HEM

Aktuellt

Svamp är en perfekt smakbrygga till vin

Äntligen börjar det bli säsong för de underbara svenska skogssvamparna. Smörstekt svamp är den perfekta smakbryggan till vin. Svampen blir en mjuk och fluffig kudde och gifter samman vin och mat.

Svampsäsongen har låtit vänta på sig under årets sommar. Kantarellerna tittade upp i massor i mitten av juli, men det blev för torrt för att de skulle fortsätta växa. Nu har det regnat rejält på sina håll och då börjar herr Kantarell, Karl Johan och deras kompisar titta upp i våra skogar.

För oss vinälskare är skogens guld en välkommen sensommardelikatess. Svamp är den perfekta smakbryggan mellan mat och nästan alla viner, allra helst om de läckra svamparna är smörstekta. Svampen lägger sig som en mjuk och fluffig kudde i gommen. Den balanserar upp smakerna och hjälper till att skapa ett perfekt äktenskap mellan vin och mat.

För det mesta passar maträtter med fylliga och kraftiga smaker bäst med fylliga och smakrika viner. Friska och lätta viner passar oftast bäst med lättare maträtter. Sträva viner med kraftiga tanniner kan behöva fett och salt för att komma till sin rätt. Syrligare och friskare rätter som fisk passar bäst med fruktiga vita viner. Om du använder svamp som smakbrygga blir smakmötena mellan mat och vin mer förlåtande.

Smörstekt svamp eller en härlig svampsås med grädde är den mjuka kudden som överbryggar smakerna. Svampen lättar upp och gör att det blir enklare att kombinera maten och vinet. Plötsligt blir vinvalet inte lika känsligt för köttet eller fiskens smaker, och svampen gör det lättare att få harmoni mellan smakerna.

Från skog direkt till bord – prova gärna smörstekta kantareller både tillsammans med ett glas elegant kyld vit bourgogne och jämför sedan hur svampen smakar tillsammans med ett tanninrikt Barolovin!

Få saker går upp mot smörstekt svamp på en enkel toast. Våga låta de fina råvarorna dominera utan att krångla till det. En uppskattad huvudrätt om du vill äta fisk är ångad torskrygg under ett täcke av kantareller. Lika underbart gott oavsett om du väljer rött eller vitt vin!

Om du vill använda både vin och svamp i matlagningen vill vi slå ett slag för svamprisotto. Kantareller, Karl Johan eller champinjoner passar utmärkt. Använd ett fylligt vitt vin som inte är ekfatslagrat i risotton. Svamprisotto kan med fördel avnjutas tillsammans med ett strävt och kraftfullt rött vin.

För den som vill njuta av en mustig svampsoppa vill vi slå ett slag för kantarellsoppan. Koka enkelt tillsammans med buljong, mixa med grädde och crème fraîche och njut! Den krämiga och fylliga soppan smakar underbart tillsammans med ett fruktigt vitt vin med hög syra.

Kantareller brukar vara ett säkert kort och är svåra att förväxla med giftiga svampar. Men känner du dig minsta osäker i skogen, ta hjälp av en svampkunnig bekant. När det gäller vinvalet kan det nästan inte gå fel när svamp är inblandat!

Vinguiden tipsar om 6 viner som passar perfekt till höstens svamprätter:

Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo
2016
Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo
Doften är stor med typiska inslag av rosor, skogshallon och körsbär. Smaken präglas av ursprungstypiska nypon, röda körsbär och jordgubbar.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
2021
Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
Fruktig, inslag av citrus, päron, äpple, smör, nötter i balanserad stil med medellång eftersmak i mycket drickvänlig stil.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

DeAetna Rosso Terra Costantino
2022
DeAetna Rosso Terra Costantino
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rökig mineral, mogna jordgubbar, kanel och pomerans.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr

Faustino Reserva
2015
Faustino Reserva
Medlefyllig smak med toner av mörk mogen frukt, inslag av fat, vanilj, örter och söta kyddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
2023
Jean Biecher Pinot Gris Organic Réserve
Fruktsöt, liten spritsighet, honung, päronfrukter, blommig, liten kryddighet, viss eftersmak.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
115 kr

Turckheim Pinot Gris Réserve
2022
Turckheim Pinot Gris Réserve
Medelfyllig med viss sötma, päron, sötma, lite honung och aningen apelsin med kryddiga toner.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 svamprätter med vin – kan det bli godare än så här..

3 svamprätter med vin – kan det bli godare än så här..

Svamprätter med vin – hur ska man tänka? Smaken av smörstekta kantareller när sensommaren går mot höst är svårslagen. Och oavsett om du föredrar att plocka själv eller köpa hem, smakar svampen allti..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer