HEM

Aktuellt

Spanska toppviner i skymundan

Monopolets starkaste sida är inte att ha länders mest spännande viner på hyllan. Istället tuggar man på med det generiska, uppenbart kommersiella. Det blir inte minst påtagligt när det kommer till viner från Spanien.

Att ta sig ett glas Palo Cortado Añada 1987 från ikoniska sherryfirman Gonzalez Byass är en närmast monumental upplevelse. Sherry ja, eller fino, manzanilla, palo cortado etc som vintypen hellre delas in i, för det är inte ett vin, det är legio, det finns över tio, kanske 20 underkategorier. Att bunta ihop dessa till ett enda namn låter sig naturligtvis inte göras.

Samtidigt, sherry må vara uppskrivet av vinaficionados, men för den vinkonsument som gärna tar sig ett glas rött i soffan, är det ingen kioskvältare. Synd! tycker jag, för det borde det vara.

När man pratar om vin från Spanien blir det oftast rött, gärna från Rioja, Ribera del Duero eller Priorat, det blir ek, vanilj, bålbärsfrukt och det blir Gran Reserva. Begrepp de flesta känner till. Men nu kommer en generation som praktiskt taget struntar i allt vad traditioner heter. Utom när det kommer till område, druva, jordmån, alltså växtplats. De kortar ner fattiden, jäser på ståltank eller lerkrus, amforor, kalljäser, driver ner temperatur när druvorna skördats få att få fräschör, använder spontanjäst, alltså den naturliga som finns i mikrobiologin runt om, brukar så lite svavel som möjligt.

Upp och nedvända världen? På sätt och vis. Men också en utveckling framåt och bakåt på samma gång. Det nya Spanien kallas detta. Men det är ingen bra term. Det nya Spanien är betydligt mer, större mer komplext. Det innebär också nygamla druvsorter som tas till heders, nya områden som ritar in sig på kartan, nya, unga vinprofiler som tänker radikalt, må det vara naturviner, veganviner eller viner utan etikett i mycket små volymer. En gång när jag var i Priorat fick jag prova ett vin kryddat med marijuana. (Nej, det var inget gott och inte blev jag hög inte. Tror jag.)

Det experimenteras med andra ord, friskt, nya tankar, nya viner med det finns en gemensam bas till allt detta: kärleken till vinet. Passionen. Att skapa unikt är sekundärt. Och som sagt, små volymer, kommersiellt ett enormt risktagande.

På den svenska marknaden ser vi inte detta. Vårt monopol tuggar på, tittar på Rioja, Ribera och lite till. De små rariteterna, det som ställer Spanien och landets viner i ett helt annat fokus, tycks inte vara av intresse. Det finns ingen efterfrågan, menar monopolet och har ingen tillgång. Och så kommer det att vara. Med något undantag. Men undantaget bekräftar bara regeln. Kvar är generiska viner i mellanprisklass, flera av varje. Ta cavan som exempel. Idag är kvaliteten som högst, historiskt sett, men knappast på Systembolaget. Här tuggar man på.

För den som emellertid vågar hälla upp annat i glaset än det gängse, väntar en upplevelse utöver det vanliga, oavsett om det är en årgångsbetecknad Palo Cortado, ett av världens absolut mest komplexa viner, eller ett bubbel tillverkat på Palomino under flor.

Bara vi fick chansen.

Tips på spanskt vin

Guímaro Finca Capeliños
2012
Guímaro Finca Capeliños
Makalöst välproducerat vingårdsavin från Riberia Sacra på 100 procent Mencía, Spaniens kanske bästa druva för röda viner. Härligt stålig, fruktig med fin strävhet och liten mognadston i komplex stil med lång eftersmak.
750 ml - 13.50% -
429.00 kr

Castillo Ygay Gran Reserva Especial
2007
Castillo Ygay Gran Reserva Especial
Underbart ursprungspräglad Rioja med tydliga fattoner, vanilj, läder, tobakslåda, frukt, röda bär med skön mognad, pigg fruktsyra i mycket elegant, finessrik stil från ett av landets äldsta och mest klassiska vinhus.
750 ml - 14.00% -
699.00 kr

Llopart Brut Reserva Rosé
2014
Llopart Brut Reserva Rosé
Snyggt paketerad rosécava på den oortodoxa blandningen Monastrell, Garnacha och Pinot Noir med exakt balans, fin jordgubbs- och hallonton, elegant syra och en lång eftersmak i ytterst välbalanserad, kompromisslös stil.
750 ml - 11.50% -
249.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa vinbutiker i Barcelona

Fem bästa vinbutiker i Barcelona

Få storstäder är så förknippade med vin som Barcelona. Bara ett stenkast därifrån hittar vi dessutom en rad spännande vindistrikt som Montsant, Priorat och Penedes. Men om man vill stanna i stan och..

Läs mer
Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från lan..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer
5 saker du inte visste om viner från Spanien

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare...

Läs mer
Vinguiden går på vinprovning av La Rioja Alta

Vinguiden går på vinprovning av La Rioja Alta

Vi på Vinguiden blev inbjudna till vinprovning, middag och samtal med Guillermo de Aranzabal, President på La Rioja Alta, tillika utsedd till “Wine World personality of the year” 2022 av Varema Awar..

Läs mer
Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Konkurrensen är stenhård, mousserande viner kommer nu från hela världen. Och gott är det. Så vad göra för att positionera sig? Jo, i cavaland satsar man på kvalitet. Hög kvalitet. Något var tvunget ..

Läs mer