HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget.
– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Sveriges Radio Ekot.

Moderaternas ledning kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget. Moderaternas ungdomsförbund (Muf) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SR.

Det är riksdagens 349 folkvalda som beslutar om Systembolagets öppettider – i dagsläget sex dagar i veckan och på lördagar fram till klockan 15.

1981 pågick en intensiv debatt bland de folkvalda om Systembolaget skulle hålla stängt på lördagar. Frågan diskuterades i riksdagen. Facket var för en stängning, även den borgerliga regeringen med socialminister Karin Söder i spetsen. Men Systembolaget sa nej. Riksdagen beslutade om ett försök med lördagsstängt under sommarmånaderna. Systembolagets vd, Rune Hermansson, avgick i protest. Året därpå stängdes portarna på lördagar av riksdagen.

År 2001 blev det åter lördagsöppet på Systembolaget. Nu är frågan: kommer det att bli söndagsöppet inom en snar framtid?


Du kanske även vill läsa dessa