HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spanska toppviner i skymundan

Monopolets starkaste sida är inte att ha länders mest spännande viner på hyllan. Istället tuggar man på med det generiska, uppenbart kommersiella. Det blir inte minst påtagligt när det kommer till viner från Spanien.

Att ta sig ett glas Palo Cortado Añada 1987 från ikoniska sherryfirman Gonzalez Byass är en närmast monumental upplevelse. Sherry ja, eller fino, manzanilla, palo cortado etc som vintypen hellre delas in i, för det är inte ett vin, det är legio, det finns över tio, kanske 20 underkategorier. Att bunta ihop dessa till ett enda namn låter sig naturligtvis inte göras.

Samtidigt, sherry må vara uppskrivet av vinaficionados, men för den vinkonsument som gärna tar sig ett glas rött i soffan, är det ingen kioskvältare. Synd! tycker jag, för det borde det vara.

När man pratar om vin från Spanien blir det oftast rött, gärna från Rioja, Ribera del Duero eller Priorat, det blir ek, vanilj, bålbärsfrukt och det blir Gran Reserva. Begrepp de flesta känner till. Men nu kommer en generation som praktiskt taget struntar i allt vad traditioner heter. Utom när det kommer till område, druva, jordmån, alltså växtplats. De kortar ner fattiden, jäser på ståltank eller lerkrus, amforor, kalljäser, driver ner temperatur när druvorna skördats få att få fräschör, använder spontanjäst, alltså den naturliga som finns i mikrobiologin runt om, brukar så lite svavel som möjligt.

Upp och nedvända världen? På sätt och vis. Men också en utveckling framåt och bakåt på samma gång. Det nya Spanien kallas detta. Men det är ingen bra term. Det nya Spanien är betydligt mer, större mer komplext. Det innebär också nygamla druvsorter som tas till heders, nya områden som ritar in sig på kartan, nya, unga vinprofiler som tänker radikalt, må det vara naturviner, veganviner eller viner utan etikett i mycket små volymer. En gång när jag var i Priorat fick jag prova ett vin kryddat med marijuana. (Nej, det var inget gott och inte blev jag hög inte. Tror jag.)

Det experimenteras med andra ord, friskt, nya tankar, nya viner med det finns en gemensam bas till allt detta: kärleken till vinet. Passionen. Att skapa unikt är sekundärt. Och som sagt, små volymer, kommersiellt ett enormt risktagande.

På den svenska marknaden ser vi inte detta. Vårt monopol tuggar på, tittar på Rioja, Ribera och lite till. De små rariteterna, det som ställer Spanien och landets viner i ett helt annat fokus, tycks inte vara av intresse. Det finns ingen efterfrågan, menar monopolet och har ingen tillgång. Och så kommer det att vara. Med något undantag. Men undantaget bekräftar bara regeln. Kvar är generiska viner i mellanprisklass, flera av varje. Ta cavan som exempel. Idag är kvaliteten som högst, historiskt sett, men knappast på Systembolaget. Här tuggar man på.

För den som emellertid vågar hälla upp annat i glaset än det gängse, väntar en upplevelse utöver det vanliga, oavsett om det är en årgångsbetecknad Palo Cortado, ett av världens absolut mest komplexa viner, eller ett bubbel tillverkat på Palomino under flor.

Bara vi fick chansen.

Tips på spanskt vin

Guímaro Finca Capeliños
2012
Guímaro Finca Capeliños
Makalöst välproducerat vingårdsavin från Riberia Sacra på 100 procent Mencía, Spaniens kanske bästa druva för röda viner. Härligt stålig, fruktig med fin strävhet och liten mognadston i komplex stil med lång eftersmak.
750 ml - 13.50% -
429.00 kr

Castillo Ygay Gran Reserva Especial
2007
Castillo Ygay Gran Reserva Especial
Underbart ursprungspräglad Rioja med tydliga fattoner, vanilj, läder, tobakslåda, frukt, röda bär med skön mognad, pigg fruktsyra i mycket elegant, finessrik stil från ett av landets äldsta och mest klassiska vinhus.
750 ml - 14.00% -
699.00 kr

Llopart Brut Reserva Rosé
2014
Llopart Brut Reserva Rosé
Snyggt paketerad rosécava på den oortodoxa blandningen Monastrell, Garnacha och Pinot Noir med exakt balans, fin jordgubbs- och hallonton, elegant syra och en lång eftersmak i ytterst välbalanserad, kompromisslös stil.
750 ml - 11.50% -
249.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner frå..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer
Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Lagom till sommarens alla grillfester lanseras nu det ekologiska Into Tinto The Grape Collective i Systembolagets beställningssortiment. Into Tinto är gjort på ekologiskt odlad garnacha, cabernet sa..

Läs mer