HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Solceller gör svenskarnas favoritvin mer miljövänligt

Nu kan vi dricka Jacob´s Creeks ekologiska viner med ännu godare miljösamvete. Vinproduktionen drivs nämligen till 100 procent av solenergi.
– Vi har under alla år medvetet arbetat mot en mer ekologisk odling och vinproduktion. Hela 96 procent av glaset i våra flaskor är återvunnet och i princip arbetar vi enbart med lättviktsflaskor, vilket i sin tur påverkar frakter och reducerar utsläpp, säger Dan Swincer, vinmakare Jacob’s Creek.

För 173 år sedan planterade Johann Gramp sin första vingård längs sluttningarna vid floden Jacob’s Creek i Australien. Idag står Jacob’s Creek för över hälften av den svenska försäljningen av ekologiska viner från Australien. Vinproducenten har satt en ära i att tänka på miljön, som följer FN:s hållbarhetsmål. Idag drivs de australiensiska vingårdarna av Australiens största kombinerade solcellsinstallation och förnybar energi – en prestation som gör Pernod Ricard Winemarkers till den första vinproducenten i Australien i sin storlek som drivs till 100 procent av förnybar energi.

Investeringarna i hållbarhetsarbetet som Pernod Ricard Winemarkers utvecklat och genomfört, har lett till en rad prestigefulla pris, bl a vinsten i ”Green Awards 2019”. Priset tilldelades för uppmärksammandet av vinproducenter som anammat och genomsyrat sina produktioner med hållbarhetstänk.

– Hållbarhetsprogrammet som vi har arbetat med under de senaste 20 åren, är allt viktigare. Vi har under alla dessa år medvetet arbetat mot en mer ekologisk odling och vinproduktion, säger Dan Swincer, vinmakare Jacob’s Creek. Hela 96 procent av glaset i våra flaskor är återvunnet och i princip arbetar vi enbart med lättviktsflaskor, vilket i sin tur påverkar frakter och reducerar utsläpp

Jacob’s Creek Wines grundades av Johann Gramp som emigrerade från Tyskland till South Australia 1837. Efter tio år i det nya landet bestämde sig Gramp för att köpa 30 hektar mark i Barossa Valley av en man vid namn William Jacob, som var bosatt vid ett vattendrag, ”creek”. Därefter planterade han vinrankor och tre år senare kunde familjen Gramp avnjuta det första glaset av det efterlängtade vinet.

Vinproduktionen gick i arv och 1877 bestämde sig Johann´s son, Gustav, att flytta vinhuset till Rowland Flat, bara två kilometer från den första gården, för att bygga större vinkällare och utöka produktionen. Flera generationer senare och uppköp av Orlando Wines pryddes 1976 en vinflaska med Jacob´s Creeks etikett för första gången. I dag är Jacob’s Creek Wines ett av Australiens mest framgångsrika vinföretag

Här är Sveriges mest populära ekologiska viner från Jacob’s Creek:

Doft: Lite tropisk ton, persika, smör, nöt, fat, balanserad doft i återhållen stil.

Smak: Persika, liten smörig ton i smak, frisk med inslag av citrus, mogen lime, relativt lång eftersmak i lätt eldig stil.

750 ml - 12.5% -
83 kr

Doft: Blåbär, svarta vinbär, vanilj, rostade toner, sötlakrits.

Smak: Kryddig, pepprig, varmfruktig med litet bittert inslag, viss strävhet, svarta vinbär, medellång eftersmak.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
83 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa