HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget.
– Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande att fylla ett hål i nuvarande utbud på marknaden, säger Charlotte Oldne, Produktchef på Arvid Nordquist.

Svenskarnas Intresse för alkoholfritt vin blir bara större. Sedan 2012 har alkoholfritt vin ökat med 53 procent på Systembolaget – och mousserande vin står för den största volymen. Oddbird är Sveriges ledande producent i kategorin och har en marknadsandel på över 25 procent på Systembolaget med storsäljare som Richard Juhlin by Oddbird Blanc de Blanc och Domain de la Prade (ett fylligt alkoholbefriat rött vin).

Nu kompletterar Oddbird utbudet med en Spumante från Veneto-regionen i Italien. Jodå, samma region som är känt för sin prosecco.

– Det är ett alkoholbefriat mousserande vin gjort på 100 procent glera, samma druva som finns i prosecco, säger Charlotte Oldne, produktchef på Arvid Nordquist.

Oddbird Spumante lagras i upp till 12 månader innan det varsamt avalkoholiseras med hjälp av omvänd osmos. Det innebär att man helt enkelt låter vinet rinna igenom ett membranfiler med hjälp av yttre tryck och på det viset filtreras alkoholen bort. Vinet har toner av gråpäron, grönt äpple, fläder och citrus.

Prosecco är idag en vintyp producerad på druvan Glera. Och detta sker inom ursprungsorienterade, reglerade områden i Veneto. Det är alltså inte tillåtet att använda det gamla namnet på den druva som idag kallas Glera. Samtidigt har denna druva nått större erkännande än någonsin, inte minst tack vare proseccons försäljningsframgångar världen över.

– Det är otroligt spännande att kunna lansera en produkt som fyller ett hål i nuvarande utbud på marknaden – en premiumprodukt för prosecco-konsumenten, säger Charlotte Oldne.

Läs mer om druvan Glera här!

750 ml - 0% - Sockerhalt 4.2 g per 100 ml
88 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa