HEM

Aktuellt

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är några av veckans mest spännande nykomlingar.

Den här veckan kommer bland annat ett nytt grekiskt vin, handskördat av kvinnor och ett rött lådvin från prisade Delicato. Från belgiska kultbryggeriet Brasserie Fantôme kommer Le Pöl de Öl – bryggt ihop med göteborgska ölpodden Ölpölen.

Från Kalifornien debuterar på måndagen en ny röd låda som har potential att bli populär till pizzan och fredagshänget med vänner och grannar. Cabernet Sauvignon är en institution i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor, men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på bag-in-box får den blå druvan spela huvudrollen.
– Varje glas är fyllt med generös fruktighet från svarta vinbär och plommon, tillsammans med en finstämd kryddighet. Lagringen på ekfat bidrar med härliga vaniljtoner och inslag av kaffe och choklad. Eftersmaken är fyllig och smakrik, säger Magnus Lansman, produktansvarig på Enjoy Wine & Spirits.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon passar lika bra till en mustig böngryta, pizza med kryddig topping, spaghetti bolognese eller grillade grönsaker och entrecôte. Delicato har en mer än 80-årig historia av att producera kvalitetsviner med stor omsorg i allt från odling till lagring. Våren 2021 blev Delicato Family Wines utvald till USA:s bästa producent enligt den prestigefyllda internationella tävlingen Mundus Vini.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon
2019
Gnarly Head Cabernet Sauvignon
En smakexplosion i mun. Härlig känsla av bärighet, som backas upp av en energisk syra och kraftulla tanniner, sen kommer den långa, generösa eftersmaken som pricken över i.
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
279 kr

Från Grekland hämtar Ward Wines den spännande lanseringen Assyrtiko Alepotrypa. Hatzimichalis Estate är en familjeägd producent som drivs av grundaren Dimitri och hans son Leonidas.
– Vi välkomnar Hatzimichalis Estate till oss och är glada över att lansera deras Assyrtiko i vårt sortiment. Vinhusets värderingar och kvalitetsmedvetenhet stämmer väl överens med vår filosofi.” säger Malin Keyser, vice VD på Ward Wines

Varje år anlitar Hatzimichalis Estate en grupp grekiska kvinnor för att tillsammans genomföra skörden och den årliga beskärningen av vinrankorna. Ett medvetet val med lång tradition eftersom grekiska kvinnor är kända för sin omtanke, tålmodighet och styrka. Vinet är fruktigt och friskt med generösa toner av gröna äpplen, citrus, jasminblommor, örter och inslag av rökig mineral. Syran är balanserad och eftersmaken är lång och frisk.

Assyrtiko Alepotrypa Vineyard
2022
Assyrtiko Alepotrypa Vineyard
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, timjan, vita vinbär, gula plommon och citrus.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Även ölkonnässörerna får sitt denna vecka. Belgiska kultbryggeriet Brasserie Fantôme lanserar ett öl med svenskkoppling. Tillsammans med göteborgska ölpodden Ölpölen släpps säsongsölet Le Pöl de Öl. Ingredienserna är hemliga, men lär ska innehålla en del typiskt svenska kryddor.
– Jag har fascinerats av Fantôme sedan jag var där för 20 år sedan, det är ett orimligt och fantastiskt bryggeri på alla sätt. Så när vi pratade om att göra ett öl för att fira Ölpölens femårsdag så chansade jag och drog iväg ett meddelande till bryggaren Dany Prignon, jag har stalkat honom i många år så nu kanske han gav upp nu, säger Fredrik Berggren till Beernews.

Le Pöl de Öl Brasserie Fantôme
Le Pöl de Öl Brasserie Fantôme
Ingredienserna är hemliga, men lär ska innehålla en del typiskt svenska kryddor.
750 ml - 7.5% -
89.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Småpartier 17 november

Småpartier 17 november

Högt och lågt, dyrt och hyfsat överkomligt. Senaste släppet från Systembolaget erbjuder faktiskt denna gång något för alla. Det gemensamma? Stora upplevelser, faktiskt oavsett pris då många av viner..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

2020 blev ett år i ökningens tecken för många vin- och ölsorter. Det mest sålda rödvinet i Sverige stärkte sin position – medan det blev nytt på silverplatsen. När det gäller öl är det klassis..

Läs mer
Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer