HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget.
– Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande att fylla ett hål i nuvarande utbud på marknaden, säger Charlotte Oldne, Produktchef på Arvid Nordquist.

Svenskarnas Intresse för alkoholfritt vin blir bara större. Sedan 2012 har alkoholfritt vin ökat med 53 procent på Systembolaget – och mousserande vin står för den största volymen. Oddbird är Sveriges ledande producent i kategorin och har en marknadsandel på över 25 procent på Systembolaget med storsäljare som Richard Juhlin by Oddbird Blanc de Blanc och Domain de la Prade (ett fylligt alkoholbefriat rött vin).

Nu kompletterar Oddbird utbudet med en Spumante från Veneto-regionen i Italien. Jodå, samma region som är känt för sin prosecco.

– Det är ett alkoholbefriat mousserande vin gjort på 100 procent glera, samma druva som finns i prosecco, säger Charlotte Oldne, produktchef på Arvid Nordquist.

Oddbird Spumante lagras i upp till 12 månader innan det varsamt avalkoholiseras med hjälp av omvänd osmos. Det innebär att man helt enkelt låter vinet rinna igenom ett membranfiler med hjälp av yttre tryck och på det viset filtreras alkoholen bort. Vinet har toner av gråpäron, grönt äpple, fläder och citrus.

Prosecco är idag en vintyp producerad på druvan Glera. Och detta sker inom ursprungsorienterade, reglerade områden i Veneto. Det är alltså inte tillåtet att använda det gamla namnet på den druva som idag kallas Glera. Samtidigt har denna druva nått större erkännande än någonsin, inte minst tack vare proseccons försäljningsframgångar världen över.

– Det är otroligt spännande att kunna lansera en produkt som fyller ett hål i nuvarande utbud på marknaden – en premiumprodukt för prosecco-konsumenten, säger Charlotte Oldne.

Läs mer om druvan Glera här!

Oddbird Spumante Non Alcoholic
Oddbird Spumante Non Alcoholic
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.2 g per 100 ml
88 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer