne

Bryggan, Höganäs
Restaurang Bryggan är belägen i Höganäs småbåtshamn. Bryggan erbjuder god mat lagad med glädje och kärlek samt en familjär, personlig service som ska få gästerna att känna sig som hemma, fast med en lyxig guldkant.

Skillinge hamnkrog
Precis vid kajkanten serverar Skillinge Hamnkrog i huvudsak fisk & skaldjur och bryter in med lite olika traditionella matupplevelser under året. Räkmackorna är en klassiker liksom den stekta salta sillen.

Småland

Badholmen Restaurang, Oskarshamn
Mitt i Oskarshamns hamn ligger oasen, Badholmen. På Restaurang Badholmen erbjuds både lunch och middag. Måltiden intas med en bedårande utsikt över hamnen. Under sommaren erbjuds möjligheten att sitta på den vackra uteserveringen.

Södermanland

Fina Fisken, Trosa
Fina Fisken är en klassiker i sommaridyllen Trosa. Här serveras det mat med fisk och skaldjur i fokus. I trädgården med utsikt över Trosas livliga hamn kan du njuta av måltiden, goda viner och cocktails.

Utö Värdshus, Utö
Utö Värdshus är en verklig skärgårdsklassiker sedan slutet av 1800-talet då hela Utö såldes till en välbärgad grosshandlare ”Grosshandlare Lewin”. Han förvandlade den norra delen av Utö från gruvsamhälle till fashionabel badort med kurhotell, soiréer och societetsdanser. Hit reste dåtidens kändisar och societetspersoner som Anders Zorn, Greta Garbo, och August Strindberg. synas. I dag är värdshuset populärt såväl på sommaren som vintern.

Uppland

Bojabäs, Öregrund
En liten sommarkrog där stjärnkrögaren Melker Andersson bjuder på mat han själv tycker om. Signaturrätten Bojabäs står såklart i centrum men här erbjuds mycket annat. Här har inga arkitekter eller byggare tagits in. Melker Andersson har själv renoverat tillsammans med Kalle, sin allt-i-allo från Grupp F12.

Lidö Värdshus, Gräddö
Den inglasade restaurangen har en bedårande utsikt över Lidöfjärden. Menyn innehåller klassisk och skärgårdsinspirerad mat med tydliga, svenska smaker där lokala råvaror står i fokus. Här är hundar välkomna.

Furusund Värdshus
I Stockholms norra skärgård finns Furusund Värdshus. Precis vid sundet och farleden, kan du njuta av hänförande utsikt, och god mat och dryck. Onsdag–lördag spelas live-musik under hela sommaren. Skärgårdsbåtarna från Stockholm lägger till vid ångbåtsbryggan, bara ett femtiotal meter från restaurangen.

Värmland

Barbord Kök & Bar, Arvika
Barbord är beläget i hamnen i Arvika med vacker utsikt över Glafsfjorden. Mat och dryck med smak av världen i Värmländsk världsklass, uppger krögarna själva.

Västerbotten

Fiskekrogen Kvarkenfisk, Täfteå
I Rovögerns fiskeläge kan du äta lunch eller middag på fiskekrogen.  Varför inte på bryggan med utsikt över fiskebåtarna. Nybyggda sjöbodar bidrar till känslan av att befinna sig i ett gammalt fiskeläge. Maten är gjord på lokala råvaror med övervägande fisk på menyn. Strömming, sill och abborren brukar finnas på menyn.

Västergötland

Restaurang Sjöboden, Lidköping
I det pittoreska fiskeläget Spiken hittar du Restaurang Sjöboden. Maten ärtillagad av lokala råvaror i en unik miljö skapad av en gammal sjöbod i Spikens fiskehamn. Missa inte att prova den lokala löjrommen från Spiken, varför inte med ett glas champagne!

Västmanland

Mälarkrogen, Västerås
Med en fantastisk brygga som går ut i Mälaren så är detta ett svårslaget ställe i Västerås på sommaren. För den som vill hålla i gång lite finns DJ ute på bryggan till klockan 01. Maten är ganska opretentiös med hamburgare och fisksoppa som två stora favoriter.

Ångermanland

Ulvöbyn Café & bistro
Mitt på den pittoreska hamngatan i Ulvöhamn hittar du bistron med en blomstrande trädgård.På dagtid kan du njuta av en fika eller en matigare lunch med god dryck. På kvällen förvandlas krogen till en mysig och personlig á la carte-bistro – den perfekta utsiktspunkten över fiskeläget Ulvön. 

Öland

Ninnis Kroppkaksbod, Löttorp
Naturligtvis ska du äta kroppkakor på Öland. I Ninnis Kroppkaksbod tillverkas kroppkakorna traditionellt och för hand. Boden har varit öppen varje sommar i 31 år och receptet har varit i släkten i många år. Närproducerat är ledstjärnan och råvarorna kommer från familjens egen gård.

Östergötland

Ombergs Turisthotell, Ödeshög
Här erbjuds såväl logi som god mat. Ombergs turisthotell vill låta gästerna få njuta av berget, skogen, slätten och Vättern. I restaurangen får lamm och grillad gös det att vattnas i munnen på gästerna. 

 


Sofie Finati

Du kanske även vill läsa dessa

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Så drack svenskarna på semestern

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet. – De flesta k..

Läs mer
Plockmat och bubbel till sommarens fester

Plockmat och bubbel till sommarens fester

Ska du bjuda på lite småplock och bubbel, men har tröttnat på att ställa fram en skål chips? Frukta inte, för här har vi parat tre härliga bubbel med plockmat som både är festlig och enkel att göra...

Läs mer