HEM

Aktuellt

Nu släpps Purple Reign – de första lila vinerna

Nu släpps Purple Reign – och det handlar inte om någon cover på Princes berömda låt. Det är världens första lila viner, det finns både mousserande, en fyllig shiraz och en elegant sauvignon blanc.

Purple Reign kommer från Australien och är världens första lila vin. Först släpptes en blend på semillon och sauvignon blanc infuserad med växtbaserade produkter. Nu läggs både mousserande vin och en shiraz till det lila sortimentet.

Den karaktäristiska lila färgen kommer faktiskt inte från druvorna, utan producenten Masstengo infuserar färgämnen från växtriket i sina viner. Druvorna hämtas från Margaret River och Great Southern i västra Australien.

Färgen känns väldigt ovan, men vinerna sägs vara utmärkta. Den vita, förlåt lila, semillon och sauvignon blanc-vinet sägs ha ”en antydan till gräs och en touch av mineraler, med en perfekt balans mellan naturlig syra och friskhet, kompletterad med en skarp, torr finish.”
Efter att du druckit det lila vinet ”får gommen en textural munkänsla, som dröjer sig kvar till en uppfriskande, jordnära yta, med en subtil blomning.”

Första släppet av Purple Reign är redan en succé och sålde slut vid den kungliga påskutställningen i Sydney. Senaste nyheten är shirazvinet som kallas Free Reign. Trots den ganska konstgjorda färgen säger producenten att målet med vinerna är att avlägsna syntetiska tillsatser som orsakar skador hos människor.

OBS! Än så länge så finns inte vinet att köpa i Sverige, men den som väntar på något gott…

Sedan tidigare går det att köpa blå viner både från Frankrike och Spanien. De görs med röda viner och ett blått växtbaserat färgämne. Orange viner har funnits länge, men fått en renässans på senare år. För att göra orangevin använder man gröna druvsorter. Genom lång kontakt med druvskalen blir vinet mörkare än ”vanliga” vitviner och beroende på mognad och utveckling varierar färgen från mörkt gul till orange.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Lunchprovning med CHILL OUT

Lunchprovning med CHILL OUT

Idag hade vi på Vinguiden förmånen att få gå på en härlig lunchprovning med CHILL OUT, ackompanjerat av Albin Edbergs ljuvliga mat. Vi kan här också avslöja att Albin från och med den 27 september k..

Läs mer
Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Bubblande, rött, vitt eller rosa. För dig som vill njuta av alkoholfria viner finns nu en hel serie att välja på. – Försäljningen av alkoholfritt vin fortsätter öka i Sverige. Fler vill njuta fullt ..

Läs mer
Vinguidens regionskola del 1 – Barossa Valley i Aust..

Vinguidens regionskola del 1 – Barossa Valley i Aust..

I Vinguidens regionskola får du lära dig mer om mer eller mindre kända vinregioner. Först ut är Barossa Valley i södra Australien. Det är landets äldsta och mest kända vindistrikt som täcker ett omr..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer