HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu släpps Purple Reign – de första lila vinerna

Nu släpps Purple Reign – och det handlar inte om någon cover på Princes berömda låt. Det är världens första lila viner, det finns både mousserande, en fyllig shiraz och en elegant sauvignon blanc.

Purple Reign kommer från Australien och är världens första lila vin. Först släpptes en blend på semillon och sauvignon blanc infuserad med växtbaserade produkter. Nu läggs både mousserande vin och en shiraz till det lila sortimentet.

Den karaktäristiska lila färgen kommer faktiskt inte från druvorna, utan producenten Masstengo infuserar färgämnen från växtriket i sina viner. Druvorna hämtas från Margaret River och Great Southern i västra Australien.

Färgen känns väldigt ovan, men vinerna sägs vara utmärkta. Den vita, förlåt lila, semillon och sauvignon blanc-vinet sägs ha ”en antydan till gräs och en touch av mineraler, med en perfekt balans mellan naturlig syra och friskhet, kompletterad med en skarp, torr finish.”
Efter att du druckit det lila vinet ”får gommen en textural munkänsla, som dröjer sig kvar till en uppfriskande, jordnära yta, med en subtil blomning.”

Första släppet av Purple Reign är redan en succé och sålde slut vid den kungliga påskutställningen i Sydney. Senaste nyheten är shirazvinet som kallas Free Reign. Trots den ganska konstgjorda färgen säger producenten att målet med vinerna är att avlägsna syntetiska tillsatser som orsakar skador hos människor.

OBS! Än så länge så finns inte vinet att köpa i Sverige, men den som väntar på något gott…

Sedan tidigare går det att köpa blå viner både från Frankrike och Spanien. De görs med röda viner och ett blått växtbaserat färgämne. Orange viner har funnits länge, men fått en renässans på senare år. För att göra orangevin använder man gröna druvsorter. Genom lång kontakt med druvskalen blir vinet mörkare än ”vanliga” vitviner och beroende på mognad och utveckling varierar färgen från mörkt gul till orange.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa