HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är några av veckans mest spännande nykomlingar.

Den här veckan kommer bland annat ett nytt grekiskt vin, handskördat av kvinnor och ett rött lådvin från prisade Delicato. Från belgiska kultbryggeriet Brasserie Fantôme kommer Le Pöl de Öl – bryggt ihop med göteborgska ölpodden Ölpölen.

Från Kalifornien debuterar på måndagen en ny röd låda som har potential att bli populär till pizzan och fredagshänget med vänner och grannar. Cabernet Sauvignon är en institution i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor, men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på bag-in-box får den blå druvan spela huvudrollen.
– Varje glas är fyllt med generös fruktighet från svarta vinbär och plommon, tillsammans med en finstämd kryddighet. Lagringen på ekfat bidrar med härliga vaniljtoner och inslag av kaffe och choklad. Eftersmaken är fyllig och smakrik, säger Magnus Lansman, produktansvarig på Enjoy Wine & Spirits.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon passar lika bra till en mustig böngryta, pizza med kryddig topping, spaghetti bolognese eller grillade grönsaker och entrecôte. Delicato har en mer än 80-årig historia av att producera kvalitetsviner med stor omsorg i allt från odling till lagring. Våren 2021 blev Delicato Family Wines utvald till USA:s bästa producent enligt den prestigefyllda internationella tävlingen Mundus Vini.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon
2019
Gnarly Head Cabernet Sauvignon
En smakexplosion i mun. Härlig känsla av bärighet, som backas upp av en energisk syra och kraftulla tanniner, sen kommer den långa, generösa eftersmaken som pricken över i.
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
279 kr

Från Grekland hämtar Ward Wines den spännande lanseringen Assyrtiko Alepotrypa. Hatzimichalis Estate är en familjeägd producent som drivs av grundaren Dimitri och hans son Leonidas.
– Vi välkomnar Hatzimichalis Estate till oss och är glada över att lansera deras Assyrtiko i vårt sortiment. Vinhusets värderingar och kvalitetsmedvetenhet stämmer väl överens med vår filosofi.” säger Malin Keyser, vice VD på Ward Wines

Varje år anlitar Hatzimichalis Estate en grupp grekiska kvinnor för att tillsammans genomföra skörden och den årliga beskärningen av vinrankorna. Ett medvetet val med lång tradition eftersom grekiska kvinnor är kända för sin omtanke, tålmodighet och styrka. Vinet är fruktigt och friskt med generösa toner av gröna äpplen, citrus, jasminblommor, örter och inslag av rökig mineral. Syran är balanserad och eftersmaken är lång och frisk.

Assyrtiko Alepotrypa Vineyard
2021
Assyrtiko Alepotrypa Vineyard
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, timjan, vita vinbär, gula plommon och citrus.
750 ml - 13.5% -
129 kr

Även ölkonnässörerna får sitt denna vecka. Belgiska kultbryggeriet Brasserie Fantôme lanserar ett öl med svenskkoppling. Tillsammans med göteborgska ölpodden Ölpölen släpps säsongsölet Le Pöl de Öl. Ingredienserna är hemliga, men lär ska innehålla en del typiskt svenska kryddor.
– Jag har fascinerats av Fantôme sedan jag var där för 20 år sedan, det är ett orimligt och fantastiskt bryggeri på alla sätt. Så när vi pratade om att göra ett öl för att fira Ölpölens femårsdag så chansade jag och drog iväg ett meddelande till bryggaren Dany Prignon, jag har stalkat honom i många år så nu kanske han gav upp nu, säger Fredrik Berggren till Beernews.

Le Pöl de Öl Brasserie Fantôme
Le Pöl de Öl Brasserie Fantôme
Ingredienserna är hemliga, men lär ska innehålla en del typiskt svenska kryddor.
750 ml - 7.5% -
89.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande viner i beställningssortimentet

Spännande viner i beställningssortimentet

Vinguiden slår denna vecka åter ett slag för vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Det finns många, men vi har vaskat fram guldkornen: fem vita, fem röda, alla riktigt prisvärda. Och mycke..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Smakrikt bubbel från Frankrikes trendregion Jura, burkvin från Chabli och charmig nordspanjor. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment under juni månad. Här är några av pärlorna! ..

Läs mer
Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring. – Vi har sett ett ..

Läs mer
Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget har sålt slut – vissa hyllor är tomma på vin och öl. Leverantörerna hinner inte med – främst är det rosévin, mousserande och öl som saknas i butikerna. – Det är säsongsbetonat. Vi har ..

Läs mer