HEM

Aktuellt

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra.

Australiens kanske mest besynnerliga bidrag till vinets värld är ett rött, kraftigt vin med viss strävhet, gjort på Shiraz! Och med bubblor. Kan det bli mer fel?

− Fel?! utropar vinbutiksägaren i Adelaide upprört. Snarare perfekt som fördrink på ett vinterbröllop.

Visst finns det ett användningsområde för det mesta även inom vinvärlden. Blått vin har blivit en kul idé som avdramatiserar vinindustrins ibland uppnästa attityd. Naturviner är fortfarande kontroversiella för en del, medan andra provar, gillar eller gillar inte. Och så har vi det här med röda viner med bubblor i. Italienska Emilia Romagna producerar sin variant, gärna Lambrusco eller Barbera med bubblor i. Vinerna kommer i olika skepnader, allt från söta till torra där de torra faktiskt är riktigt spännande. Till den lokala maten, några av världens bästa charkuterier, är vinerna besynnerligt välsmakande.

Och så har vi sparkling shiraz, bubbelvinet från Down under som röner både nyfikenhet och… visst motstånd. En av de första resorna jag gjorde till Australien blev också första gången jag kom i kontakt med vinet. Ovan nämnda scen utspelade sig verkligen i en vinbutik i Adeleide. Butiksägaren visste att jag var från Sverige, varvid hans rekommendation skruvades åt den bild han uppenbarligen har av ett land i kalla Norden.

Men sparkling Shiraz?

Färden styrs mot Nick Haselgroves vineri i McLaren Vale, South Australia, för att ta reda på varför.

Förknippat med vintraditioner

Här skiner det, luktar nästan klädsamt av ny ek och ytorna är väl tilltagna. Det är inte tal om annat än att vinfirman räknar med att expandera. Och expandera. Tanken är att etablera sig i väst, i Europa och USA. I Australien är man redan på banan, med besked, men det har tagit sin tid. Samtidigt är namnet Haselgrove mycket starkt förknippat med vintraditioner i landet.

Ägaren Nick Haselgrove är släkting i rakt nedåtstigande led till James Haselgrove, känd för att ha tillverkat viner för Mildara under 1950- och 60 talen, en legendar i sammanhangen. Men han är också brorson till Colin Haselgrove, en av dem som gjorde Chateau Reynella till en av Australiens mest kända och respekterade vinproducenter.

Haselgrove är alltså ett ord som förpliktigar. Här finns både renommé och arv att förvalta. Och det gör man gärna genom att jobba intensivt, inte minst med nationalikonen Shiraz.

− Shiraz är kungen i vingården, säger Nick Haselgrove. Inte bara när det kommer till rött, stilla vin. Han syftar förstås på sparkling shiraz.

− Det här är ett vin som ska drickas väl kylt i höga champagneglas, berättar han.

Aromer som blommar ut

Men nu provar vi i lite större glas, modell Nya världen Shiraz där aromerna blommar ut. Och mycket riktigt, vinet har en intensiv bärig ton med friska inslag och en försiktig strävhet samt en ton av choklad som inte riktigt fungerar vid en första provning. Men det är ovanans makt, att jag förväntar mig annat, att jag helt enkelt står inför ett nytt, rätt knäppt vin som man behöver tid för att tycka om. Vem gillade kaffe första gången, typ. Vinet har också en liten sötaktig ton, det som beskrivs som off-dry i internationella sammanhang. Torrt men med liten sötma, säger vi i Sverige.

Ofta har detta vin tillverkats på tank med en andra jäsning i stora ståltankar. Men idag finns fler och fler producenter som låter den andra jäsningen ske i flaska, mycket för komplexitetens skull. Och så finns det vinproducenter som gärna har i lite Viognier i det bubblande vinet, bra för både aromer och smakintensitet. Och så mjuknar den bäriga, sträva tonen. Man ska ha i åtanke att detta vin kallades tidigare Sparkling Burgundy i Australien, något som idag emellertid är förbjudet.

Bästa vinregioner för rött bubbel

Redan på 1800-talet ska sparkling shiraz ha tillverkats, då i regionen Victoria. Men det var först på 1980-talet vi fick se en liten boom både i fråga om kvalitet och produktion. Både i regionerna South Australia, inkluderande McLaren Vale, och Victoria hittar vi den viktigaste produktionen av vinet. Och det är enligt uppgift tillåtet att göra vinet med lite tillskott av både Merlot och Cabernet Sauvignon, om man då inte föredrar gröna druvsorter.

Frågan är ändå oundviklig: Vad ska man ha detta vin till? Drink till vinterbröllop fungerar säkert, men det är ju ganska smalt. Varför inte göra som italienarna och dricka det till kallskuret en ljummen kväll? Eller som i Australien: till kalkon.

Annars var det roligaste tipsen jag fick med mig hem från Australien att servera det till en söndagsbrunch med stekta ägg, bacon och lite grillade korvar. Ett glas sparkling shiraz på det och man är hemma.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Har cavan tagit över tronen? Det verkar så. Låt oss presentera förra årets mest populära mousserande viner på Vinguiden. Förutom blanc de blancs sticker cavan ut samtidigt som proseccon lyser med si..

Läs mer
Succén: Biljetterna snart slut till bubbel-mässan

Succén: Biljetterna snart slut till bubbel-mässan

Ett bubblande event med enbart mousserande vin. Den 7 mars är det premiär för Sparkling Stockholm på Stockholm Waterfront. Men om du vill gå på eventet bör du boka biljett snarast. – Den enda tid so..

Läs mer
Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Vår svenska påskmat består av en vild variation av rätter. Det kan göra det knepigt att hitta ett vin som matchar. Men oroa dig inte – vi har vintipsen som löser gåtan! Vin till sill, lax och ägg Va..

Läs mer
Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du – egentligen? Och har du bestämt vad du ska dricka när det är dags för årets bubbligaste högtid? För en sak är säker, det går inte att stå utan bubbel när nyårsraketerna väl s..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer